WORK+WEALTH

Geld Praat: € 900,- p/m

Iris Smulders trekt als ambtenaar door alle sociale lagen van de Nederlandse samenleving en neemt wekelijks een kijkje in iemands portemonnee en uitgavenpatroon.

Profiel
Naam: Rianne
Leeftijd: 28
Woont in: Amsterdam
Is: samenwonend, moeder
Saldo: € 300,38

Inkomen
€ 900,00 per maand

Vaste lasten
Huur € 1250
G/W/L € 150
Internet/TV € 40
Zorg € 110
Telefoon € 20
Sportschool € 54
Studieschuld € 65

Waaruit bestaat je inkomen?
Momenteel uit allerlei zaken. Na mijn zwangerschap besefte ik dat ik weer werk moest gaan zoeken, omdat mijn zwangerschapsuitkering afliep. Toen ben ik bij verschillende cafés werk gaan zoeken, omdat ik toch vond dat ik snel geld moest verdienen. Later ben ik daar beter over na gaan denken. Ik kan voor 40 euro per uur zangles geven, daar ben ik voor opgeleid – daarvoor gaan is dus veel slimmer. Ik heb de Toneelschool gevolgd en een master aan het Conservatorium gedaan, dus waarom zou ik in godsnaam in een kroeg gaan werken? Een kroegbaas zit er ook niet op te wachten dat ik zomaar weg ben op het moment dat ik iets anders vind.

Een aantal maanden per jaar ben ik werkloos

Als zangeres en actrice is solliciteren soms wel wat lastiger. Een auditie is vaak vooral gericht op de toekomst, ik kan niet meteen de volgende dag beginnen. Ik ben wel een paar maanden per jaar werkloos, als ik geen opdracht heb. Als zzp’er heb ik niet echt iets om op terug te vallen, zoals mensen in loondienst dat wel hebben.

Met z’n tweeën is het wat makkelijker op te vangen. Mijn vriend, ook acteur, verdient nu heel goed. Dat is ook wel eens andersom geweest. We hebben sinds oktober een dochter, dus ik heb een tijd stilgezeten vanwege de zwangerschap. Ik heb de castingbureaus nu laten weten dat ik weer aan het werk kan.

Normaal gesproken ga je na je verlof gewoon weer aan het werk bij je eigen werkgever, maar dat is in mijn geval niet zo. Ik wil dit keer iets creëren wat doorloopt, maar mijn andere werk niet in de weg zit. Het zou mooi zijn als ik bijvoorbeeld tien uur in de week zou kunnen lesgeven, als basis. Ik ben nu veel aan het opzetten, wat ik ontzettend leuk vind. Momenteel geef ik zangles en dat wil ik nog wat uitbreiden; ik ga dus nog meer plaatsen aanbieden voor leerlingen.

Ik heb ook mijn eigen band, Sidell, maar dat levert nog geen geld op. Tijdens een optreden verkopen we wel cd’s, maar zo’n optreden vergt al veel regelwerk. Het is mijn droom om hier mijn geld mee te verdienen, maar daar kan ik nu niet op wachten.

Daarnaast heb ik nog een zeepbedrijfje, BOTMA & van BENNEKOM, wat ineens verrassend goed loopt. Hierdoor zal mijn inkomen op korte termijn ook wel stijgen. Ik verkoop iedere maand 200 zeeppakketjes aan een vakantiepark. Er moet alleen wel nog van alles worden geregeld met vergunningen, dus daar ben ik nu mee bezig. Het proces hiervoor loopt zo natuurlijk dat ik denk dat ik dit niet moet negeren, ook al had ik nooit verwacht dat ik hiermee mijn geld zou kunnen verdienen.

Heb je altijd voor je geld gewerkt?
Ik heb altijd maximaal geleend tijdens mijn studie. Het lukt haast niet om naast de toneelschool nog te werken; die studie vraagt veel van je. Tijdens mijn master heb ik in een restaurantje gewerkt en in een musical gespeeld. Mijn vriend en ik hebben ook wel eens een woning via AirBnB verhuurd. Daar verdienden we wel veel geld mee, zo’n € 1000,- per maand. Sinds ik ben afgestudeerd, heb ik – buiten mijn zwangerschap – altijd werk gehad.

