WORK+WEALTH

Geld Praat: € 2000,- p/m

Iris Smulders trekt als ambtenaar door alle sociale lagen van de Nederlandse samenleving en neemt wekelijks een kijkje in iemands portemonnee en uitgavenpatroon.

Profiel
Naam: Anne
Leeftijd: 26 jaar
Woont in: Amsterdam
Is: gehuwd
Saldo: € 420,65

Inkomen
€ 2.000 per maand netto

Vaste lasten
Huur € 360
GWL € 60
Verzekeringen € 15
Zorgverzekering € 120
Telefoon € 38
Internet € 11
Auto € 60
Krant € 11
Cineville-pas € 19
Cellolessen € 75

Waaruit bestaat je inkomen?
Ik werk als zzp’er en verdien op projectbasis. Ik ben zakelijk leider van een theatercollectief. Dit is nu mijn vierde jaar. Ik betaal weinig belasting, vanwege onder andere de zelfstandigenaftrek, maar ik ben niet verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en ik bouw geen pensioen op. Ik heb altijd gezegd dat als ik 30 ben, ik pensioen ga opbouwen, dus ik heb nog even om erover na te denken hoe ik dat ga doen. Als startende zzp’er ben je blij met al het geld wat binnenkomt, dus dan ga je niet zo snel de helft afdragen aan een pensioenfonds en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Als ik nog jaren zzp’er zou blijven, dan zou ik bij een broodfonds gaan. Dat is, kort gezegd, een cluster van zzp’ers dat elkaar helpt, door de ingelegde premies aan de zieke zzp’er in de groep uit te keren. De kracht zit in het wederzijdse vertrouwen. Dat biedt collectief wat meer zekerheid en ik vind de gedachte mooi dat je met een groep mensen voor elkaar kan zorgen, mocht één van de leden ziek worden.

Heb je altijd voor je geld gewerkt?
Nee niet helemaal, tijdens mijn studie ben ik voor een deel gesteund door mijn ouders. En afgelopen jaar kreeg ik onverwacht een erfenis van een ver familielid.

Hoe schat je je kansen op de arbeidsmarkt in?
Mijn opleiding was heel praktijkgericht, daardoor kon ik snel aan het werk in de culturele sector. Je wordt alleen niet betaald voor alle uren die je werkt. Je moet veel uren investeren om in de toekomst betaald werk te krijgen.

Ben je vaak afgewezen na een sollicitatie?
Binnen de theatersector kom je vaak via-via aan een klus. Ik heb drie keer gesolliciteerd en ben ook drie keer afgewezen.

Wat is je toekomstplan?
We hopen met ons theatercollectief structurele subsidie te krijgen, dan heb ik voor vier jaar een vaste baan. Dat zou een heel mooi vooruitzicht zijn. Als theatergroep ben je afhankelijk van subsidie van het Fonds Podiumkunsten. Eens in de vier jaar kun je daar geld aanvragen voor structurele subsidie of je kunt per project aanvragen. De plannen voor 2017-2020 zijn net ingediend, in augustus wordt bekend of de subsidie wordt gehonoreerd. Dat is heel spannend voor de theatersector, er wordt veel meer aangevraagd dan dat er geld beschikbaar is. Wij als jong gezelschap vragen voor het eerst aan voor vier jaar en hopen daarmee wat meer zekerheid te hebben op onze inkomsten. Daarnaast verkoop je je voorstellingen aan theaters, we krijgen ongeveer € 1.600 per voorstelling die we spelen. Daarmee kunnen we de spelers en de techniek betalen, een busje huren en eten.

Kun je goed rondkomen van je huidige inkomen?
Ja.

Hoeveel maanden kun je zonder inkomen?
12 maanden.

Waar spaar je voor?
Een huis.

Heb je een financieel motto?
Mijn oma zei altijd: “Je moet jezelf af en toe eens kietelen.” Ik vind het nu eigenlijk een beetje een vieze uitspraak. Ik heb zelf niet echt een financieel motto.

Achtergrond:
Het salaris van Anne is altijd afhankelijk van subsidies. Als het theatercollectief geen subsidie krijgt, moet het kiezen voor een kleiner project. Dat betekent dat er ook minder winst kan worden gemaakt. Die winst wordt verdeeld onder de leden. Subsidie betekent voor Anne dus een hoger inkomen. Vaak hoor je pas nadat je het project toegezegd hebt gekregen, hoeveel subsidie er wordt toegekend. Je moet altijd onderhandelen over hoeveel je krijgt en er is standaard te weinig geld omdat vaak niet alle subsidie wordt toegekend. De mensen die vast in dienst zijn bij theaters krijgen volgens de cao betaald en als je als (jonge) zzp’er komt werken krijg je vaak 80% van de cao. Als zzp’er kun je rekenen op belastingvoordelen. De zelfstandigenaftrek is er voor alle ondernemers die minstens 1225 uur aan hun onderneming besteden, en zorgt ervoor dat je minder belasting betaalt. Dat regel je bij je aangifte inkomstenbelasting.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top