WORK+WEALTH

Geld Praat: € 2550 p/m

Iris Smulders trekt als ambtenaar door alle sociale lagen van de Nederlandse samenleving en neemt wekelijks een kijkje in iemands portemonnee en uitgavenpatroon.

Profiel
Naam: Estelle
Leeftijd: 31
Woont in: Aalsmeer
Is: gehuwd
Saldo: € 4.300

Inkomen
Eigen salaris € 2.550 per maand
Salaris echtgenoot € 2.800 per maand
Vaste lasten
Hypotheek € 550
G/W/L € 120
Verzekeringen € 30
Zorgverzekering € 220
Telefoon € 60
Internet € 55
Auto € 150
Studieschuld € 70

Waaruit bestaat je inkomen?
Ik werk in loondienst bij een gemeente. Ik ben mediator, ik doe dus de conflictbemiddeling. Mijn man werkt voor een softwarebedrijf. We ontvangen geen toeslagen.

Heb je altijd voor je geld gewerkt?
Ja, ik heb altijd baantjes gehad. Met mijn beperking was het soms lastig om werk te vinden; ik ben zeer slechtziend. Ik heb, simpel gezegd, kokervisie. Ik zie mijn gesprekspartner als een soort mensvormige vlek. Ik kan primaire kleuren onderscheiden en ik kan de ruimte waarin ik me bevind redelijk goed inschatten. Maar een baantje in de horeca is voor mij niet weggelegd. Ik heb tijdens mijn studie daarom bij een callcenter gewerkt. Met mijn huidige werk ben ik voornamelijk bezig met gesprekken voeren en als ik iets moet typen, doe ik dat op een pc die speciaal voor mij is uitgerust met allerlei slimme foefjes. Ik werk daardoor net zo snel als mijn ziende collega’s.

Hoe schat je je kansen op de arbeidsmarkt in?
Goed. Ik wil het liefst blijven waar ik nu zit, omdat ik het naar mijn zin heb. Ik heb de baan die ik wil en ben dol op mijn collega’s. Ze zijn onderdeel geworden van mijn familie. Mijn werkgever is ook erg tevreden. Als ik naar een andere baan zou zoeken, kan ik het moeilijk krijgen. Werkgevers zijn toch vaak huiverig voor mensen met een beperking. Ze denken dat ze van alles moeten aanpassen en dat ik me bijvoorbeeld vaak ziek zal melden. Dat is niet zo. Gelukkig is er steeds meer begrip gekomen voor arbeidsgehandicapten. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld een vergoeding krijgen als ze mij aannemen, onder andere via de loonkostensubsidie. Ik had ook kunnen kiezen voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering, maar ik wil gewoon mijn eigen geld kunnen verdienen. En dat lukt.

Ben je vaak afgewezen na een sollicitatie?
Ja, tijdens mijn studie wel. Voor veel banen moet je goed kunnen zien. Bij het callcenter heb ik mezelf naar binnen weten te praten; ik heb een fijne telefoonstem en ik stelde zelf meteen voor om het script waar ik me aan moest houden, zo groot mogelijk uit te printen. Dat vonden ze wel grappig. Daar heb ik vier jaar lang gewerkt. Na mijn studie kon ik vrijwel meteen aan de slag bij de gemeente. Vooral de overheid wil diversiteit laten zien, dus ik denk stiekem dat ik heel erg welkom was vanwege – en niet ondanks – mijn beperking. Daar heb ik dankbaar gebruik van gemaakt. Maar als ik slecht was in mijn werk, was ik niet aangenomen.

Wat is je toekomstplan?
Mijn man en ik proberen kinderen te krijgen. Dat gaat niet vlot, maar volgens de arts moet het lukken. Mijn man en ik gaan dan beiden een dag minder werken. Zo hebben we allebei quality time met ons kind maar kunnen we nog steeds aan onze carrières bouwen. Daarnaast is kinderopvang niet bepaald gratis; we kunnen het geld goed gebruiken.

Kun je goed rondkomen van je huidige inkomen?
Ja, dat is niet moeilijk. We gaan vaak uit eten en naar festivals en hoeven ons nooit zorgen te maken over geld.

Hoeveel maanden kun je zonder inkomen?
We hebben nog flink wat spaargeld, dus we kunnen sowieso een half jaar vooruit zonder op de kleintjes te letten. Al zouden we dat dan natuurlijk wel doen.

Waar spaar je voor?
Een volledige uitzet voor de baby en de kinderkamer natuurlijk. Ik heb nog niets gekocht, ik ben immers nog niet zwanger. Mocht het toch zelf niet lukken, dan willen we kijken naar alternatieven zoals adoptie, een draagmoeder of donorschap. Daar komen ook veel kosten bij kijken.

Heb je een financieel motto?
Dop je eigen boontjes. Ik zorg ervoor dat ik financieel onafhankelijk ben. Ik hou van mijn man, maar als ik er ooit alleen voor kom te staan, red ik me makkelijk. Dat is een fijn gevoel.

Achtergrond:
Estelle gebruikt op haar werk een aangepaste computer. Werkgevers kunnen een vergoeding krijgen voor aanpassingen aan de werkplek van een werknemer met een handicap. Daarnaast kunnen werkgevers een loonkostensubsidie krijgen. Alle werknemers hebben recht op het wettelijk minimumloon. Loonkostensubsidie compenseert de werkgever voor het verschil tussen de arbeidsproductiviteit van een werknemer en het wettelijk minimumloon. Het wettelijk minimumloon gaat namelijk uit van 100% arbeidsproductiviteit. Als een werknemer minder dan 100% productief is, kan de werkgever dankzij de loonkostensubsidie toch deze minder productieve werknemer in dienst nemen.

De naam Estelle is op verzoek van de geïnterviewde gefingeerd.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top