TODAY+TOMORROW

Hallo Meneer: Rutte

Je ziet ze overal: witte oude mannen die dingen vinden van de wereld. In de wekelijkse rubriek ‘Hallo Meneer…’ mag Meredith ook wat terugzeggen.

Hallo Meneer Rutte,

Wat heeft u hard gewerkt hè, als voorzitter van de EU? Een historische deal heeft u gesloten met uw vriendjes. Een oplossing waarover iedereen aan tafel het eindelijk eens was. Al die vluchtelingen die de grens over willen naar Europa: we sturen ze gewoon naar Turkije! Want Turkije is vet goed in vluchtelingen opvangen en dan hoeven wij het lekker niet meer te doen.

Uw nieuwe mattie Erdogan loopt rond als een kat die net een kanarie heeft gevangen. U weet wel, Erdogan, over wiens regime Human Rights Watch al tijden aan de alarmbel trekt. In ruil voor het aannemen van de functie ‘vluchtelingendoorbitch met boksbeugels’ krijgt hij nu lachend voor elkaar waar al dertig jaar over onderhandeld wordt. Dingen waar we in 2014 nog over zeiden:‘Nah, beter fix je eerst even je problemen met mensenrechten.” Acceleratie van gesprekken over toetreden tot de EU, visumvrij reizen, financiële steun van drie miljard, hoppa in de pocket. Well played, Erdogan.

Mensenrechtenorganisaties steigeren ondertussen bij ieder onderdeel van uw vluchtelingenverdrag.
Een deal die simpel genoeg klinkt: voor iedere Syrische vluchteling die vanuit Griekenland wordt teruggestuurd naar Turkije, wordt een vluchteling vanuit Turkije ondergebracht in Europa. In de praktijk komt het neer op een soort koehandel met mensenlevens.

Die koehandel gaat in tegen basisovereenkomsten uit het Vluchtelingenverdrag van Geneve uit 1951, u weet wel, dat verdrag dat we sloten na de Tweede Wereldoorlog. Toen we met 20/20 hindsight inzagen dat het eigenlijk niet zo chic van ons was om in 1938 de grenzen dicht te gooien en extra bewaking in te zetten om illegale joden terug te sturen naar Duitsland.

In dat verdrag staat heel duidelijk dat iedere vluchteling het recht heeft om asiel te zoeken in andere landen en dat landen die het verdrag in acht nemen vluchtelingen nooit mogen terugsturen naar landen die niet garant staan voor hun mensenrechten. (Kuch, Turkije, kuch). Ook staat er dat asielaanvragen op individuele basis beoordeeld moeten worden, in plaats van op grond van ras, godsdienst, of land van herkomst, en dat aangesloten landen de bewegingsvrijheid van vluchtelingen niet meer dan absoluut noodzakelijk mogen beperken.

Mensen ongevraagd op transport zetten naar Turkije is dus op z’n zachtst gezegd een beetje een no-no. Maar goed, kennelijk stond er onder uw verdrag van Geneve in kleine lettertjes: “superbindend en heel serieus, tenzij het om echt heel veel vluchtelingen gaat en het ons niet zo chill uitkomt.”

Uw idee is natuurlijk dat we vluchtelingen ‘ontmoedigen’ om überhaupt aan de reis te beginnen. Maar gelooft u dat nu echt, meneer de premier? Serieus?

Kijkt u eens even, dit is Syrië:

Mensen die hier vandaan vluchten zijn zo wanhopig, dat ze afgelopen winter zelfs de Noordpool over reisden, zodat ze in Noorwegen asiel konden aanvragen Denkt u echt dat we de vluchtelingencrisis op gaan lossen door deze mensen te ontmoedigen hierheen te komen, terwijl we rustig doorgaan met bombardementen?

En u, Meneer Rutte, u schreef zelf ondertussen ook persoonlijke geschiedenis.

Ik weet niet wie uw communicatieadviseurs zijn, maar ik zou een hartig woordje met ze spreken, als ik u was. Ik heb van een Nederlandse premier nog nooit een uitspraak gehoord die zo clueless was. Het doet me denken aan Versailles circa 1780. Bij die besmuikte glimlach op 0.16 en die genante opmerking die in één klap uw nonchalance blootlegt, had een gepoederde pruik niet misstaan.

Vluchtelingen komen om in erbarmelijke omstandigheden?

Mijn advies zou zijn; blijf thuis.

