TODAY+TOMORROW

Politieke Junkie: thee met de MP

Bron: Ingid Nilson Youtube

Linda Kloosterboer destilleert politieke spelletjes tot een wekelijkse dosis politiek.

Als politieke junkie heb ik een aantal gewoontes die ik doorgaans verborgen houd. Dit omdat ik nog niemand in mijn omgeving erop betrapt heb hetzelfde te doen. Maar ik heb besloten mijn inner junkie te laten spreken en er maar gewoon voor uit te komen.: ik kijk wekelijks het NOS-gesprek met de minister-president. En inderdaad, dat zijn de meest zouteloze 10 á 11 minuten van de Nederlandse televisie. Het is voor mij als chips eten: je hebt geen idee waarom je het doet, maar je blijft dooreten tot de zak leeg is.

Het is als chips eten

Nu alles toch out in the open is wil ik meteen mijn favoriete uitzending van 2016 tot nu toe met jullie delen. Hierin bespreken Bert en Ernie, pardon Ron Fresen en onze minister-president, de belangrijkste avonturen die ze die week hebben beleefd. Ron, toch echt de personificatie van de ietwat norse, serieuze en humorloze Bert, start de uitzending met een slecht gespeelde verontwaardiging over het fiasco van Rutte in het Europees Parlement. Rutte was daar in januari om te speechen over het door Nederland verkregen voorzitterschap van de Europese Unie, toen pardoes de hele plenaire zaal leegliep. Rutte, als een puppy zo blij met deze ‘onthulling’, is meteen bereid de voorzet van Fresen in te koppen. Waarna het serieuze gesprek van start gaat. Kijk en oordeel zelf.

Nu begrijp ik dat het wekelijks volgen van de tête-à-tête met de MP een maffe gewoonte is. Juist omdat er vrijwel niets aantrekkelijk is aan deze uitzendingen. Dat het interactiever en creatiever kan bewijst bijvoorbeeld president Obama. Op 16 januari ging hij nog in gesprek met Youtube-fenomeen Ingrid Nilson, die haar eigen online kanaal heeft, en sprak hij over onderwerpen die haar en haar volgers bezighouden.

Ja, het lijkt misschien een beetje op een poppenhuis waarin Nilson president Obama heeft uitgenodigd. En ja, we horen Jip en Janneke-taal (jongvolwassen editie), maar toegegeven: het is een toegankelijk gesprek en je ziet een andere kant van Obama. Zo durft hij bijvoorbeeld het woord ‘menstruatie’ niet uit te spreken en vertelt hij een persoonlijk verhaal over een rozenkrans die hij heeft gekregen van Paus Franciscus. Nu begrijp ik dat de NOS een inhoudelijk en journalistiek interview wil houden met Rutte en dat een poppenhuissetting en Jip en Janneke-taal dan niet wenselijk zijn. Maar het zou geen slecht idee zijn om eens te wisselen van interviewer? Of misschien van setting?

Ondertussen blijf ik – ongeveer als laatste trouwe kijker van het gesprek met de minister-president— uiteraard gewoon kijken. Het blijft voor mij als politieke junkie ‘informatieve’ televisie. Maar als de NOS wil mogen ze mij bellen, ik kan wekelijks op vrijdagmiddag wel wat tijd vrijmaken.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top