FIT+WELL

Upgrade: de Wim Hof Methode

Shinta zoekt de tools voor het fijnslijpen van je leven, lichaam en geest.

Mijn vader had vroeger één held: Wim Hof. Hij was minstens net zo gek als hij en gebruikte dezelfde oerkreten. Nu, twintig jaar later, denk ik; misschien was m’n vader zo gek nog niet.

Als kind keek ik liever naar Jambers dan naar een oerkretenschreeuwende man die graag onder het ijs dook en daar dan heel lang kon blijven zitten. Het eerstgenoemde programma leerde me iets over de mens, maar die man, dat was in mijn ogen een freak of nature. Ik luisterde niet naar mijn vader – als hij er weer op hamerde dat ik beter koud kon douchen – en ik schaamde me soms als hij zichzelf weer eens aan het optrekken was aan een bushokje, de buren onvrijwillig op een onverwacht uitzicht trakterend.

Na tien minuten luisteren naar zijn gebrekkig Dutch-English in een drie uur durend gesprek met mijn favoriete comedian, UFC-commentator en de man met de grootste bullshitdetector Joe Rogan, ben ik erachter gekomen dat ik toch naar mijn pa had moeten luisteren.

Wat Wim Hof zo speciaal maakt, is dat hij helemaal niet speciaal is. Zijn idee is simpel; mensen hebben geen superkrachten, we leven gewoon zwaar onder onze capaciteit. Ook ik kan in een bak ijs zitten alsof het een hot tub is, ook ik kan achterstevoren de Kilimanjaro beklimmen en de handstand doen op de top van de Mount Everest in niks meer dan een bikini. Het enige wat je nodig hebt, is wilskracht.

De techniek die Hof gebruikt is zo simpel, dat ik ‘m in tien minuten kan leren – en ik kan er nog iets veel belangrijkers mee dan wereldrecords breken, namelijk: gezond worden. Jezelf healen als je een kater hebt van apocalyptische proporties of de griep hebt. Waarom zou je dat niet willen?

En zo zit ik na een nacht met teveel gin-tonics te ademen alsof m’n leven ervan afhangt. Ik luister naar het interview en volg Hof als hij de ademhalingsoefening demonstreert. In mijn oor ademen de twee mannen hevig, ik word licht in mijn hoofd. Ik ben pas bij tien ademhalingen en hou mijn adem in. Ik hou het een minuut vol, maar dat is al langer dan ooit. Ik ben niet bepaald een zeemeermin, toch kies ik er voor om de koude kraan even vol open te draaien als ik later onder de douche sta. De uren daarna voel ik me best lekker, ik heb nergens last van. Ik doe het die dag nog drie keer.

Het bijzondere zit hem in die minuten dat je je adem inhoudt. Je PH-waarden dalen dan steeds verder, tot ze een alarmerend laag niveau hebben bereikt. Je lichaam schreeuwt om zuurstof en dat gebrek aan zuurstof activeert adrenaline, het ultieme overlevingsmechanisme. Op het moment dat dit gebeurt, krijgen je hersenen een signaal en stoot je lichaam virussen, bacteriën en bacillen af. “Je houdt je mind voor de gek, uiterst bewust neem je die controle over,” legt Hof uit. Gooi daarna een ton ijswater over je heen en je lichaam en geest worden in een klap gereset.

Als ik de controle over mijn fysieke en mentale gesteldheid kan krijgen, als ik mijn immuunsysteem kan hacken, wat kan deze methode dan voor de gehele mensheid betekenen? Die vraag houdt ook de biochemici van het New Yorkse Feinstein Instituut bezig, nu zij Hof’s methode getest hebben en de werking daarvan onomstotelijk bewezen is. Daar komt geen gong, goeroe of dogma bij kijken. Ja, als je diep tot in de hypothalamus doordringt kun je DMT triggeren. Dit onderbewustzijnsstofje wordt aangemaakt in de pijnappelklier en als het tot andere delen van de hersenen doordringt manifesteert het zich in andere, driedimensionale vormen. Hof vindt dat allerminst mystiek. “Stop met dat mythologische Sanskrietgedoe.”

Wim is legit en zijn missie krijgt steeds meer draagvlak. Iedereen, van Orlando Bloom tot Oprah, draagt hem op handen. De grote invloedsmakers ter wereld horen hem nu eindelijk en ook heeft de wetenschap na twintig jaar eindelijk zijn methode bewezen. Ook al zijn er industrieën die ons precies daar willen houden waar we zijn, verkerend in de illusie dat je jezelf niet kunt genezen, Wim Hof is back. Nu niet meer op SBS6, maar bij Oprah. Ik zap in ieder geval niet meer weg.

3 Comments

3 Comments

 1. Cecilia vandekerckhove

  26 februari 2016 at 10:50

  In het algemeen : ik erger me mateloos o.a. Aan hoe vrouwen in de pers practisch altijd gedefinieerd worden als vrouw van, dochter van, lief van, nicht van, zonder man ergens, al is het hun betovergrootvader, lijken ze niet kunnen te bestaan.

 2. piet

  28 april 2016 at 07:32

  Hoi Shinta
  Hoe is het met je (in mijn ogen erg leuke en zeker niet gekke) vader? Is hij gezond en wel?
  Piet

 3. Pingback: 365 dagen Vileine: leven, liefde en lessen! – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top