Hoe schat je je kansen op de arbeidsmarkt in?
Er is niet veel werk, maar ik schat mijn persoonlijke kansen redelijk goed in. Ik heb wel regelmatig meegemaakt dat ik auditie had gedaan en dat later het project niet door bleek te gaan, omdat er bijvoorbeeld niet genoeg financiële steun was. Vooral kleine producties vallen dan weg.

Doorsnee uiterlijk is voor- en nadeel

Ik let inmiddels ook wel op wat er bij me past; ik grijp niet meer alles zomaar aan. Ik heb nu een heel leuke sollicitatie lopen, daar kan ik echt helemaal in op gaan. Het kost namelijk veel tijd en energie, zonder dat het garantie geeft op een baan. In mijn sector kan het een voordeel zijn als je er niet doorsnee uitziet, maar het kan ook een nadeel zijn. Als ze een Hollandse blondine zoeken, heb ik een kans. Maar als ze per se een Aziatische vrouw willen, heeft het voor mij geen zin om auditie te doen. Ik zit bij een agentschap met een voorkeur van diversiteit, ze willen niet maar een soort mensen vertegenwoordigen.

Wat de zanglessen betreft, werkt mijn uiterlijk waarschijnlijk wel mee. Ouders zoeken vaak een jong persoon, leuk met kinderen, met correct Nederlandse uitspraak. In hun ogen heb ik al gauw een streepje voor op een allochtone oude man, denk ik.

Ben je vaak afgewezen na een sollicitatie?
Ja – vaker dan aangenomen, dat is in mijn branche normaal. De concurrentie is enorm en de projecten zijn soms zo lang dat je stilstaat, waardoor je weinig ervaring opdoet. Vaak zit een acteur er niet op te wachten om anderhalf jaar in een musical te spelen. Je bent dan erg lang met één ding bezig en je kunt je ondertussen niet ontwikkelen in je vak. Daarnaast helpt het natuurlijk ook wel als je een bekende kop hebt.

Wat is je toekomstplan?
Algemeen gezegd, hoop ik dat ik mijn financiën goed voor elkaar heb met de dingen die ik leuk vind om te doen. Ik hoop dat ik dan veel met mijn muziek bezig ben. Ik wil wel echt gelukkig zijn in wat ik doe. Want als ik iets wil, dan lukt dat ook gewoon.

Kun je goed rondkomen van je huidige inkomen?
Momenteel niet, maar dat is ook wel echt voor het eerst. Ik heb er vertrouwen in dat dit gauw gaat veranderen. Tijdens mijn opleiding is me niet veel verteld over subsidieaanvragen en dergelijke. The sky is the limit, op de Toneelschool. Daar ga je niet over uitkeringen praten, omdat het demotiverend kan werken. Dat zorgt ervoor dat je heel creatief gaat nadenken over hoe je aan je geld moet komen. Iedere zoveel maanden druk je op een soort reset-knop; oké, hoe gaan we het nu doen, hoe komen we daar, wat is er voor nodig. Dat is eigenlijk ook een best romantische manier van leven.

Hoeveel maanden kun je zonder inkomen?
Drie maanden – we hebben wel wat spaargeld.

Waar spaar je voor?
Ik spaar nergens voor. We zouden wel een huis willen kopen. Daarnaast spaar ik normaal gesproken geld op voor de periodes waarin ik geen of minder werk heb, zoals nu.

Heb je een financieel motto?
Pfoe, nee, eigenlijk niet. Ik sta heel positief in het leven, dus als het financieel wat minder gaat, zie ik daar ook wel weer de mooie dingen van in. Ik hoef niet rijk te worden, maar ik wil wel kunnen rondkomen, zeker nu ik moeder ben.

Achtergrond:
Rianne heeft tijdens haar zwangerschap een regeling Zelfstandige en Zwanger (ZEZ-uitkering) ontvangen van het UWV. De ZEZ-uitkering duurt minimaal 16 weken. De uitkering gaat in tussen 6 weken en 4 weken voor de dag na de uitgerekende datum.
Na de bevalling heb je recht op minimaal 10 weken uitkering. De uitkering wordt berekend op basis van de inkomsten die je vorig jaar had, maar is nooit hoger dan het wettelijk bruto minimumloon. Als je meer dan 1225 uur per jaar hebt gewerkt, krijg je de maximale uitkering. De ZEZ moet je zelf aanvragen; het gebeurt niet automatisch. Je kunt deze uitkering ook niet met terugwerkende kracht aanvragen.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top