TODAY+TOMORROW

Politieke Junkie: Samsom praat onzin

Bron: screenshot DWDD

Linda Kloosterboer destilleert politieke spelletjes tot een wekelijkse dosis die je weten moet. Deze week de onzin van Diederik Samsom.

Wie jarig is viert feest. Zo ook partijleider van de PvdA, Diederik Samsom. Afgelopen donderdag bestond de partij 70 jaar en dat moest gevierd worden. Dus schoof Samsom in z’n mooiste pak en vol goede moed aan bij het VARA-programma De Wereld Draait Door. Maar nog voor de jarige job de cola en chips op tafel kon zetten, begon Matthijs van Nieuwkerk het PvdA-feestje al te verstieren.

Van Nieuwkerk pakte meteen uit, door te spreken over dalende zetelaantallen in de peilingen, dalende ledenaantallen en een recent onderzoek waarin de PvdA zelf, hypothetisch gezien, zijn eigen einde voorspelde. Toen Samsom vervolgens naar adem aan het snakken was, mocht hij meteen reageren op de recente rel waarbij zijn partijgenoot – de licht ontvlambare Spekman – betrokken was geraakt nadat hij PVV-leider Geert Wilders een ‘gevaar voor de democratie’ noemde. Geert Wilders – als door een wesp gestoken – verklaarde hierna meteen de oorlog aan de PvdA.
Tot zover de feestvreugde.

Maar Samsom, die inmiddels wel bekend was met party poopers, trok z’n gezicht weer in de plooi en reageerde vakkundig door te zeggen dat hij nu eigenijk wel wilde weten wat Wilders bedoelde met het woord ‘revolte’. Een revolte die, volgens Wilders, zou uitbreken wanneer hij veel zetels zou binnenslepen tijdens verkiezingen, maar niet zou kunnen regeren. Enfin. Met in het achterhoofd de gedachte dat Samsom gekomen was om een feestje te vieren, probeerde hij uiteindelijk een andere invalshoek te vinden voor het gesprek, namelijk zijn ochtend in Hotel Krasnapolsky, waar de partij 70 jaar geleden is opgericht. Van Nieuwkerk liet Samsom nog even in de waan dat er sprake was van feestvreugde, maar pakte daarna the big guns erbij en blies Samsom’s feestje definitief op.

Van Nieuwkerk stipte namelijk, terecht, de problemen aan die de PvdA-partijtop heeft met diens achterban. Namelijk een gebrek aan vertrouwen en onbegrip over de koers die de partij nu vaart. In de afgelopen jaren waren er al eerder PvdA-oudgedienden, zoals oud-wethouder van Terneuzen Co van Schaik en PvdA-senator Adri Duivesteijn, die harde kritiek uiten op de partij. Ook zijn er PvdA-leden die hun lidmaatschap hebben opgezegd, zoals bijvoorbeeld voormalig PvdA-prominent Jan Pronk en vele – iets minder bekende – leden  met hem. Ontwikkelingen die Samsom aan het hart zouden moeten gaan dus. Alleen wil hij daar op die feestelijke avond bij DWDD niet over praten. En dat is best lastig als je in een interview zit waarbij je wel wordt gevraagd naar je mening en visie hierover.

Dus danste Samsom – als een olifant in een porseleinkast – heerlijk om te hete brij heen. Hij schermde o.a. met: het aantrekken van de Nederlandse economie, een dalende werkloosheid, de inkomensongelijkheid die afneemt en de dalende armoede, maar repte met geen woord over de essentie van de kritiek. De hand van Van Nieuwkerk ging inmiddels richting zijn haar, maar uiteindelijk plantte hij hem toch tegen de zijkant van zijn hoofd. Ondertussen dacht hij vast aan leukere feestjes waarbij hij ooit aanwezig was. Vervolgens gaf van Nieuwkerk een laatste voorzet, door Samsom erop te wijzen dat je zonder leden als partij lastig kunt bouwen aan de toekomst van Nederland. Hij verwees hierbij naar peilingen waarbij de partij bleef steken op 9 inplaats van de huidige 38 zetels.

En toen zorgde Samsom, op de valreep, toch nog zelf voor vuurwerk. Maar niet dat mooie siervuurwerk waar je plezierig naar kijkt, maar eerder een duizendklapper die wild om zich heen spat. Samsom wilde namelijk niet reflecteren op zijn leiderschap en dit linken aan de dalende peilingen. Als klap op de vuurpijl vroeg de inmiddels getergde partijleider aan Van Nieuwkerk: “Waarom vraag jij een politicus alleen maar om die peilingen op te krikken…” Er volgde nog een minuut ‘jij-bakken’ en het feest was over. Of eigenlijk was het nooit begonnen.

6 Comments

6 Comments

 1. Klaas B

  16 februari 2016 at 16:42

  Roddelen over de persoon in plaats van ingaan op de inhoud. Typisch weer.

  • Linda Kloosterboer

   23 februari 2016 at 14:58

   Jammer, van het niet inhoudelijke commentaar. Maar alsnog dank voor het reageren.

 2. Linda

  16 februari 2016 at 22:36

  Eens met Klaas B.
  Makkelijk hoor…

  • Linda Kloosterboer

   23 februari 2016 at 15:00

   Zelfde antwoord als dat van Klaas B.

 3. Wiebe

  17 februari 2016 at 12:17

  Zeldzaam slecht geschreven. Ook knap.

  • Linda Kloosterboer

   23 februari 2016 at 15:01

   Dank. 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top