TODAY+TOMORROW

Groener Gras: Duitse Kur

Bron: Yahoo News

Het gras is groener in… Duitsland. Esra Seval Dede onderzoekt waarom dingen in het buitenland soms beter werken dan hier.

Nederland is best een saai land. Met saai bedoel ik dat het land ons, behalve landbouw, niet zoveel oplevert. Het land is niet helend voor het menselijk lichaam. Wanneer we de grens overgaan, is het een ander verhaal. In Duitsland hebben het water en het land veel medicinale krachten. Dat hadden de nazi’s vrij snel door en mr. Kneipp zelfs eerder. Als resultaat daarvan heeft Duitsland meer dan 200 resorts, waar ze onder andere de Kneipp-methode nog volop toepassen.

Ik hoor je al denken: “Dus? Wat is er dan zo bijzonder aan een resort, of zoals de Duitsers ze noemen, die Kur?”. Duitse verzekeraars vinden deze spa’s echter bijzonder genoeg om te vergoeden, zowel preventief als behandelend. Je leest het goed: Duitsers gaan ‘gratis’ naar een resort, op recept van de huisarts, zelfs al hebben ze niet direct last van iets. Hieruit concludeer ik dat onze buren heel anders naar hun gezondheid kijken dan wij.

Dat laatste verbaasde mij als geneeskundestudent een tikkeltje. Ergens is er bij mij een vooroordeel naar binnen gekropen over onze buren. Ik zie ze al in hun lederhosen voor me, met hun rode wangen en asblonde haar liters bier achterover slaand, met op de achtergrond gerochel en gejodel. Ook dit beeld is weliswaar correct op z’n tijd, maar deze jodelende Duitsers lopen evengoed in medicinaal water rond en laten zich inpakken met modder vol mineralen. Ze hebben last van een burn-out, bezoeken hun huisarts en voor ze het doorhebben, zweven ze van de ene behandeling naar de andere.
Wie in Duitsland niet naar de huisarts gaat, kan ook naar de speciale resort-arts die je ter plekke beoordeelt. Ben je net geopereerd? Dan ga je naar een resort waar je bijkomt van je operatie terwijl je gemasseerd wordt. Heb je kinderen? Ook die kunnen op kosten van je verzekering verwend worden. Natuurlijk is er wel een addertje onder het gras; je hebt een wat betere verzekering nodig. Maar als je minder dan het minimumloon verdient en de betere verzekering niet kan betalen, dan hoef je vaak maar 1 à 2% van de behandeling zelf te betalen.

Ergens doet het me denken aan de medicinale krachten van de natuur in Turkije. Mijn moeder en haar zes zussen speelden toen ze jong waren vaak keukentje. Met zand maakten ze de heerlijkste gerechten. Heerlijke gerechten die ze ook letterlijk opaten, wat vaak leidde tot wormen in hun darmen. De meiden werden door mijn grootvader naar een speciale waterbron gebracht. Nadat ze een liter van het water dronken, kwam er een nacht erna een bonk met dode wormen uit hun lichaam.
Ik moet ook denken aan de medicinale krachten van de hamam. Ik zie mijn oudtante in het hete water zakken. “Ik voel me herboren, alsof mijn gewrichten nooit een kind hebben moeten dragen. Een heerlijk gevoel”, zegt ze in de echoënde ruimte. De hamam wordt door vele mannen en vrouwen gebruikt als een moment om uit te rusten. Om de warmte van de marmeren stenen je tot in je diepste kern te bevatten. Het is een moment om aandacht te geven aan jezelf en je geliefden. Alle zorgen in de wereld kunnen dan even wachten.

Wat doen wij dan toch fout, wat onze buren zo goed doen? Blijkbaar leveren deze resorts iets op voor Duitsland. Anders zouden zet niet zo grootschalig gefinancierd worden. Volgens verschillende artikelen die ik heb gelezen is er genoeg bewijs dat voorkomen beter is dan genezen, vooral bij patiënten die leiden aan chronische aandoeningen. Intussen horen we bij ons in Nederland dat steeds meer mensen last hebben van een burn-out of dat ze na een ongeluk niet snel genoeg aan de bak kunnen. Steeds vaker geven mensen aan dat ze het niet zien zitten en last hebben van een depressie. Wie weet is een week van totale focus op jezelf helemaal geen gek idee. We zijn vaak te druk om naar onze lichamen te luisteren. We slapen te laat, worden te vroeg wakker en we gebruiken voornamelijk cafeïne als brandstof. Als we lichamelijke of psychische klachten hebben, dan wachten we vaak tot het moment dat deze klachten niet meer met preventieve maatregelen zoals een resort verholpen kunnen worden.

Ook al is ons land niet zo vruchtbaar en ons water niet gecarboniseerd: ook wij kunnen meer denken aan onze gezondheid. Zorg voor jezelf, ga een weekendje weg. Of sluit jezelf een weekend op, thuis, met genoeg verwennerij om jezelf weer te kunnen waarderen. Want iemand die zichzelf niet waardeert kan moeilijk gewaardeerd worden door anderen. En als dat allemaal niet werkt of het je allemaal te saai klinkt: dan kan je altijd nog naar Duitsland, naar een van de befaamde Kurhausen.

3 Comments

3 Comments

 1. À.de Hertog

  3 mei 2016 at 16:56

  Ik woon en werk al meer als dertig jaar in Duitsland en ben al twee keer in een “Kur” (heet officieel: Medizinische Rehabilitation) geweest. Zonder zweifel is dat fantastisch geregeld in Duitsland.
  Maar je moet wel degelijk “wat” hebben! Om een Medizinische Rehabilitation te krijgen moet je een ingewikkelde procedure doorlopen en alleen met ernstige ziektes ( kanker-hart-rug.reuma-etc. ) en met duidelijke ” bewijzen” zoals Röntgenfoto’s, berichten van artsen etc. is er eventueel, na nader onderzoek van verdere onafhankelijke artsen een kans, dat het lukt.
  Over het algemeen worden er heel veel verzoeken niet goedgekeurd.
  En inderdaad, het is goedkoper voor de verzekeringen de mensen te helpen voor dat het daarvoor te laat is en dan niets meer helpt. Mensen de niet meer kunnen werken en misschien ook nog zorg nodig hebben zijn veel duurder!

 2. À.de Hertog

  3 mei 2016 at 17:08

  Oja, en gemasseerd wordt er zelden (mij nog niet gebeurt)! Je moet zelf, weliswaar met hulp, aan de slag. Sport, sport, sport. Scholingen over je ziekte en nog meer sport etc. Discipline, geduld elke dag tussen 7:00 uur en 17:00 uur. Doe je niet mee, dan moet je gaan en alles zelf betalen.
  Nee… Vakantie en lekker laten verwennen is het echt niet!

 3. Pingback: 365 dagen Vileine: leven, liefde en lessen! – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top