WORK+WEALTH

Geld Praat: €1800,- p/m

Foto: Iris Smulders

Iris Smulders trekt als ambtenaar door alle sociale lagen van de Nederlandse samenleving en neemt wekelijks een kijkje in iemands portemonnee en uitgavenpatroon.

Profiel
Naam: Amber
Leeftijd: 25
Woont in: Amsterdam
Is: Alleenstaand
Saldo: € 141,65 op de lopende rekening, € 7.500 op de spaarrekening

Inkomen
€ 1.800 bruto

Vaste lasten
Huur: € 350 inclusief gas/water/licht/internet
Telefoon: € 45
Zorgpremie: € 103
Televisie/Spotify/Netflix: € 35
Aflossing studieschuld: € 50
Sportabonnement: € 70

Waaruit bestaat je inkomen?

Ik ontvang sinds deze maand een WW-uitkering, omdat mijn contract bij mijn laatste werkgever niet is verlengd. Hoeveel ik netto ga ontvangen, is nog niet bekend.

Heb je altijd voor je geld gewerkt?

Ik heb vanaf mijn 14e een bijbaantje gehad. Ik ben ook wel altijd financieel gesteund door mijn ouders. Tijdens mijn studententijd heb ik niet altijd gewerkt, omdat ik met een stage bezig was of omdat ik – in mijn laatste jaar – te lui was. Dus nee, ik heb niet áltijd voor mijn geld gewerkt. Sinds ik ben afgestudeerd, heb ik wel altijd gewerkt, met kleine tussenpauzes.
Ik zie de WW dan ook wel als een luxe. Als ik die uitkering niet zou hebben, dan zou ik beter op mijn geld moeten letten. Met de WW heb ik het idee dat ik een basisinkomen heb – en op mijn gemak verder kan zoeken. Dat vind ik wel een fijn idee.

Hoe schat je je kansen op de arbeidsmarkt in?

Vrij goed. Ik merk dat ik wel kieskeurig ben, omdat ik denk te weten wat ik wil. Niet heel specifiek, maar ik denk wel eerder ‘nee, dat lijkt me niks’. Als ik over een maand nog niets heb, dan wil ik mijn zoektocht wat verbreden. Ik dacht zelf aan een baantje in de horeca, maar een vriendin wees me erop dat ik toch beter binnen mijn eigen branche kan blijven zoeken, misschien wat lager op de ladder. Na een tijdje zou ik echter alles wel aannemen.

Ben je vaak afgewezen na een sollicitatie?

Ik ben vaker afgewezen dan aangenomen, maar heb ook veel gesolliciteerd. Ik krijg vaak geen specifieke reden te horen bij een afwijzing. Vaak krijg ik dan te horen dat een andere kandidaat beter aansluit op het profiel. Vlak na mijn afstuderen kreeg ik vaak te horen dat ik niet genoeg ervaring had. Soms hoor ik ook gewoon niets, dat vind ik wel vreemd. Ik twijfel ook wel eens aan mijn mate van ervaring. Zeker wanneer ik op zoek ben naar een andere functie dan ik voorheen had. Maar; werkervaring is in mijn ogen zoveel meer dan puur de functie. Het gaat om het reilen en zeilen op kantoor. Netwerken, de juiste contacten weten te leggen; weten wat er van je verwacht wordt. Dat kan ik; alleen op functiegebied mis ik soms nog wel iets. Ik heb lang gedacht dat het niet uitmaakt wat voor studie je hebt gedaan, als je maar ervaring hebt. Nu merk ik dat mensen toch wel naar studie kijken en dat ook belangrijk vinden. Desondanks draait het in mijn branche wel erg om netwerken.

Wat is je toekomstplan?

Dat weet ik nog niet. In een sollicitatiegesprek wordt me vaak gevraagd waar ik mezelf over vijf jaar zie. Het enige wat ik nu kan zeggen, is dat het plan is dat ik in de toekomst binnen een creatief bedrijf een functie heb die ertoe doet, waardoor ik onmisbaar ben. En natuurlijk dat ik met plezier naar mijn werk ga en mijn werk overvloeit in mijn privéleven. Ik vind het wel belangrijk om niet inwisselbaar te zijn. Het is goed voor je netwerk als mensen direct aan jou denken. Niet dat je zodra je weggaat bij een werkgever, ook weer snel vergeten wordt. Dan ben je zo vergankelijk.

Kun je goed rondkomen van je huidige inkomen?

Jawel. Ik denk wel dat ik zo nu en dan mijn spaarrekening moet gebruiken voor een aanvulling van dat inkomen. Voor grote uitgaven, bijvoorbeeld.

Hoeveel maanden kun je zonder inkomen?

Ik zou het vijf maanden kunnen, van mijn spaargeld. Ik zie mezelf alleen niet niét werken. Niet alleen voor het geld, maar omdat ik graag bezig ben en niet in een sociaal isolement wil komen. Alleen maar thuis zitten lijkt me vreselijk. Ik wil opstaan met een doel. Ik vind het belangrijk om bezig te zijn en het geld te hebben om op sociaal gebied te doen waar ik zin in heb.

Waar spaar je voor?

Ik vind het fijn om een buffer te hebben voor situaties zoals nu, waarin ik even zonder werk zit. Daarnaast wil ik nog wel reizen en dan komt dat geld natuurlijk goed van pas. Als ik dit spaargeld niet had, zou ik me meer onder druk gezet voelen. Alsof ik echt nú werk moet vinden, omdat ik anders de huur niet meer kan betalen.

Heb je een financieel motto?

Geld moet rollen! Haha, nee, ik vind het alleen wel belangrijk om financieel onafhankelijk te zijn. En een buffer is altijd goed.

Achtergrond:
Amber ontvangt een uitkering op grond van de Werkloosheidswet, beter bekend als de WW. De uitkering bedraagt de eerste twee maanden 75% van het laatst verdiende loon, daarna 70%. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet men in de 36 weken voorgaand aan de werkloosheid, 26 weken hebben gewerkt. De werkloosheid mag niet verwijtbaar zijn, dus als je zelf ontslag hebt genomen of op staande voet bent ontslagen wegens bijvoorbeeld verduistering, heb je geen recht op de WW-uitkering. In principe hebben zzp’ers geen recht op dit vangnet. Zelfstandigen kunnen in aanmerking komen voor het BBZ (Besluit bijstandsverlening zelfstandigen) als ze een gevestigde zelfstandige zijn die tijdelijk in financiële problemen verkeert of als men een startende zelfstandige is. In november 2015 ontvingen volgens de gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek 427.400 mensen een WW-uitkering.

De naam Amber is op verzoek van de geïnterviewde gefingeerd.

1 Comment

1 Comment

  1. RoozJ

    26 februari 2016 at 11:17

    Ik ben nu wel erg benieuwd naar het soort waar ze naar zoekt of al ervaring in heeft. Beetje jammer dat dat niet verteld wordt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top