TODAY+TOMORROW

Weeknotulen: rokjesgate, tampons en Trudeau

Een nieuwe week, een nieuwe stroom berichten van het feministisch front. Vileine neemt elk weekend de week door en vraagt zich af: wat moeten we hier nou weer van vinden?

Zou het toeval zijn? In de week dat de winter eindelijk plaats leek te maken voor het voorjaar en een muts-, sjaal- en maillotloze verschijning voorzichtig weer denkbaar werd, precies in die week was het hele land ineens in de ban van het rokje. Rokjesgate dus, oftewel de ophef over een mail met kledinggeboden voor vrouwen die in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West was rondgestuurd. We raakten er maar niet over uitgepraat. Was er sprake van ‘de nieuwe kuisheid’, verpreutsen we met z’n allen, of was het toch, god verhoede, stiekeme islamisering?

Volgens de gemeente Amsterdam niks van dat alles: “vrouwen mogen helemaal zelf weten wat ze aantrekken”, werd haastig getwitterd. Leuk geprobeerd jongens, maar dat is natuurlijk al helemaal een leugen. Of het nou gaat om de hoogte van haar hak, de lengte van haar rok, de kleur van haar mantelpak of de afmeting van haar hoofddoek: wat een vrouw draagt is altijd voer voor commentaar en maatschappelijke discussie. Of ze nou achter een balie zit, een talkshow presenteert of in de running is voor het presidentschap. Dus inderdaad: terug in je hok, teamleiders van de gemeente Amsterdam, maar laten we niet doen of Nieuw-West de enige plek is waar de kledingpolitie resideert.

Een leuker onderwerp dan: belastingen. Zowel in de Verenigde Staten als in Engeland voeren vrouwen al een tijdje actie tegen de zogenaamde tampon-tax: het hoge belastingtarief waaronder tampons en maandverband vallen. In beide landen lijkt de strijd gestreden, want deze week werd bekend dat de extra belasting binnenkort waarschijnlijk wordt afgeschaft.

Belangrijke overwinning? Mwah. De meeste vrouwen zullen de belasting prima kunnen betalen. Maar tegelijkertijd bleek deze week uit data van de Britse voedselbank dat vrouwen uit de armste groepen in de samenleving grote moeite hebben überhaupt tampons of maandverband te kopen. We weten het beter gemaakt: hou die tampon-tax lekker in stand en gebruik het geld liever om aan de kwetsbaarste vrouwen gratis spul te geven. Noem het intersectionaliteit, solidariteit of gewoon fatsoen, maar niemand zou met een krant in zijn onderbroek moeten rondlopen.

Ook in de categorie ‘verwarde mannen’ hadden we er deze week weer een, dit keer nota bene op Elle.nl. Ene Gandor Bronkhorst, onlinechef bij Esquire, wilde graag ook nog even een plasje doen over vrouwenemancipatie. Wat volgde was een lauwe zeverstraal over swipen, gympen en bierflesjes. En dat dan in het bos, of zoiets. Kort samengevat was de boodschap: “prima als je emancipeert, maar wel alleen als je geil blijft en je houdt aan de norm van wat ik vrouwelijk vind”. Klappertandend van de angst vreest Gandor de genderneutrale eenheidsworst en we zouden hem daarom best ‘liefdevol en onafhankelijk’ in onze armen willen wiegen en zachtjes toefluisteren dat het allemaal goed komt. Maar naar het schijnt heeft hij een super ‘vrijgevochten schooljuf’ in de familie die dat ongetwijfeld een stuk beter kan. Schrijf jij nog even je tigste stuk over horloges, Gandor, dan gaan wij ook gewoon lekker door met ons ‘vrijgevochten zelf’ zijn. En oh ja, while you’re at it, check de site van het moederbedrijf eens. Staan best leuke stukkies op.

Interessantere mannen dan: Justin Trudeau, de Canadese premier, die na vorige week knuffelend met panda’s op de foto te gaan, ook deze week een levensgevaarlijke stap richting de ‘genderneutrale eenheidsworst’ zette. Bij een bijeenkomst van de Verenigde Naties over gendergelijkheid benadrukte hij nog maar eens een keertje dat hij feminist is en dat hij het absurd vindt dat daarover steeds zulke ophef ontstaat. ‘The fact that it gets such a reaction from the powers and the authority structure that surrounds us, really shows how much work we still have to do,’ verklaarde Trudeau. Hij zou bijna de held du jour zijn, ware het niet dat hij bedroevend weinig van horloges schijnt te weten. En laat dat nou precies zijn waar je als vrijgevochten vrouw op valt….

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top