WORK+WEALTH

Geld Praat: € 989,- p/m

Iris Smulders trekt als ambtenaar door alle sociale lagen van de Nederlandse samenleving en neemt wekelijks een kijkje in iemands portemonnee en uitgavenpatroon.

Profiel
Naam: Diana
Leeftijd: 42 jaar
Woont in: Den Haag
Is: alleenstaand
Saldo: € – 3,21

Inkomen
WIA-uitkering: € 989 per maand, netto
Huurtoeslag € 304
Zorgtoeslag € 83

Vaste lasten
Huur € 655
GWL € 100
Verzekeringen € 60
Zorgverzekering € 144,94
Tv, internet, telefoon € 60
Auto € 100
Aflossing schulden € 100

Waaruit bestaat je inkomen?
Ik ben ziek, dus ik ontvang een uitkering op grond van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Vroeger heette dat de WAO, nu dus de WIA. Ik zat eerst in de Ziektewet en stroomde toen door naar de WIA. Ik ben afgekeurd, omdat ik zowel fysieke als mentale problemen heb. Ik vind het steeds moeilijker om een reden te vinden om uit bed te komen. Daarnaast heb ik een ernstige aandoening aan mijn hart en zijn mijn gewrichten niet goed. Daarvoor moet ik erg vaak naar het ziekenhuis. Ik heb daarom nog een auto, die had ik anders allang de deur uit gedaan. Het openbaar vervoer is duurder.

Door mijn lage inkomen en hoge schulden mag ik gebruik maken van de Voedselbank. Ik zou anders niet weten hoe ik aan mijn eten moest komen. De gemeente zegt dat ik moet gaan praten met mijn schuldeisers, dus dat ga ik binnenkort doen. Met mijn inkomen kan ik eigenlijk geen € 100,- per maand missen. Die schulden zorgen ervoor dat ik enorme stress krijg, wat slecht is voor mijn hart. Het doet mentaal ook veel met me. Ik zonder me steeds meer af, omdat ik me kapot schaam voor mijn situatie. Ik ben nog helemaal niet zo oud en toch ben ik enorm afhankelijk van allerlei instanties. Het duurt nog jaren voordat ik al mijn schulden heb afgelost. Daarna zal ik misschien weer een beetje kunnen gaan genieten, maar nu lukt dat absoluut niet.

Heb je altijd voor je geld gewerkt?
Nou, nu dus al heel lang niet. Ik heb vroeger veel administratief werk gedaan, maar ik werd er tijdens een reorganisatie uitgegooid. Toen heb ik nog wat baantjes gehad, tot ik ziek werd. Toen kwam ik dus in de Ziektewet. Ik ben blij dat het allemaal kan in Nederland, hoor. Toch had ik me mijn leven toch echt heel anders voorgesteld. Ik vind werken namelijk heel leuk.

Hoe schat je je kansen op de arbeidsmarkt in?
Ik ben niet hoogopgeleid en ik heb een zwakke gezondheid; werkgevers zitten niet op mij te wachten. Dat hoeft ook niet, want ik ben voor 80% afgekeurd. Ik ben alleen bang dat ik nooit meer aan een baan zal komen.

Ben je vaak afgewezen na een sollicitatie?
Nee, ik solliciteerde altijd op simpele baantjes. Als je kon typen, werd je aangenomen.

Wat is je toekomstplan?
Dat heb ik niet. Als ik nadenk over de toekomst, word ik erg verdrietig. Ik heb geen hoop meer. Ik ben veel vrienden kwijtgeraakt sinds mijn ziekte. Van mijn inkomen kan ik geen leuke dingen doen, dus ik ontmoet ook niemand. Ik ben bang om alleen achter te blijven. Ik maak dus liever geen plannen.

Kun je goed rondkomen van je huidige inkomen?
Absoluut niet. Ik mag niet voor niets naar de Voedselbank.

Hoeveel maanden kun je zonder inkomen?
Nul. Dan komen de schuldeisers mijn inboedel ophalen, ben ik bang.

Waar spaar je voor?
Ik kan niet sparen. Als ik dat wel kon, spaarde ik voor een vakantie. Ik ben al zeven jaar niet over de Nederlandse grens geweest.

Heb je een financieel motto?
Ja, ik heb één ding geleerd: geld lenen kost geld. Dat is niet echt een motto, maar dat heb ik zelf ondervonden. Door mijn schulden kan ik geen boodschappen meer doen; dat lijkt me een goede les.

Achtergrond:
Iedereen die voor een werkgever werkt, ziek wordt en na 2 jaar ziekte ten minste 35% arbeidsongeschikt is, heeft recht op een WIA-uitkering. Je arbeidsgeschiktheid wordt beoordeeld door een verzekeringsarts. Als die van mening is dat je nog zou kunnen werken, ga je naar een arbeidsdeskundige. Die beoordeelt wat voor werk je eventueel nog kunt doen en hoeveel je daarmee zou kunnen verdienen. Als je minder dan 65% van je oude loon kunt verdienen, krijg je een WIA-uitkering. Deze uitkering ontvang je van het UWV. Afhankelijk van je mate van arbeidsgeschiktheid, stroom je door naar een WGA-(Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten) of IVA (Inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten)-uitkering. Bij de één blijf je gedeeltelijk aan het werk, bij de ander heb je geen arbeidsverplichting meer. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van je huidige of laatste salaris en de mate van je arbeidsgeschiktheid.

De Voedselbank hanteert een norm van € 110,- + € 70,- per persoon per huishouden. Voor een alleenstaande is dit dus € 180,-, voor een stel € 250,-, enzovoorts. Wanneer je dit bedrag (of minder) overhoudt voor boodschappen, kom je in aanmerking voor de Voedselbank. Je moet je dan wel aan bepaalde afspraken houden. In Diana’s geval betekent dit dat zij opnieuw gaat praten met haar schuldeisers, om haar vaste lasten te verlagen. De Voedselbank is een allerlaatste vangnet, het is dan ook niet de bedoeling dat iemand hier structureel gebruik van maakt.

Op verzoek van de geïnterviewde is de naam Diana gefingeerd.

2 Comments

2 Comments

 1. Sofie

  20 maart 2016 at 19:02

  Ik heb 2 tips voor haar:
  1) Doe de auto weg, het is niet te betalen met zo’n laag inkomen
  2) Stop alle verzekeringen behalve de ziektekosten. Daar moet wel iemand naar kijken of het niet voordeliger is om de basisverzekering te nemen. Bellen naar de verzekeraar kan ook, die geven vaak ook goed advies

  Mijn tips zijn niet hard bedoeld, ik begrijp heel goed dat de situatie heel zwaar is en uitzichtloos lijkt. Maar dat is die niet, hou vol!

  • Anniek

   21 maart 2016 at 11:39

   Misschien even herlezen? Punt 1 wordt sowieso letterlijk ontkracht door “Daarnaast heb ik een ernstige aandoening aan mijn hart en zijn mijn gewrichten niet goed. Daarvoor moet ik erg vaak naar het ziekenhuis. Ik heb daarom nog een auto, die had ik anders allang de deur uit gedaan. Het openbaar vervoer is duurder”

   Daarnaast kan ik me voorstellen dat iemand die 80% afgekeurd is en in de WIA zit, de kosten van aanvullende zorgverzekering er wel degelijk uithaalt qua kosten die ze anders zelf op moet hoesten, wat opmerking 2 ook twijfelachtig maakt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top