TODAY+TOMORROW

Weeknotulen: tenniskreunen, Michelle Obama en vrouwenurinoirs

Een nieuwe week, een nieuwe stroom berichten van het feministisch front. Vileine neemt elk weekend de week door en vraagt zich af: wat moeten we hier nou weer van vinden?

Eerlijk, de lol van tennis heb ik persoonlijk nooit begrepen. Twee kreunende poppetjes rond een stuiterende bal, een ellenlang antropomorf potje pong; ik snap het gewoon niet. Dat er niettemin massa’s mensen van in vervoering raken; ik vind het allemaal best en ook dat er miljoenen in de sport omgaan. Maar komaan, tennisvrienden; doe dat dan wel een beetje eerlijk.

Succesvolle tennisvrouwen

Deze week haalde de directeur van een belangrijk tennistoernooi het in zijn hoofd te beweren dat vrouwen hun succes in de sport slechts aan de heren te danken hebben en dat alleen hun uiterlijk ertoe doet. Na een – terecht – woedende reactie van Serena Williams stapte het heerschap op, maar daarna deed ook Novak Djokovic, momenteel de nummer één van de wereld, een duit in het zakje door te roepen dat mannen terecht meer prijzengeld verdienen, omdat mannentennis nu eenmaal meer toeschouwers trekt.

Diepe zucht inderdaad, want ondertussen bleek deze week uit onderzoek dat het salaris in een bepaalde sector daalt zodra er meer vrouwen aan de slag gaan. Bijvoorbeeld in de schoonmaakmarkt. Komt zeker ook omdat er plots minder mensen naar zijn gaan kijken. Excuses kwamen er trouwens wel van Djokovic, maar graag benadrukken we het nog maar een keertje: tennis is wereldwijd de belangrijkste vrouwensport en dat mannen en vrouwen fysiek niet hetzelfde zijn (verrassing!) zegt niks noppes nada over de waarde van hun spel. Kijken naar iemand die zichzelf overtreft, de beste tactiek uitspeelt en overwint op de tennisbaan, is even leuk als het poppetje een man of een vrouw is. Of even saai, natuurlijk.

De sportwereld blijkt overigens vol te zitten met achterlijke alpha males, want ook de Ierse bondscoach vond het deze week nodig iets idioots te zeggen over dat lelijke vrouwen niet welkom zijn tijdens het EK. Daar kun je boos over gaan twitteren, maar we kunnen ook gewoon concluderen dat de beste man zojuist de helft van zijn loyale supportersbase van zich heeft vervreemd. Succes op dat EK, vriend.

Lekker op straat plassen in Amsterdam

Er is ook goed nieuws. Op de Dam in Amsterdam komt het eerste verzonken vrouwenurinoir ter wereld. Alleen ’s avonds komt het hok omhoog, waarna vrouwen er beschut en comfortabel een plasje kunnen plegen. Voor mannen waren er al een stuk of tien van dit soort dingen en hoewel dat ze er niet van heeft weerhouden hun urinebuis in park of portiek tevoorschijn te trekken, is het toch goed nieuws dat ook vrouwen nu ergens kunnen plassen. Go Amsterdam!

Feministische he-man van de week werd ondertussen prins Harry, die in Nepal een speech hield over het belang van vrouwenrechten. Maar nog geweldiger was het lied dat first lady Michelle Obama opnam met onder andere Missy Elliot en Janelle Monae. This is for my girls heet de hit en daarmee hebben ook de jongste feminazi’s in Amerika er weer een strijddeuntje bij.

De vrouw van Trump poseerde naakt

We blijven even aan de overkant van de oceaan. Alsof het testosteron tijdens de presidentsverkiezingen nog niet genoeg rondstuiterde, wisten de Republikeinse kandidaten het niveau toch nog net iets naar beneden bij te stellen. De campagne van Ted Cruz richtte de pijlen plots op Trump’s vrouw en dan niet om haar opvattingen of uitspraken, nee; om het feit dat ze ooit naakt geposeerd heeft. Een onvervalste slut shame dus, waarna Trump op zijn beurt begon te dreigen ook dirt over Cruz’ vrouw naar boven te halen en als klap op de vuurpijl maar weer eens iets extreems misogyns tweette.

Ik kruip nog even onder de dekens. Is het eigenlijk al bijna lente?

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top