Het volk verhongert en heeft geen brood?

Let. Them. Eat. Cake.

3 Comments

3 Comments

 1. Anne Faber

  21 maart 2016 at 13:19

  Wat zou een matriarchale overheid doen? Komend vanuit een feministisch danwel geëmancipeerd nest was mijn eerste idee om met de gevluchten een zelfvoorzienend dorp te bouwen waar we samen in leven; integratie ‘probleem’ opgelost en een van de oorzaken aangepakt (nl. afhankelijkheid van fossiele brandstoffen).

 2. Jolanthe

  22 maart 2016 at 14:19

  “dat ze afgelopen winter zelfs de Noordpool over reisden”

  Je vergeet hierbij te vermelden dat zij al door tig andere veilige landen waren gereisd, waar geen oorlog heerst.

  Feit is dat noordwest Europa momenteel bijna alle vluchtelingen opneemt die verder komen dan Turkije/omringende landen. Je vergeet ook te melden dat ongeveer de helft van de vluchtelingen niet uit oorlogsgebieden komt maar dit als een kans zien om in Europa te wonen.

  Het is tijd om realistisch te worden en te beseffen dat het zo niet verder door kan gaan. China, India, Marokko, Rusland en tientallen andere landen zijn ook prima in staat een deel van de vluchtelingen op te nemen. De meeste (economische) vluchtelingen willen echter alleen naar een handjevol Europese landen.

  Ik zie een toenemende moslimgemeenschap in Nederland als een even grote dreiging voor ‘onze manier van leven’ als neo-nazi’s. Als voormalige docente op een school in Amsterdam west weet ik maar al te best hoe ‘gematigde’ en ‘verwesterde’ moslims denken over zaken als : vrouwen emancipatie, vrijheid van meningsuiting en algemene tolerantie. (Tip: je schrikt je Uit mijn eigen ervaring zijn zij vrouwonvriendelijk, antisemitisch en racistischer dan de gemiddelde neo nazi of extreem rechtse wilders aanhanger die ik ontmoet heb.

  We zouden eerst ervoor moeten zorgen dat we in Nederland allemaal op één lijn zitten. Ik zeg ook niet dat we geen vluchtelingen aan moeten nemen, maar het is niet puur en enkel ‘onze’ verantwoordelijkheid om de hele wereld een veilige haven te bieden.

  Een blog als deze zou overigens nooit kunnen bestaan in een ‘Moslimland’. In Marokko worden feministen bedreigd en zelfs vermoord.

  Ik zeg niet dat we geen vluchtelingen op moeten nemen. Maar de instelling : kom allemaal maar hierheen gaat onze samenleving voor goed veranderen op den lange duur op een manier die niet meer terug te draaien is.

 3. Sjoerd

  9 april 2016 at 11:48

  Ik geloof niet dat de boodschap van dit stuk is, ‘kom allemaal hierheen’, voor zover ik begrepen heb? Eerder, wat is het makkelijk om problemen van anderen te bagatelliseren! Ik denk dat er terecht gewezen wordt op uiterst zwak, hypocriet, zelfs asociaal leiderschap!
  Persoonlijk ben ik van mening dat mensen vrij zouden moeten zijn om te gaan en staan waar ze willen, ondanks alle mogelijke nadelen die er aan kunnen kleven. Ik denk dat ‘men’ tegenwoordig te snel geneigd is om controversiële vraagstukken af te bakenen, waardoor de menselijkheid (grondrechten) in het gedrang komt om in ieder geval maar een antwoord klaar te hebben in zulke kwesties. Het lijkt erop dat er zoveel speelt in de wereld, wat ons allen aangaat, dat we hierover in een soort collectieve cognitieve dissonantie lijken te geraken, waardoor er willekeurig principieel denken lijkt te ontstaan (of is dit inherent aan principieel zaken beschouwen?)
  Ik vermoed dat vrijwel iedereen op zoek is naar verbetering van zijn leefsituatie, zeker als je land/ omgeving steeds minder leefbaar wordt (wat op steeds meer plekken in de wereld het geval is, om wat voor een reden dan ook) hoe egoïstisch of bedreigend zo’n beslissing mag zijn in de ogen van anderen… Het lijkt wel of wij in onze, enigszins decadente consumptie maatschappij, niet de kracht van overlevingsdrang van anderen weten in te schatten wat op zichzelf waarschijnlijk ook weer een overlevingsstrategie is…?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top