TODAY+TOMORROW

Bollocks Buster Extra: #Panamapapers

(Nu.nl)

Transliban Petra Kramer prikt graag met vileine pen door globale onzin heen. Vandaag een keer extra over de #PanamaPapers – want ondanks het breeknieuws gaat de rest het blijkbaar niet doen.

“Dit is schokkend” twitterde @rikgrashoff (GroenLinks-Kamerlid) “Hoe sluizen de rijksten op aarde hun geld weg? Nu debat aangevraagd.” Dit deed hij om kwart voor negen ‘s avonds. Drie kwartier nadat de eerste verhalen op basis van de gelekte documenten waren gepubliceerd. Gelukkig kwam Grashoff snel bij van de zogenaamde schok want z’n volgende tweet was: “En natuurlijk duiken ook in dit schandaal weer NL brievenbusfirma’s op.” Waarom dan op zondagavond (de assistent van) Kamervoorzitter Arib lastigvallen, terwijl het voor ieder politieke junk gesneden koek is dat we 1) geacht worden Nederland geen belastingparadijs te noemen en 2) de Zuidas hebben waar wapenhandelaren en andere zogenaamde filantropen en verspreiders van democratie hun protserige brievenbusfirma’s huisvesten.

In totaal belooft #PanamaPapers 11.5 miljoen documenten of 2.8 Terabyte aan geheime informatie te zullen gaan onthullen met daarin sappige feiten over 140 vooraanstaande politici, 214.488 betrokken bedrijven en 14.153 individuele leden van de belastingontwijkende internationale elite. Onder de zogenoemde “Power Players” bevinden zich Poetin en Porosjenko. Opvallende afwezigen zijn echter Assad en Mugabe. En wijlen Qadaffi. Dat Mossack Fonseca een heel erg schimmige juridische firma is was al langer bekend. Dat de überrijken geldpakhuizen in offshore constructies herbergen mag geen nieuws zijn. Het koningshuis is er meerdere keren op betrapt. Bovendien bericht Oxfam Novib jaarlijks het aantal mensen dat de helft van de rijkdom op aarde bezit. Sinds 2010 is dat gedaald van 368 tot 62. Als dat geen teken is dat er iets totaal verkeerd gaat in de wereldwijde economie dan weet ik het niet meer.

CY8OICSWwAAENmX.jpg large

Helaas lijken de #PanamaPapers niet het systeem af te vallen. Mossack Fonseca is een abject bedrijf, Poetin en Porosjenko zijn corrupt maar dit lek is gesubsidieerd door USAID (= CIA), Open Society Foundation(= George Soros) en een Zwitsers/Roemenisch fonds. Natuurlijk is het mooi dat “het grootste lek ooit” er is maar iets zegt me dat dit weinig aan de status quo gaat veranderen en dat kan te maken hebben met de financiers van het geheel. Er zijn veel grotere vissen dan Mossack Foncesca. Blackrock bijvoorbeeld. Blackrock is een vermogensbeheerder die 4.3 triljoen investeert in wat er ook maar winstgevend is. Dreigt er oorlog? Dan giet Blackrock geld in wapentuig. Toevalligerwijs is Blackrock ook het favoriete bedrijf van Jeroen Dijsselbloem. Hij vraagt ze regelmatig om advies en hij steekt de hand voor ze in het vuur. Wat meer kan een vermogensbeheerder zich nog wensen van een Minister van Financiën in een land dat je per decreet van de Tweede Kamer beslist geen belastingparadijs mag noemen?

Het totaal geschatte vermogen dat door 500 Amerikaanse bedrijven in belastingparadijzen gestald wordt bedraagt 2.1 triljoen. De wereldwijde belastingontwijking bedraagt 3.1 triljoen per jaar. Er is nog niemand naar het hakblok gedragen die bij de club van 62 hoort. Net zoals we nooit zullen weten hoeveel oorlogsmisdaden de firma Blackwater heeft begaan, zo woekert Blackrock voort. De #PanamaPapers zijn een welkome afleiding van dat debacle maar ook niet meer dan dat. Tenzij dit dat eindelijk eens de druppel wordt die de emmer doet overlopen zonder dat iedereen als een zombie achter de eerste de beste populist aanwandelt.

1 Comment

1 Comment

  1. Peter Heijn

    26 mei 2016 at 16:08

    wat betekent Transliban

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top