WORK+WEALTH

Geld Praat: € 50,- p/w

Iris Smulders trekt als ambtenaar door alle sociale lagen van de Nederlandse samenleving en neemt wekelijks een kijkje in iemands portemonnee en uitgavenpatroon.

Profiel
Naam: Marloes
Leeftijd: 34 jaar
Woont in: Amstelveen
Is: gescheiden
Saldo: € 12,22

Inkomen
Weekgeld € 50

Vaste lasten
Boodschappen € 50 p/w

Waaruit bestaat je inkomen?
Ik krijg elke week € 50 van mijn bewindvoerder. Hij regelt mijn geldzaken. ik heb ongeveer € 100.000 schuld. Ik ben een jaar geleden gescheiden en mijn toenmalige man heeft alle financiën altijd bijgehouden. We hadden een mooi huis en gingen vaak op vakantie, ik dacht dat we het goed hadden. Later bleek dat we op afbetaling leefden en dat mijn ex overal schulden had gemaakt. Onze hypotheek zag er ook niet best uit, het huis stond onder water. We hebben het met veel verlies verkocht. Ik heb het nooit in de gaten gehad, dat is stom van me. Ik werkte parttime en ging ervan uit dat hij een flink salaris had. Die brieven van deurwaarders heeft hij niet allemaal voor me weten te verbergen. Toen ging er – veel te laat – een belletje bij me rinkelen. We zijn destijds in gemeenschap van goederen getrouwd, dus alle schulden waren voor de helft van mij. Die ben ik nu aan het afbetalen. Ik werk inmiddels fulltime als receptioniste bij een garage, maar daar merk ik financieel niets van. Alles gaat linea recta naar de schuldeisers. Ik geloof dat ik zo’n € 1650 per maand verdien, maar dat weet ik niet precies. Dat houdt mijn bewindvoerder bij.

Heb je altijd voor je geld gewerkt?
Ja. Niet altijd fulltime, dus ik heb ook een tijd van het salaris van mijn toenmalige man geleefd. Meer verdienen leek op dat moment niet nodig, dus het was wel lekker zo.

Hoe schat je je kansen op de arbeidsmarkt in?
Goed. Ik heb een goede opleiding gehad tot secretaresse, met mijn diploma’s word ik gauw aangenomen. Gelukkig heb ik nu een hele fijne werkgever. Door mijn lage inkomen kan ik geen nieuwe kleding kopen, wat me wel onzeker maakt over mijn uiterlijk. Ik voel me krachtiger wanneer ik er mooi uitzie. Ik maak daarom soms aparte keuzes. Ik koop dan liever een mooie rok dan avondeten. Ik kies dan voor drie dagen brood met pindakaas.

Ben je vaak afgewezen na een sollicitatie?
Nee, nooit.

Wat is je toekomstplan?
Ik moet nog heel wat jaren mijn schulden aflossen. Het is vooral mijn plan om weer onafhankelijk te zijn. Ik ben niet van plan om ooit nog te gaan trouwen. Zodra ik mijn schulden heb afgelost, trakteer ik mezelf op een vakantie. Daarna wil ik een opleiding gaan volgen, zodat ik meer uit mijn carrière kan halen.

Kun je goed rondkomen van je huidige inkomen?
Nee. Zoals ik al zei, soms is het kiezen tussen kleding en eten. Ik kan nooit naar een concert of museum, alles gaat op aan boodschappen. Gelukkig betaalt mijn bewindvoerder alle vaste lasten, dus daarmee kan ik niet in de knoei komen. Ik heb mijn auto verkocht, ik ben gestopt met roken, laat mijn haar knippen door een vriendin, ga nooit uit en ik kan me zelfs geen parfum meer veroorloven, om maar een voorbeeld te noemen. Dat lijkt misschien bijzaak, maar het doet psychologisch wel wat met me. Ik voel me niet meer helemaal mens.

Hoeveel maanden kun je zonder inkomen?
Nul. Ik ben een verplichting aangegaan met de schuldeisers. Als ik die niet nakom, heb ik een probleem. Dan kunnen ze me zo op straat laten zetten.

Waar spaar je voor?
Niets, dat gaat nu niet. Maar zodra ik uit deze situatie ben, ga ik op vakantie.

Heb je een financieel motto?
Vertrouw niet blindelings op de ander. Als ik me gewoon wat meer had bemoeid met de geldzaken, had mijn ex me niet zo kunnen bedonderen. Let op brieven van instanties die je niet kent, kijk zo nu en dan naar de afschrijvingen en maak zelf rekensommetjes; kunnen we dit ons, met dit salaris, veroorloven? Je bent zelf net zo verantwoordelijk. Mocht je niet goed zijn met geld, schakel dan hulp in. Maar houd zelf altijd de regie.

Achtergrond:
Marloes staat onder bewind. Tijdens haar scheiding was ze emotioneel niet in staat om de financiën te overzien. Onderbewindstelling is bedoeld voor mensen die door hun lichamelijke of geestelijke toestand tijdelijk of blijvend niet in staat zijn om hun financiële belangen te behartigen. De onderbewindstelling wordt uitgesproken door de kantonrechter. De bewindvoerder maakt afspraken met de schuldeisers. Er wordt een beheerrekening geopend, waarop de inkomsten van Marloes worden gestort. Hiervan worden de schuldeisers, de bewindvoering en alle vaste lasten betaald. De bewindvoerder houdt dan € 50 per week opzij, wat hij op de persoonlijke rekening van Marloes stort. Als Marloes vindt dat ze zelf weer in staat is om de financiën te regelen, kan de kantonrechter gevraagd worden de bewindvoering te beëindigen. De kantonrechter wint dan informatie in bij de bewindvoerder en doet vervolgens een uitspraak.

Op verzoek van de geïnterviewde is de naam Marloes gefingeerd.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top