REAL/FAKE

Rollenspel: selfiequeen

(The Sun)

Actrice Jouman kijkt in de spiegel van de kleedkamer van het toneel van haar leven en schrijft over de rollen ze speelt.

Naaktheid is een van de zegeningen in het leven. In bed, buiten bed, dansend met een glas wijn in je kamer, rillend in de zee of springend op het toneel. Het naakte lijf is een grappig, onhandig, wonderschoon ding en het is buitengewoon bevrijdend als dat mag stralen in al zijn glorie. Ik hou van menselijk naakt. Daarom wist ik niet zo goed hoe te reageren op de naakte selfies van celebrities als Kim Kardashian en Emily Ratajkowski, die topless foto’s op Instagram hadden gezet met eronder: “We are more than just our bodies, but that doesn’t mean we have to be shamed for them or our sexuality. #liberation.” Niet veel eerder twitterde Kim K.: “It’s so important that we let women express their sexuality and share their bodies.”
Wat een prachtige zin is, waar ik helemaal achter sta. Het kan me ook niet zoveel schelen dat ze dergelijke selfies maken en online zetten, het is hun lijf. Alleen: de combinatie van deze twee vrouwen die voornamelijk beroemd zijn geworden door een sex tape uit te brengen (Kardashian) of in een seksistische clip gedomineerd te worden door Robin Thicke (Ratajkowski) plus deze uitspraak doet mij toch fronsen. Ik kan het niet echt serieus nemen. Of moet ik het juist wel serieus nemen dat ze niet als seksueel object gezien willen worden, omdat ze daar juist veel ervaring mee hebben gehad in hun wereld? Ik ben verward als feministe tegenwoordig. Wanneer own je als vrouw je seksualiteit en wanneer doe je mee met je eigen objectificatie?

Glamourslet

Niet dat ik weet wat seksualiteit ownen überhaupt is. In mijn eigen leven weet ik dat niet eens. Ik heb meer make-up dan mij lief is, heb drie verschillende krul- en stijltangen, tientallen sexy jurken, een hele rij pumps en nooit ongelakte nagels. Ik ben me voor mijn werk erg bewust van mijn uiterlijk en ben daar ook veel mee bezig. Ik sta voor het uitgaan voor de spiegel, betrap me op de licht getuite lippen en de zelfbewondering. Ik weet welke jurken wat doen uitkomen, hoe de Beyoncé-walk gaat en welke hakken daarbij passen. Ik speel graag met de lijn tussen uitdagend en classy. Ik neem selfies en gebruik filters. Ik ben mij bewust van mijn seksualiteit, ben er trots op en schaam me niet. Op die manier voel ik me goed in mijn lijf en met mezelf. Maar wat is de grens? Soms weet ik zelf niet meer of ik het doe voor de aandacht van mannen, goedkeuring van vrouwen of echt voor mezelf. Voor wie zijn de selfies, de rode lippen, het decolleté? Misschien is het een illusie dat ik mijn seksualiteit aan het ownen ben en zet ik het net zo goedkoop in als Kim haar geoliede bubblebutt inzette in Papermag. Misschien ben ik net zo ‘erg’ als Kim en ben ik een selfiequeen, een glamourslet, een aandachtshoer.

Iedereen naakt!

Nu haat ik sletvrees. Ik zeg tegen mezelf dat ik mezelf niet zo hard moet beoordelen, fuck de patriarchische wereld! Ik ga toch niet mezelf een slet noemen, dat maakt het voor anderen ook oké om te doen. Niks ervan! De angst voor hoereren is voorbij, wij zijn zelfverzekerde vrouwen die net als mannen uit het glazen slaapkamerplafond willen springen. Weg met de preutsheid, free the nipple, porno overal, borstvoeding voor iedereen! Ik sta vooraan dat protest. Iedereen naakt, het vrouwelijk lichaam is vrij! Niet meer wijzen naar te korte rokjes, naar duckfaces, naar uitdagende kleding, naar laag uitgesneden topjes, naar tepelplakkers. Dat mag allemaal, deze vrouwen doen het voor zichzelf, niet voor de mannen. Juist ons oordeel houdt de sletvrees in stand. Maar wat als je die seksualiteit wel inzet om begeerlijk te zijn? Iets wat ik als glamourslet ook doe. Het zit in mijn evolutiedrang om mannen aan te trekken. Mag dat dan niet ingezet worden of verloochen ik dan mijn seksualiteit? Niet elk soort naakt hoeft immers een feministisch statement te zijn. Soms is naakt gewoon naakt om het naakt. Onfunctioneel naakt. Dat geef ik toe. Geef dat dan ook gewoon toe, Kim.

Lichaam als kunstwerk

Ik weiger een feminist te zijn die andere vrouwen zegt dat ze zichzelf geen feminist mogen noemen. Ik denk dat we het stadium voorbij moeten zijn waarin wij andere vrouwen sletten noemen en ze (ver)oordelen op hun seksuele uitlatingen. Ik zet alleen vraagtekens bij de uitspraken van Kim Kardashian, die van haar lichaam enkel een seksueel handelsmerk heeft gemaakt. Marina Abramovic heeft ook van haar lichaam een merk gemaakt. Maar zij gaf het aan de kunst, waarin het lijf altijd werd ingezet als deel van de performance, van het kunstwerk. Zo kon je er ook niet-seksueel naar kijken. Maar Kim Kardashian, ‘s werelds meest sexy en invloedrijke vrouw, gebruikt het als niets anders dan voor seks, terwijl ze onrealistische wijzigingen toepast op dat lichaam (Photoshop en bilimplantaten), daarmee een verkeerd voorbeeld zet voor miljoenen jonge vrouwen en dan vervolgens claimt dat ze haar seksualiteit en lichaam ‘ownt’. Je lichaam aanpassen aan het schoonheidsideaal past niet helemaal in het plaatje van je lichaam en seksualiteit ownen. Dat is je lichaam en je seksualiteit aanpassen aan het beeld wat door een mannen gedomineerde wereld is bepaald van hoe vrouwen sexy moeten zijn. Dat bericht zend je vervolgens uit aan miljoenen jonge meisjes die binnen de kortste keren bilimplantaten willen, huilen omdat ze geen grote tieten hebben en zulke dikke zuiglippen willen dat het lijkt alsof ze een bloedzuiger hebben gezoend. Je ziet mij dan vervolgens verbouwereerd voor de spiegel staan, mijn gezicht een slagveld omdat de Kim Kardashian-contour-trend in de praktijk meer lijkt alsof een kleuter krijtjes naar je gezicht heeft gesmeten. Niet dat ik dat ooit echt heb geprobeerd, hoor. Het was een voorbeeld. Ik weet niet eens wat contouren is. Het was hypothetisch. Verder sta ik heel sterk in mijn seksualiteit.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top