WORK+WEALTH

Geld Praat: € 1550 p/m

Iris Smulders trekt als ambtenaar door alle sociale lagen van de Nederlandse samenleving en neemt wekelijks een kijkje in iemands portemonnee en uitgavenpatroon.

Profiel
Naam: Jacqueline
Leeftijd: 27
Woont in: Den Haag
Is: alleenstaand
Saldo: € 4.867,72

Inkomen
Salaris € 1.550 per maand netto
Zorgtoeslag € 50

Vaste lasten
Huur € 750
Telefoon € 50
G/W/L € 140
Zorgverzekering € 103

Waaruit bestaat je inkomen?
Ik werk voor een uitzendbureau. Ik doe allerlei klusjes, van caissière tot hostess tot callcentermedewerker. Dat doe ik tussen de twintig en veertig uur per week. Mijn inkomen schommelt daarom flink; soms heb ik veel werk, soms niet. Mijn ouders steunen me, dus ik red het makkelijk. Zij betalen mijn huur. Zodra ik een vaste baan heb, stoppen ze daarmee. Ze hebben zelf een goed inkomen en vinden het fijn om dit voor mij en mijn broer te kunnen doen. Ik besef wel dat ik verwend ben. Toch geeft het me momenteel veel rust. Ik hoef niet tachtig uur per week te werken om het dak boven mijn hoofd te kunnen betalen. Veel van mijn vriendinnen zijn gesteund door hun ouders tot ze een baan hadden gevonden, voor mij is het dus niet abnormaal.

Heb je altijd voor je geld gewerkt?
Nee, tijdens mijn studie Management, Economie en Recht heb ik niet gewerkt. Ik merk nu pas dat dat een domme keuze was, want ik word nergens voor aangenomen, omdat ik geen ervaring heb. Ik ben nu afgestudeerd, maar werk al maanden voor een uitzendbureau. De ervaring die ik daar opdoe, helpt mij niet veel verder. Ik ervaar misschien wel hoe het is om op een kantoor te werken, maar ik doe niets met mijn studie. Als caissière leer je bijvoorbeeld niet hoe je een groot project moet managen. Daar kijken werkgevers naar. Zij zien mijn ervaring als uitzendkracht niet als ‘echte’ ervaring.

Hoe schat je je kansen op de arbeidsmarkt in?
Het is lastig voor me, omdat ik niet zoveel ervaring heb. Ik heb Management, Economie en Recht gestudeerd en de concurrentie is moordend. Ik ben zo breed opgeleid dat ik nergens in ben gespecialiseerd.

Ben je vaak afgewezen na een sollicitatie?
Ja. Ik heb de laatste drie maanden zo’n twintig keer gesolliciteerd. Bij de helft kreeg ik een gesprek, van de andere helft heb ik niets gehoord. Als ik dan zelf belde, kreeg ik te horen dat ik het niet was geworden. Dat vind ik echt niet netjes. Je kunt toch wel een mailtje sturen? Na de gesprekken kreeg ik altijd te horen dat ze een betere kandidaat hadden gevonden, met meer ervaring.

Wat is je toekomstplan?
Ik wil genoeg verdienen om van te kunnen leven en elk jaar een sabbatical te kunnen inbouwen. Onbetaald verlof, om drie maanden op reis te kunnen gaan. Dan zou ik een goede werkgever moeten vinden of voor mezelf moeten beginnen.

Kun je goed rondkomen van je huidige inkomen?
Van alleen mijn inkomen niet. Met de steun van mijn ouders wel. Ik ga vaak uit, geef elk weekend sowieso honderd euro uit. Zonder mijn ouders zou dat niet lukken. Mijn huur is ook hoog, ik zou dan moeten verhuizen. Maar dan zou ik wel ongelukkig worden. Ik heb een hele fijne plek voor mezelf alleen, op een fantastische locatie. Dat wil ik niet opgeven.

Hoeveel maanden kun je zonder inkomen?
Ik heb laatst een leuk bedrag gekregen van mijn opa, daarmee zing ik het wel drie maanden uit.

Waar spaar je voor?
Reizen. Ik wil zoveel mogelijk van de wereld gezien hebben. Ik heb al heel veel van Azië gezien, mijn volgende reis gaat naar Nieuw-Zeeland.

Heb je een financieel motto?
Maak je geld op aan ervaringen, niet aan spullen. Dan word je een heel gelukkig mens.

Achtergrond:
Jacqueline wil graag ieder jaar een paar maanden op reis. Dit kan zij bewerkstelligen door ieder jaar van baan te switchen, als zelfstandige te werken of door onbetaald verlof op te nemen. Bij onbetaald verlof blijft je arbeidscontract geldig. Je bouwt echter geen vakantiedagen of pensioen op. Je moet alles afstemmen met je werkgever, deze moet akkoord gaan met bijvoorbeeld de duur van je verlof. Veel werkgevers gaan hier niet gemakkelijk mee om. Er wordt vaak verwacht dat de sabbatical een doel dient; ga je naar Spanje om Spaans te leren waardoor jij Spaanstalige klanten kan werven voor het bedrijf, dan gaat je werkgever al sneller akkoord. Sommige organisaties hebben een zogenaamd employabilityfonds (ter ondersteuning van jouw ontplooiing) of zijn bereid een deel van de kosten te betalen in ruil voor een wederdienst. Deze wederdienst houdt vaak in dat jij als werknemer iets opzet voor het bedrijf tijdens je sabbatical.

De naam Jacqueline is op verzoek van de geïnterviewde gefingeerd.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Money Talks: €1550,- p/m – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top