WORK+WEALTH

Geld Praat: €600,78 p/m

Foto: Iris Smulders

Iris Smulders trekt als ambtenaar door alle sociale lagen van de Nederlandse samenleving en neemt wekelijks een kijkje in iemands portemonnee en uitgavenpatroon.

Profiel
Naam: Rewina
Leeftijd: 19
Woont in: Amstelveen
Is: alleenstaand
Saldo: € 621,12

Inkomen
Stage: € 375
Bijbaan: € 50
Studiefinanciering: € 103,78
Zorgtoeslag: € 72

Vaste lasten
Telefoon: € 25
Zorgverzekering: € 96
Studie: € 200

Waaruit bestaat je inkomen?
Ik ben student, dus ik ontvang studiefinanciering, een thuiswonendenbeurs. Ik ben in 2014 begonnen met studeren, dus ik val nog onder het oude stelsel. Ik hoef voorlopig nog niet te lenen. Momenteel loop ik stage en heb ik nog een klein bijbaantje. Mijn zorgtoeslag gaat natuurlijk meteen naar de kosten van mijn verzekering, dus dat zie ik eigenlijk niet echt als inkomen. Maar het is wel leuk om te krijgen.

Heb je altijd voor je geld gewerkt?
Mijn ouders vinden het belangrijk dat ik werk, dus ik heb altijd wel bijbaantjes gehad. Maar mijn schoolwerk mag er niet onder lijden. Een of twee keer in de week oppassen vinden ze daarom wel genoeg. Maar dat doe ik al wel sinds mijn 14e. Ik ben ook wel van plan om mijn eigen kinderen zo op te voeden.

Hoe schat je je kansen op de arbeidsmarkt in?
Wel goed. Ik studeer nu Rechten op hbo-niveau en ik denk dat daar wel redelijk wat werk in zit. Iedereen heeft wel eens juridisch advies nodig, toch? Als ik straks klaar ben met studeren, verwacht ik wel meteen werk te vinden. Maar misschien heb ik nog wel zin om door te studeren, dat weet ik nog niet. Ik merk wel dat mijn vrienden er anders over denken, vooral als ze een creatieve studie doen. Ze zien de toekomst niet zo rooskleurig in. Er zijn ook wel veel verhalen over werkloosheid onder jongeren, dat werkt niet echt motiverend.

Ben je vaak afgewezen na een sollicitatie?
Nog nooit! Maar ik heb ook niet zo vaak gesolliciteerd. Ik werk als oppas en heb een tijdje achter de kassa gezeten, daar nemen ze echt iedereen voor aan. De ouders van mijn oppaskinderen zijn vrienden van mijn ouders, dus dat was ook niet echt een sollicitatie. Ze stelden het gewoon aan me voor.

Wat is je toekomstplan?
Ik zou het liefst in een heel fijn team werken, waarbij ik me bezig houd met ingewikkelde juridische vraagstukken, waarmee ik een structurele verbetering kan aanbrengen in de wet. Momenteel richt ik me erg op het verbintenissenrecht. Ik vind dat mensen af en toe bedonderd worden, het is tegenwoordig zo gemakkelijk om jezelf in de schulden te steken. Je hoeft nergens meer je identiteitsbewijs te laten zien, je kunt alles op internet kopen. Dat is mooi, maar de veiligheid en het ethische aspect moet dan wel worden gewaarborgd. Dat is nu lang niet altijd het geval. Ik zeg niet dat de wetgever moet bepalen wie wat kan kopen, maar het lijkt me mooi als we de veiligheid van de consument voorop stellen. Het plan is dan ook wel om met dat werk genoeg geld te verdienen zodat ik minstens twee keer per jaar naar mijn familie in Suriname kan.

Kun je goed rondkomen van je huidige inkomen?
Ik hoef mijn ouders geen kostgeld te betalen, dus het lukt me aardig. Soms moet ik aan het einde van de maand wel eens ‘nee’ zeggen als mijn vrienden me vragen om mee uit eten te gaan, maar dat doe ik vooral zodat ik nog wat over heb. Ik wil niet minder dan 100 euro op mijn rekening hebben staan.

Hoeveel maanden kun je zonder inkomen?
Zolang ik bij mijn ouders woon: héél lang. Zij zouden mijn studie dan wel betalen, omdat ze het belangrijk vinden dat ik naar school ga. Maar ze zouden er ook voor zorgen dat ik als de donder weer aan de slag ga.

Waar spaar je voor?
Ik heb niet echt een spaardoel, maar ik wil wel mijn ouders kunnen bedanken aan het einde van mijn studie. Ze staan me altijd bij en betalen voor het dak boven mijn hoofd en het eten in mijn maag. Dat doen lang niet alle ouders. Ik wil ze dus een mooi cadeau geven als ik eenmaal klaar ben met studeren, of als ik het huis uit ga. Eigenlijk moet ik sparen voor mijn rijbewijs, maar ik durf niet zo goed auto te rijden. Dan is geldgebrek een mooi excuus, toch?

Heb je een financieel motto?
Wat je niet hebt, kun je ook niet uitgeven! Ik zie op televisie al die mensen met duizenden euro’s schuld vanwege creditcards, dat begrijp ik echt niet. Al denk ik wel dat wanhopige mensen wanhopige dingen doen. Hopelijk kan ik ze later helpen, als jurist.

Achtergrond:
Studiefinanciering is sinds kort een lening. Die lening moet in 35 jaar worden terugbetaald, na het afronden van de studie. Je hoeft pas te beginnen met aflossen als je het minimumloon of meer verdient en het maandelijkse aflosbedrag is nooit meer dan 4% van je inkomen. De ov-chipkaart en eventueel aanvullende beurs (afhankelijk van het inkomen van de ouders) kunnen worden omgezet in een gift, als je binnen 10 jaar je diploma haalt. Lukt dat niet, dan moet alles worden terugbetaald. Chronisch zieken en gehandicapten krijgen een kwijtschelding van € 1.200 euro als ze binnen 10 jaar hun diploma halen. Na je 30e kun je geen studiefinanciering meer aanvragen.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top