WORK+WEALTH

Geld Praat: € 2450 p/m

Iris Smulders

Iris Smulders trekt als ambtenaar door alle sociale lagen van de Nederlandse samenleving en neemt wekelijks een kijkje in iemands portemonnee en uitgavenpatroon.

Profiel
Naam: Karin
Leeftijd: 34
Woont in: Veendam
Is: alleenstaand
Saldo: € 3.659,34

Inkomen
€ 2.450, per maand netto

Vaste lasten
Hypotheek € 450
GWL € 140
Verzekeringen € 20
Zorgverzekering € 105
Telefoon € 35
Internet, televisie € 50
Auto € 125

Waaruit bestaat je inkomen?
Ik werk op detacheringsbasis. Ik werk voor verschillende overheidsorganisaties als beleidsmedewerker. Detachering betekent voor mij dat ik steeds een paar maanden bij een andere opdrachtgever zit. Mijn baas zoekt opdrachten in de buurt van mijn woonplaats, Veendam, maar dat lukt niet altijd. Ik moet vaak uitwijken richting het westen, dus ik leef doordeweeks veelal in hotels.

Heb je altijd voor je geld gewerkt?
Ja. Ik heb tijdens mijn studie voor de Belastingdienst gewerkt. Hierdoor werd ik snel serieus genomen bij andere werkgevers. Direct na mijn studie kon ik aan de slag als junior beleidsmedewerker.

Hoe schat je je kansen op de arbeidsmarkt in?
Goed. Omdat ik door het hele land heb gewerkt, heb ik in veel keukens mee kunnen kijken. Dat zorgt voor ruime ervaring. Veel gemeenten hebben voornamelijk mannelijke beleidsmedewerkers in dienst. Dan is een vrouw vaak extra welkom. Dat zie ik als iets waarmee ik mijn voordeel kan doen, het zorgt ervoor dat ik altijd werk heb. Al geloof ik ook heel graag dat ik gewoon word aangenomen vanwege mijn kwaliteiten, niet vanwege het feit dat ik een vrouw ben.

Ben je vaak afgewezen na een sollicitatie?
Nog nooit.

Wat is je toekomstplan?
Ik wil graag een gezin. Dat is voor mij op meerdere vlakken lastig. Ik zit vier nachten per week in een hotel, ben bijna nooit thuis. Mijn weekenden moet ik daarom vullen met vrienden en familie, anders zou ik die nooit zien. Het is moeilijk om dan nog tijd vrij te maken om te daten. En dan ben ik ook nog eens lesbisch. Voor een kind heb ik dus een donor nodig. Ik voel me niet zielig hoor, ik ben een gelukkig en vrij mens, maar de avonden in die hotels beginnen me soms wel de keel uit te hangen. Noem maar eens een willekeurige film, ik durf te wedden dat ik ‘m heb gezien. Veel meer heb ik ’s avonds niet te doen.

Kun je goed rondkomen van je huidige inkomen?
Ja, heel gemakkelijk. Veel onkosten worden vergoed door mijn werkgever. Het voelt soms wel zonde om zoveel voor mijn hypotheek te betalen. Ik heb een groot huis waar ik maar zelden echt van kan genieten.

Hoeveel maanden kun je zonder inkomen?
Een jaar ofzo? Ik heb lekker kunnen sparen.

Waar spaar je voor?
Zoals ik al zei, ik wil graag een gezin. Ik wil mijn kinderen dan veel kunnen geven: een rijbewijs, een opleiding, fatsoenlijke kleding. Ik denk dat ik niet hoef te verhuizen vanwege de ruimte, maar als ik een partner krijg, kan ik me voorstellen dat zij niet in Veendam wil wonen. Ik spaar dus in gedachten ook wel voor een ander huis. Voor mij en mijn gefantaseerde gezin. Maar goed, hoop doet leven.

Heb je een financieel motto?
Niet echt. Maar ik vind wel dat je moet strijden voor wat je waard bent. Veel mensen durven niet te onderhandelen over hun salaris. Kom op, je weet toch wat je wil verdienen? Vraag dat dan gewoon. Niet geschoten is altijd mis. Vooral vrouwen hebben er naar mijn idee een handje van om te bescheiden te blijven. Echt een gemiste kans.

Achtergrond:
Karin werkt op detacheringsbasis. Zij is in dienst bij een bureau, dat haar verhuurt aan opdrachtgevers. De opdrachtgever betaalt uit aan het detacheringsbureau. Het bureau berekent zelf haar marge en de rest gaat naar Karin. Detachering is vooral geschikt als je dynamisch wilt werken; je switcht snel van opdrachtgever en komt dus steeds in een nieuwe omgeving terecht. Detachering komt vooral voor in de publieke, financiële en ICT-sector.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top