Vrouwelijke wetenschappers met humor
Laten we eens bij onze Zuiderburen beginnen. Christelle woont in Brussel en daar gaat vandaag Mwanamke, het Collectif Afroféministe Belge, van start: een nieuw collectief voor zwarte feministes. Ook host de Vrije Universiteit in Brussel een Genderweek: een hele week vol “films, lezingen, masterclasses, debatten en als kers op de taart een comedy-show met enkel vrouwelijke wetenschappers op de planken”.
Politie schiet rubberen kogels bij protest tegen politiegeweld
In Turkije heeft de politie gisteren op gewelddadige wijze een protestmars opgebroken in Istanbul. Honderden vrouwen gingen hier de straat op om te protesteren tegen het hoge percentage geweldsmisdrijven tegen vrouwen – dat percentage ligt in Turkije 10 keer hoger dan in welk EU-land dan ook – en de discriminatie van vrouwen op de werkvloer. De politie schoot met rubberen kogels in op de menigte en arresteerde een groot aantal vrouwen.
Mannen in burka over straat
Maar hoe zit het met landen waar de gelijkheid tussen mannen en vrouwen nog lager ligt? In het Midden-Oosten, bijvoorbeeld? Vorig jaar werd op Vrouwendag in Afghanistan een protestmars georganiseerd. Honderden mannen gingen gekleed in een burka de straat op, om zich sterk te maken voor vrouwen, die in Afghanistan nog altijd weinig rechten hebben.
Het in kaart brengen van het verkrachtingshuwelijk
In Iran postten vrouwen afgelopen jaar massaal op social media, om zo hun feminisme te reclaimen. En in Israёl probeerden 1000 Palestijnse en 500 Joodse vrouwen samen een demonstratie te houden, ware het niet dat ze door het Israёlische leger werden tegengehouden. Ook werd Internationale Vrouwendag aangegrepen om issues als seksueel geweld bloot te leggen. Bijvoorbeeld in Jordanië, waar 95% van de verkrachters hun straf ontlopen door met hun slachtoffer te trouwen.
Vooral internationale organisaties lijken actief
Toch zijn deze acties vaak incidenteel. Volgens onze Midden-Oostencorrespondente Brenda organiseren vooral internationale organisaties events op Vrouwendag en leeft de traditie niet echt onder de lokale bevolking. Als je het onderwerp Google’t, lijkt het beeld dat vooral organisaties als de UN er druk mee zijn, te worden bevestigd.
Rozen voor vrouwelijke buschauffeurs
Gelukkig leverde de zoekmachine nog wat meer info op.
Sommige landen hebben wel heel bijzondere (lees: bizarre) tradities op Vrouwendag. Zo meldt Air India dat deze luchtvaartmaatschappij dit jaar op Vrouwendag een uitsluitend vrouwelijke crew heeft op de vlucht van New Delhi naar San Francisco, “als een symbool voor women empowerment.” Maar in Rusland slaat men de plank wel het meest spectaculair mis.
Hier is de verkeerspolitie in Nazhny Novgorod dit jaar met een speciale Vrouwendag-actie begonnen: ze hielden de week voor Vrouwendag vrouwelijke chauffeurs aan, maar in plaats van een boete, gaven ze de dames een bos rozen. Geen commentaar.