REAL/FAKE

Videocultuur: twerkende Rihanna versus Drake op de bank

Imme Visser kijkt videoclips om te onderzoeken wat popcultuur ons laat zien, en vertaalt vervolgens de verborgen boodschappen.

Rihanna’s Barbados

De video van Work bestaat uit twee delen. Deel één, door Director X, speelt zich af in The Real Jerk, een club waarvan de naam zien afgebeeld in Rastafari kleuren. We zijn op Barbados. Rihanna treedt binnen in een grote, roze bontjas met hood, maar daaronder draagt ze een netjurk en bikini in – alweer – Rastafari kleuren.

Rihanna5

Rastafari is een levensbeschouwing met de wortels in Jamaica, die rond 1930 ontstond binnen de zwarte bevolking, die door het slavernijverleden laag op de sociale ladder stond. De kleuren zijn rood, geel, groen en zwart en staan voor het bloedvergieten van het Afrikaanse volk tijdens de slavernij. Geel is de zon op het Afrikaanse land (rijkdom), groen het weelderig continent Afrika (vruchtbaarheid) en zwart de huidskleur van het Afrikaanse volk.

Rihanna1

Rihanna danst. De camera gaat naar beneden, naar haar billen, terwijl zij naar zichzelf in de spiegel kijkt en twerkt. De hele videoclip lijkt een ode aan de cultuur van Barbados, het eiland waar Rihanna geboren en getogen is. We zien een, waarschijnlijk expres stereotype club op Barbados, waar alles draait om jezelf laten zien in uitbundige kleren, samen feestvieren met jerk chicken, alcohol en marihuana en dansen, waaronder ook daggeren. Deze seks-simulerende dansstijl is ontstaan in clubs op Jamaica.

Ook al wordt er in het eerste deel van de clip veel ingezoomd op twerkende billen, het straalt meer een uitbundige levendigheid uit dan alleen puur seks. Dit komt omdat we Rihanna ook vaak in haar eentje voor de spiegel zien dansen, in tegenstelling tot alle daggerende stellen op de dansvloer. Rihanna danst met zichzelf en is haar eigen partner. Ze focust hierbij wél op haar eigen seksualiteit, maar wordt niet tot het object van een male gaze gemaakt. Dit wordt nog duidelijker omdat de rest van de feestvierende menigte haar op dit moment niet eens lijkt op te merken. Het mag dan een seksueel beeld zijn, Rihanna staat op dat moment centraal in een zelf-gedomineerde situatie.

Rihanna4

Drake’s huiskamer

In clip twee, geschoten door Tim Erdem, danst Rihanna in een roze kamer op de voorgrond terwijl Drake achter haar zit op de bank, in trainingspak. Uiteindelijk dansen ze samen terwijl de camera over haar lichaam naar beneden glijdt. De video eindigt terwijl het stel de hoofden tegen elkaar aan vleit.

De director heeft hier gekozen voor een meer huiselijke setting. Het is een beetje een ongemakkelijk beeld, omdat je nét hebt zitten kijken naar een heel dominante versie van Rihanna, plezier makend in de club. We zagen Barbados in al haar glorie, en in Drake’s Work is de sfeer passief. Zij danst voor hem, en niet voor zichzelf. Er wordt een meer relationele setting gesuggereerd: stellen zij een koppel voor, die samenkomen in de huiskamer? Waarom zijn zij dan niet wat meer gelijkwaardig?

De twee video’s zijn gigantische opposities. In deel één is Rihanna krachtig, met een strenge boblijn, donkere make-up en metalen, gehuld in de kleuren van haar roots. De sfeer is uitbundig en één van gezamenlijk plezier. In deel twee wordt ze zachter afgebeeld, met golvend lange haren boven een lichtroze, doorschijnende outfit. Een gedomesticeerde setting, waarbij het dansen niet gedeeld wordt. Deel één van Work laat zien wie Rihanna is in haar eigen culturele leefwereld, deel twee laat zien wie Drake wil dat zij voor hém is.

Het is interessant dat er gekozen is voor twee video’s in plaats van één. Deel één lijkt duidelijk Rihanna’s stijl uit te drukken en deel twee die van Drake. Ook interessant is het feit dat Drake’s huiselijke setting juist voor meer seksisme lijkt te zorgen: bij een relationele sfeer, in tegenstelling tot die in een club, verwacht je een liefdevollere houding. Het doet denken: verwachten stellen een soort cliché genderrollen van elkaar? Of is dit slechts de verwachting van de gemiddelde Drake-luisteraar? Ik vraag mij af of de Rihanna van clip één ook plezier beleeft aan haar leven in clip twee. En stiekem wil ik dat ze haar vriendinnen opbelt en Drake achterlaat in zijn extreem roze woonkamer.

Drake1

2 Comments

2 Comments

  1. quentin

    20 maart 2016 at 11:41

    Hee hoi,
    Heartbreaker van Marina and the Diamonds is misschien ook leuk om te analyseren kind of:
    https://www.youtube.com/watch?v=vKNcuTWzTVw&list=PLZkWcA7QMmEOlOT40qhUt5lTKKPqrJE5k

  2. Pingback: VIDEOCULTUUR: Rihanna twerkend voor de spiegel versus Drake op de bank in Work (Vileine) – imagine

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top