WORLD+CULT

Instant Classic: Sex, Lies and Revolution

Liselore van der Zweth vat feministische klassiekers voor je samen zodat jij ze niet hoeft te lezen – maar het straks wel wilt.

Hoe heet het?
Unspeakable things: Sex, lies and revolution door Laurie Pennyunspeakable things

Waar en wanneer?
Amerika, 2014

Waar kan je de auteur van kennen?
Met haar slechts 28 jaar heeft Laurie Penny al een grote naam opgebouwd. Je kan haar kennen van haar blog Penny Red, haar stukken voor New Statesman en haar eerdere boeken, zoals Meat market: Female flesh under capitalism. Laurie Penny is ook een van de meest getrollde feministes op Twitter. Toen Unspeakable things verscheen, kreeg ze seksistische cybercampagne over zich heen, waarin trolls haar doodsbedreigingen, verkrachtingsfantasieёn en plaatjes van dode kinderen stuurden.

Waar gaat het over?
“This isn’t a book about sex and shopping, or a wink-wink guide to surviving modern partiarchy.”

Zo begint Unspeakable things, waarin Laurie Penny op genadeloze wijze de maatschappelijke mechanismen blootlegt die ten grondslag liggen aan opgedrongen genderrollen, aan seksuele en economische onderdrukking en aan de discriminatie van iedereen die niet blank, middle class, hetero, werkend en goed uitziend is. Neoliberalisme, zo pleit Penny, heeft ons onze identiteit afgenomen en ons daarvoor in de plaats een having it all-fantasie opgedrongen die de plaats van persoonlijke vrijheid heeft ingenomen: een schoonheidsideaal, je seksuele aantrekkelijkheid aanwenden om een partner te vinden, huwelijk, kinderen, carrière. The end. Als je hier niet aan kan voldoen – als je gay of lesbisch, queer of trans, alleenstaande moeder of sekswerker, arm of werkeloos bent – tel je voor de maatschappij niet mee. Dan word je op zijn best getolereerd, op z’n slechtst gedemoniseerd. Je moet natuurlijk wel ‘nuttig’ zijn voor de maatschappij en geld verdienen voor je baas. Dat is de grootste leugen die vrouwen in de 21e eeuw is voorgehouden: dat de emancipatie bereikt zou zijn als vrouwen allemaal zouden werken. In plaats daarvan is ‘werk’, net als seks en schoonheid, een controle-instrument van de maatschappij geworden. Sterker nog: als vrouw is je uiterlijk van het allergrootste belang bij het vinden van een carrière of ‘persoonlijk geluk’ (romantische liefde). Je lichaam is je kapitaal. Het ‘onderhouden’ ervan – lees: in vele gevallen uithongeren, maar ook kapitalen uitgeven aan schoonheidsproducten – is eigenlijk een tweede baan, naast je daadwerkelijke werk en vaak ook nog huishoudelijke taken. En als de stress van having it all je te veel wordt en je niet meer kan voldoen aan het ideaalbeeld, is er altijd medicatie of gevangenisstraf – al naar gelang je sociale klasse.

Waarom zou je dit boek toch echt moeten lezen?
Unspeakable things is een van de eerste feministische klassiekers die daadwerkelijk gericht is op alle vrouwen – dus niet, zoals traditioneel was, alleen op de positie van witte middenklasse vrouwen – en ook op mannen. Penny betoogt immers dat mannen net zo lijden onder de genderrollen en de bijbehorende karaktereigenschappen waaraan je moet voldoen. Daarnaast breekt ze ook een lans voor gelijke rechten voor alle geaardheden en huidskleuren. Haar meningen zijn fel en Penny geeft een unieke politieke dimensie aan het feminisme. Unspeakable things leest als een trein. Maar dan wel eentje die op het punt staat te exploderen.

Wat moet je weten als je het boek toch niet wilt lezen?
Dit boek heet niet voor niets Unspeakable things. Vrouwen, zo zegt Penny, wordenvanaf jonge leeftijd voorgehouden dat ze lief moeten zijn. Als je maar lief genoeg bent, perfect genoeg, als je maar aan alle verwachtingen van de maatschappij voldoet, als je doet wat je baas zegt, de overheid zegt, je partner zegt, dan word je geaccepteerd. Niet klagen. Niet zeuren. Niet boos worden. Geen eisen stellen. Laurie Penny doet dat wel. Zij zegt de dingen die we niet behoren te zeggen. Ze is boos en ze gelooft dat de enige uitweg uit het kapitalistische systeem dat ons allemaal onderdrukt en brainwasht een massale opstand en revolutie is. En voor je zegt: ‘wat een linkse bullshit’, vraag jezelf dan eerst eens af: doe jij wat je echt wil? Of zijn de keuzes die je maakt stiekem toch beïnvloed door wat je ‘hoort te willen’?

Kant-en-klare quote voor feestjes en partijen:
“Feminism has never just been about liberating women from men, but about freeing every human being from the straitjacket of gender oppression.”

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Instant Classic: Girls To The Front – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top