TODAY+TOMORROW

Zieke Verhalen: patiënten zijn aanstellers (audio)

Beeld: CNN

In Zieke Verhalen spreekt Paula met patiënten, artsen, instanties en beleidsmakers over mis(ver)standen in de zorg. Vorige week luisterden we naar Anna die vertelde het gebrek aan kennis en begrip dat haar huisarts leek te hebben.

Anna snapt niet hoe het kan dat het zolang duurde, voor ze de diagnose chronisch vermoeidheidssyndroom kreeg. Maandenlang werd ze van het kastje naar de muur gestuurd en voelde ze zich niet serieus genomen. Huisarts Tomas Kok reageert op haar casus.

Als huisarts ziet Kok dagelijks rond de dertig patiënten. Zijn tijd moet hij dus zorgvuldig verdelen – maar hoe zorg je als huisarts nou dat je patiënt zich gehoord voelt? En hoe ziet een gemiddelde dag er eigenlijk uit voor de huisarts zelf?

De meeste gezondheidsklachten gaan over het algemeen wel weer over. Bij Anna alleen niet – en toch werd ze niet meteen behandeld. “Ze is waarschijnlijk gewend dat alles snel gaat, maar tijd is een van de belangrijkste factoren die wij gebruiken.” Waar is het nou eigenlijk fout gegaan? Volgens Kok is de kans groot dat het allemaal neerkomt op een ongelukkige communicatiefout.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top