FIT+WELL

Stijldossier: zwarte sneakers

Daphny Scholsberg definieert in modejungles basics van de basics, zodat je efficiënter met je garderobe kunt omgaan. Vandaag de sneaker.

De mode-industrie is zo machtig, dat ze je identiteit kan bepalen. Je zegt veel met wat je draagt, misschien wel meer dan je in eerste instantie denkt. Zo zie ik er op sneakers meteen urban uit vanwege mijn teint en krullenbol. Als er echter íets is waar ik een hekel aan heb, is het wel urban.

Zo dacht ik tot kortgeleden nog dat het merk Carhartt ‘Carharti’ heette. Ik ben meer van de high end fashion en het Scandinavische minimalisme als het op merken en stijl aankomt. Nu wil het geval dat ik in verwachting ben en nogal vaak wandel met de hond. Dan zijn fijne stappers ideaal, maar hoe haal ik het urban uit de sneaker?

Pinterest-privilege

Natuurlijk blijft dit je bespaard als je lang, slank en blond bent. Niet alleen omdat je dan met alles wegkomt, maar ook omdat je alle privileges van het stereotype ‘fotomodel’ of ‘mooiste meisje van de klas’ hebt. Een bomberjack en sneakers zien er dan uit als zo’n fijne Pinterest-afbeelding die op ieder fashion-bord gepind staat.

Ik noem dat een privilege, omdat je dan niet te maken hebt met een ‘negatief’ vooroordeel. Iedereen heeft te maken met vooroordelen, maar in mijn geval is het vooroordeel dat ik er dan uitzien als een zestienjarige vmbo-leerling. Geen slecht woord daarover, maar ik word niet graag verward met een puber.

Hoe haal ik het urban uit de sneaker?

Mijn half-Iranese vriendin herkent zich in mijn verhaal. Zij deinst er echter niet voor terug de sneaker te dragen. Ze wordt er juist recalcitrant van, zegt ze zelf.
‘Ik draag mijn sneakers juist met een joggingbroek. Als de buschauffeur mij durft te tutoyeren als een van de groep middelbare scholieren waar ik tussen sta, dan deins ik er niet voor terug hem erop te wijzen dat ik hem daar geen toestemming voor heb gegeven en dat hij me de busrit niet kan weigeren op grond van mijn uiterlijke verschijning, die volgens hem kennelijk gelijk is aan die van een middelbare scholier. Ik schroom niet te vermelden dat ik een afgestudeerde jurist ben en zijn vooroordeel op basis van mijn kleding en wellicht huidskleur – de scholieren hadden hetzelfde teintje als ik – onjuist en ongepast is.’

Waar mijn vriendin het recht om te dragen wat je wil maar al te graag verdedigt, ben ik uiterst conflictvermijdend en wil ik dat de mensen op straat mij aanzien voor wie ik ben: een creatieve eind-twintiger.

Bomberjack uit den boze

Nu ben ik dus op zoek naar een sneaker die precies dat uitstraalt. De compleet witte sneaker heeft voor mij afgedaan, nu die als trend voorbij is. Met de Air Max heb ik teveel gabber- en velours huispakken-associaties. De hardloopschoen of een klassiek model kunnen wel. Ik zou dan kiezen voor een lichte sneaker met grijze tinten of een zwarte variant.

Om zo ver mogelijk van de urban cultuur weg te blijven, wordt de schoen alleen gecombineerd met een skinny jeans, jurk of rok. Bij mijn combinaties let ik erop dat ik, als ik sneakers draag, ze combineer met een lange mantel of leren bikerjas. Heel jammer, maar het bomberjack – zelfs al is-ie van Alexander Wang – is uit den boze als de outfit af wordt gemaakt met een stel goede sneakers.

Zie hier een voorbeeld van een compositie van iemand die het helemaal snapt:

Zo combineer je die sneaker

4 Comments

4 Comments

 1. Elle

  23 februari 2016 at 10:44

  1. Jij bepaalt je identiteit, niet de mode-industry. Elke zelf-respecterende creatieve eind-twintiger weet dit. Luister naar je vriendin.
  2. Ehm… lang, slank… EN BLOND?….
  Serieus?
  3. “Niet alleen omdat je dan met alles wegkomt, maar ook omdat je alle privileges van het stereotype ‘fotomodel’ of ‘mooiste meisje van de klas’ hebt.”
  Het is inmiddels 2016. Schoonheids-idealen zijn reeds veranderd.
  4. Mag ik vragen waarom je een hekel hebt aan “urban”? Wat definieert “urban”?
  6.” zestienjarige vmbo-leerling. Geen slecht woord daarover”
  waarom niet een HAVO of VWO leering? Of waarom niet gewoon een standaard tiener of puber?
  7. Dit wel bedoelde artikel is toch eigenlijk advies dat alleen van toepassing is op een klein selectief groepje mensen?

  • Daphny

   23 februari 2016 at 13:17

   Hee Elle,

   1. De mode-industrie bepaalt je identiteit niet? Ken je het boek Exactitudes van antropologen Arie Versluis en Ellie Uyttenbroek? Daarin zie je bijvoorbeeld heel mooi de gelijkenis tussen mensen uit subculturen en dat is toch echt te danken aan hun kleding.

   2.Pinterest staat er vol mee.

   3. Ik zie zelf anders verdomd weinig voorbeelden een ander commercieel schoonheidsideaal in media voorbij komen.

   4. Bij urban denk ik aan sneakers, mutsen, merken als carhartt. Ik vind het geen leuke stijl.

   5.Ik kies voor een vmbo-leerlinge omdat ik mezelf dan vergelijk met mijn stiefdochter, waar ik mee word verward als ik er ‘urban’ uitzie. Ze zit op het vmbo en is bijna zestien.

   6. Dit artikel is naast advies voor vrouwen die sneakers op niet urban manier willen dragen ook bedoeld om inzicht te geven in wat voor overwegingen een vrouw met een teint maakt over de keuze van schoeisel. Want daar zit soms meer achter dan je denkt.

 2. Mieke

  27 februari 2016 at 19:23

  “Als je lang, slank en blond bent, kom je met alles weg.” Ik dacht dat dit een site tegen seksisme, stereotyperingen en hokjesdenken was. Missschien eerst je eigen onzinnige vooroordelen eens onder de loep nemen voor je dit soort onzin publiceert?

 3. Pingback: 365 dagen Vileine: leven, liefde en lessen! – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top