WORK+WEALTH

Geld Praat: € 250 p/m

Iris Smulders trekt als ambtenaar door alle sociale lagen van de Nederlandse samenleving en neemt wekelijks een kijkje in iemands portemonnee en uitgavenpatroon.

Profiel
Naam: Gül
Leeftijd: 26
Woont in: Amsterdam en omgeving
Is: alleenstaande ouder
Saldo: € – 23,74

Inkomen
€ 250 per maand

Vaste lasten
Zorgverzekering € 112

Waaruit bestaat je inkomen?
Ik ontvang momenteel ongeveer € 250 per maand van de Belastingdienst aan kindertoeslagen. Verder ontvang ik niets. Ik heb een dochter van zes maanden oud en ben vier maanden zwanger van een tweeling. De vader van mijn kind heeft me drie maanden geleden het huis uit gegooid. Nou ja, eigenlijk hebben zijn ouders, bij wie we woonden, mij eruit gezet. We hadden veel ruzie, het ging niet meer. Toen mocht ik vertrekken. Hij is ook de vader van de tweeling in mijn buik. Toen ik weg moest, wisten we nog niet dat ik zwanger was. Inmiddels weet hij het wel, maar het lijkt hem niet veel te kunnen schelen. Mijn ouders en broer zie ik niet meer. Toen ik ongehuwd zwanger raakte van mijn eerste kind, hebben ze het contact verbroken. Ik ben Turkse en mijn ouders zijn heel ouderwets. Ze wilden dat ik zou trouwen. De vader van mijn kind wilde dat niet, maar zijn ouders wilden ons wel in huis nemen. Tot het mis ging, dus. Nu logeer ik bij nichtjes en vriendinnen, maar ik heb dus geen vaste woonplaats. Daarom kan ik ook nergens een uitkering aanvragen. Ik heb nu besloten om bij een vriendin in Amsterdam te blijven, dan kan ik daar ook een uitkering krijgen.

Heb je altijd voor je geld gewerkt?
Ik heb heel lang bij een supermarkt gewerkt, tot ik zwanger raakte van mijn eerste kind. Daarna heb ik geen werk meer gehad. De ouders van mijn ex zorgden voor ons, we hoefden niets te betalen, alleen voor ons kind. Ze wilden wel dat we gingen werken, maar met die kleine was dat lastig. Mijn ex werd overal na een maand ontslagen. Hij verslaapt zich vaak en dat pikken werkgevers gewoon niet.

Hoe schat je je kansen op de arbeidsmarkt in?
Ik heb nu geen kans op een baan. Ik ben overduidelijk zwanger, niemand neemt mij aan. Daarnaast moet je een adres opgeven bij een sollicitatie en dat heb ik nu niet.

Ben je vaak afgewezen na een sollicitatie?
Nee. Bij de supermarkt kon ik meteen beginnen en daar ben ik dus lang gebleven. Momenteel solliciteer ik niet, het heeft toch geen zin.

Wat is je toekomstplan?
Een eigen woning en brood op de plank. Ik wil zelf voor mijn kinderen kunnen zorgen. Ik wil tijdens mijn zwangerschap een uitkering ontvangen, daarna ga ik wel weer solliciteren. Ik moet dan wel iets gaan verzinnen rondom de kinderopvang, want de grootouders van mijn kinderen zijn niet meer in beeld. Mijn vriendinnen studeren en mijn nichtjes vinden het moeilijk vanwege de familie. Uiteindelijk hoop ik dat ik het allemaal zelf kan doen. Voorlopig blijft het bij dromen en moet ik mijn situatie op orde krijgen.

Kun je goed rondkomen van je huidige inkomen?
Nee. Ik betaal mijn zorgverzekering en de rest van het geld gaat naar mijn dochter. Mijn vriendinnen moeten mijn boodschappen betalen. Ik schaam me hier heel erg voor en hoop dat ik ze het allemaal kan terugbetalen.

Hoeveel maanden kun je zonder inkomen?
Het blijkt wel dat het me nu lukt; ik leef nog. Maar dit is moeilijk vol te houden. Zonder het kindgebonden budget zou ik letterlijk niets hebben. Dan moet ik dus de hele dag thuis zitten en op water en brood leven. Dat brood moeten mijn vriendinnen dan dus betalen.

Waar spaar je voor?
Ik kan niet sparen. Simpel.

Heb je een financieel motto?
Nee. Ik ben erg jaloers op mensen die dat wel hebben, die hebben hun zaakjes vaak goed op orde. Met liefde kom je wel een heel eind hoor, mijn vriendinnen zorgen ervoor dat ik in leven blijf. Ik kan alleen niets voor ze terugdoen en dat doet heel veel pijn.

Achtergrond:
Gül ontvangt het kindgebonden budget van de Belastingdienst. Dat ontvang je als je ook kinderbijslag ontvangt. De kinderbijslag van Gül wordt helaas nog overgemaakt naar de bankrekening van haar ex. Sinds 2015 bestaat de Wet hervorming kindregelingen. Die kijkt naar het type huishouden. In dit geval gaat het om een alleenstaande ouder en is er dus recht op de zogenaamde ‘alleenstaande-ouderkop’. Dit betekent dat zij meer krijgt (per persoon) dan wanneer ze zou samenwonen. De hoogte van het kindgebonden budget is ook afhankelijk van je inkomen, de leeftijd van je kinderen en het aantal kinderen. Mocht Gül werk vinden, dan kan zij gebruikmaken van de kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst. Zij komen tegemoet in de kosten van kinderopvang. Als dat niet genoeg is, kan ze voor het resterende bedrag bijzondere bijstand aanvragen bij de gemeente.

2 Comments

2 Comments

 1. LvB

  19 april 2016 at 09:41

  Ik zou graag iets bijdragen aan Gül’s situatie, wat kleertjeds voor haar dochter of wat boodschappen oid. Is er contact mogelijk? Mag indirect.

  • Redactie Vileine

   19 april 2016 at 19:11

   Hoi LvB!
   Wat ontzettend lief. Je kunt mailen naar vileinecrew@gmail.com, zorgen we dat het bij de juiste persoon terecht komt!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top