WORK+WEALTH

#Bossy: van baan naar carrière

Bron: Showbizz

‘Bazig’ heeft een negatieve ondertoon, maar is dat wel nodig? In #Bossy geeft Oneworld-bazin Lonneke je tips en trucs, voor een gestage, opwaartse lijn in je carrière.

Soms lees je verhalen van mensen die boswachter zijn geworden om te ontsnappen aan de tredmolen ‘van-een-negen-tot-vijfbaan’. Die drang ken ik absoluut niet. Vroeger speelde ik geen prinses of zangeres, maar kantoor. Dan zat ik aan de keukentafel met een oude telefoon, stempels, pennen en een stapel papier en een colbertje van mijn moeder.
Tegenwoordig werk ik nou niet bepaald op your average kantoor. Bij ons geen systeemplafonds, lauwe automaatkoffie en zaagmans die op woensdag de week doormidden komt snijden. Wij knoeien fair chain lattes van Ethiopische bonen op vloerbedekking van gerecyclede visnetten, kapstokken van sloophout en een weesplantenbalkon waar uit huis geplaatste varens en geraniums liefdevol worden opgevangen. Stiekem is het kantoor een jungle waar je overleeft, zolang je weet welke planten giftig zijn en welke niet.

De komende tijd deel ik mijn lianen – excuus, lessen – om succesvol door die jungle te slingeren en vooral je eigen pad te kiezen. Een aantal wijze lessen komen van (management)goeroes, sommige heb ik meegekregen van mijn ouders, maar de meeste lessen heb ik gaandeweg geleerd. In deze eerste aflevering de lessen die je al vanaf dag 1 in de praktijk kunt brengen.

Een vaardigheid leren kost tijd en energie
Weet je nog, op school, daar had je van die mensen die bij een proefwerk riepen: ‘O, was het vandaag? Ik heb echt niks geleerd’. Dat zijn dezelfde mensen die nu doen alsof werken ze geen moeite kost. Het is niet erg als je baan je energie kost, want dat betekent dat je aan leren bent. Malcolm Gladwell zegt: je hebt 20.000 uur oefentijd nodig om ergens écht goed in te worden.

Work hard, play hard? Dacht het niet
Er zijn jonge vrouwen die in Paradiso altijd de nieuwste bands hebben gezien, om het weekend op stedentrip gaan en zo van Glastonbury of Into The Great Wide Open weer achter hun bureau rollen om vervolgens een prijswinnend artikel te tikken. Fijn als je zo iemand bent, maar de meeste mensen hebben concentratie en vooral genoeg slaap nodig om te presteren, anders kunnen ze hun eigen gedachten niet horen. Wil je laten zien wat je in je mars hebt, dan moet je keuzes maken en kun je niet alles doen. Een carrière hebben is leuk, carrière maken niet altijd. Nobody said it would be easy, zong Coldplay al.

Updress jezelf
Word je wakker en voel je je als een vaatdoek? Dan is het verleidelijk om je met je hoodie en afgetrapte Vans te wapenen tegen wat de dag je gaat brengen – maar dan is die dag bij voorbaat al gedoemd te mislukken. Als je met je outfit uitstraalt dat je het vereiste energieniveau voor je carrière gelijkstelt met op een brakke zaterdag naar de avondwinkel sjokken, kun je niet verwachten dat anderen energiek op jou reageren, laat staan je serieus nemen. Trek op een sombere dag juist je poweroutfit aan. Voor mij zijn dat hakken en een bloemenjurk, voor jou misschien een zwarte jeans met een jasje. Ook een idee: de conversation starter. Mijn collega Kim draagt bijvoorbeeld een jurk met picknickkleedpatroon als ze een food event organiseert. Mensen weten je zo niet alleen te vinden in de menigte, ze onthouden ook nog eens je naam.

Beweeg, juist als je niets liever wil dan op de bank hangen en ‘Help, mijn man is klusser kijken’
Van sporten krijg je bijna nooit spijt. De tijdsinvestering verdien je namelijk twee keer zo hard terug. Niet alleen blijf je fitter en word je minder snel ziek, alle opgekropte gedachten en indrukken van de dag beweeg je eruit. Een oud-collega van me ging altijd een rondje fietsen om een goede kop en intro te bedenken voor haar artikelen.

Laat anderen lekker over je praten
Mijn oma was een wijze vrouw. Trek je niks aan van wat anderen van je vinden, want mensen praten toch wel, zei ze. En altijd over andere dingen dan je zelf verwacht. Je kunt er niet op anticiperen. Anders zit je in een tredmolen waarin je alsmaar harder trapt om het anderen naar de zin te maken, met als enige resultaat dat je een uitgebluste hamster wordt.

Ben je fout geweest? Zeg sorry
Als ik moe ben, word ik een soort egel die zijn stekels opzet. Een gewone vraag ‘Is je stuk al af?’ komt dan al gauw binnen als kritiek. Het is verleidelijk om te antwoorden met geïrriteerd of kortaf gebrom. Doe het niet. De vraag is legitiem in een werksituatie en je moet je collega niet opzadelen met jouw slaaptekort of stress. Put on your plastic smile. Dat helpt. En mocht je toch een keer een snauw of een grom ontsnappen: zeg sorry. Collega’s zijn niet jouw vangnet of boksbal.

Ga lunchen met zo veel mogelijk verschillende mensen
Eigenlijk is het een wonder dat ik al meer dan tien jaar overleef op redacties. Ik ben namelijk een achter-de-computer-eter. Niet alleen is dat funest voor je toetsenbord, maar ook voor je inbedding in het informele circuit. Tijdens de lunch hoor je van je collega’s over films die ze gezien hebben, hun huisdier en hun zumba-klasje. En nee, door hun Facebook-timeline scrollen is geen vervanging voor een echt gesprek. De beste discussies en ideeën ontstaan tijdens de lunch. Mensen die met veel verschillende collega’s lunchen, functioneren bovendien beter in projectgroepen en krijgen meer support voor hun plannen.

In de vervolgafleveringen van deze serie behandel ik telkens een andere eigenschap, die je in de weg kan staan om te bloeien in de jungle. Volgende keer: vermeend perfectionisme.

3 Comments

3 Comments

 1. Sofie

  13 maart 2016 at 15:47

  Netwerken is heel belangrijk, maar lunchen is niet de enige manier. Uit onderzoek is gebleken dat (gelegenheids)rokers op het werk gemiddeld genomen sneller carrière maken. Als je geen roker bent dan is het goed om te denken aan andere manieren om nieuwe mensen op je werk te leren kennen, met alleen je direct collega’s kom je niet zo ver!

  • Lonneke

   15 maart 2016 at 20:26

   Hallo Sofie, inderdaad: in het rookhok zijn inderdaad liefdes ontstaan en worden de belangrijkste knopen doorgehakt, maar anno 2016 is het tijd voor een rookhok 2.0 voor spontane ontmoetingen. Misschien een tafelvoetbalspel?

   • Sofie

    17 maart 2016 at 22:21

    Ik zou het roken nog niet uitschakelen, er zijn heel veel gelegenheidsrokers en zolang je niet verslaafd raakt kan het allemaal niet veel kwaad. Maar tafelvoetballen of andere bezigheden zijn allemaal net zo goed, als je maar los komt van je werk en toch nieuwe collega’s leert kennen. Niemand maakt carrière door om te gaan met hetzelfde clubje mensen van de afdeling

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top