TODAY+TOMORROW

Talkshowvlees: bange tv-vrouwen zijn onzin

In de rubriek Talkshowvlees bespreekt Mapke de Boer hoe het is gesteld met diversiteit in de Nederlandse talkshows. Deze week interviewt ze Nadia Moussaid, presentatrice van De Nieuwe Maan.

De Nieuwe Maan (NTR) is een nieuwe wekelijkse talkshow met een scherp oog voor actuele ontwikkelingen binnen de moslimgemeenschap. Elke vrijdag wordt het om 16.10 uur live uitgezonden op NPO2.

Wie?

Wie: Nadia Moussaid
Leeftijd: 31
Geboren: Schiedam
Studie: Master: Social & Cultural Anthropology. Bachelor: International Business & Languages.
Werkte eerder bij: MTNL (redacteur), AT5 (presentatrice, programmamaker, regisseur), Women Inc.

Waar kan je Nadia nog meer van kennen?

Documentaires: ’Leven, Liefde & HIV’ en ’Lost Generation’. Radiopresentatrice: Radio 5 Dichtbij Nederland. Moderator van debatten en evenementen.

Je bent een nieuw talkshowgezicht op de nationale televisie. Hoe ben je hier zo terecht gekomen?

“In december werd ik gebeld door de eindredacteur van het programma of ik interesse had om een talkshow te presenteren. Ik zo: uh, ja túúrlijk! Hij was aan mijn naam gekomen door een oud-collega waarmee ik bij MTNL gewerkt. Ik dacht: ja vet, maar dat wordt vast niks, het zal wel. Ik was heel druk met andere dingen, ik had net de IDFA-mediafonds workshops gevolgd voor een nieuwe documentaire die ik zou gaan maken en ik zou voor anderhalf maand met mijn vriend naar Colombia gaan. Toen, twee dagen voordat ik ging, wilden ze nog met me praten. Pas toen ik in Colombia zat, heb ik een go gekregen. Heel spannend.”

Hoe ziet de redactie van De Nieuwe Maan eruit?

“Eén mannelijke en drie vrouwelijke redacteuren, een mannelijke eindredacteur en een mannelijke stagiair. Alle redacteuren zijn moslim. Je merkt wel dat het uitmaakt dat de redactie bestaat uit moslims. Ze kennen alle besturen, de koepelorganisaties, de discussies die er plaatsvinden over bijvoorbeeld halal slachten of over de modernisering van de islam, wie wat roept en hoe iemand gezien wordt: ze zijn gewoon goed op de hoogte. Je hoeft niet per se moslim te zijn, maar het is wel belangrijk dat redacteuren deze kennis en netwerken in huis hebben. Mijn vader is Marokkaans en mijn moeder is Nederlands-Oostenrijks. Bij bepaalde onderwerpen merk ik ook wel dat het soms helpt dat ik in beide werelden ben opgegroeid, dat ik tussen twee werelden kan schakelen.”

Bij de Innoversity Parade zei oud-NOS-presentatrice Noraly Beyer vorige week dat ze het jammer vindt dat MTNL is opgeheven wegens bezuinigingen van het kabinet Rutte-I. Jij hebt ook bij MTNL gewerkt. Ben je het met haar eens?

“Ik vind dat heel moeilijk. Ik ben ooit bij MTNL begonnen als redacteur. Als MTNL er niet was geweest, weet ik niet of ik deze kans had gekregen. Het is een kweekvijver geweest. Idealiter wil je natuurlijk dat dit helemaal niet nodig is en dat de commerciële en publieke omroepen gewoon divers zijn van zichzelf. Je wilt dat het op een gegeven moment gewoon normaal wordt. Maar als dat nu niet zo is en een plek als MTNL is nuttig geweest, dan kun je je wel afvragen of het goed was dat dit stopte. Aan de andere kant: als de NPO nu zegt dat ze diversiteit heel erg belangrijk vinden, dan kan het óók daar.”

Heb je het idee dat er nu genoeg oog is voor diversiteit binnen de publieke omroep?

“Oh jee, nu ga ik weer allemaal haat op me afroepen. Nee. Maar ik vind ook dat er niet genoeg vrouwen in beeld zijn bij de publieke omroep. Wel achter de schermen. Er zijn heel veel vrouwelijke redacteuren, bij De Nieuwe Maan ook. Maar als je kijkt op tv: de presentatoren, de gasten, dan zijn dat veel meer mannen. Kleur en vrouwen zijn voor mij hetzelfde; eigenlijk allebei een soort minderheid.”

Lopen jullie tegen hetzelfde probleem aan die je vaak hoort: de vrouwelijke gasten willen niet?

“Nee, nee, nee! Ik kan daar niet tegen! Dat herken ik niet. Natuurlijk moet je wel bewust zijn: is het een beetje in balans? De ene keer heb je iets meer vrouwen, dan weer meer mannen, soms weer fifty-fifty. Je moet niet zo rigide worden dat je elke aflevering fifty-fifty wil hebben. Ik ben bij Women Inc. begonnen voordat ik de media in ging, dus ik kijk altijd al wel door een bepaalde lens. Ik heb al heel wat debatten geleid, gezien of aan meegedaan over vrouwen in beeld en vrouwen in de media. Ik heb daardoor automatisch heel veel vrouwen in m’n kaartenbak. Al die programma’s die zeggen dat vrouwen niet durven: onzin, totale onzin! Ik heb het nooit meegemaakt. Ik ben ook redacteur geweest en ook nu bij De Nieuwe Maan draag ik gasten aan bij de redacteuren. Natuurlijk zijn vrouwen wat bescheidener, maar verder merk ik eigenlijk geen verschil tussen mannen en vrouwen.”

Moeten jullie wel meer moeite doen om vrouwelijke gasten te vinden?

“Nee, maar ik kijk als presentator bewust naar het geheel van de uitzending en naar de samenstelling. Ik denk echt na of het een interessante combinatie is. In de uitzending met Halbe Zijlstra is het wel mijn keus is om daarbij Nadia Zerouali aan tafel te zetten: vrouw, vlot, moeder en iemand die ook vanuit haar emotie vertelt. Dan vind ik dan een interessante invalshoek, in plaats van weer een keiharde debater daar tegenover te kiezen; dat had natuurlijk ook een vrouw kunnen zijn. Maar ik koos hier dus wel echt voor Nadia om wie zij is. Deze rol had ook door een man vervuld kunnen worden, maar ik denk dus wel op die manier na: ik ben echt zo aan het schakelen, ja.”

Hoe kijk jij naar – om het zo maar even te zeggen – de ’grotere’ talkshows?

“Ik moet zeggen dat ik die steeds minder leuk vind. Door Uitzending Gemist kijk ik wel vaak de dag daarna wie er in de uitzending zaten en kijk ik het blokje terug waar die gast aan het woord is. Ik ga echt niet meer de hele uitzending uitzitten, maar soms zijn er wel onderwerpen die mij persoonlijk interesseren. Ik kijk wel meer naar Pauw, bijvoorbeeld, dan De Wereld Draait Door; dat is echt meer amusement wat mij betreft. Pauw en Jinek kijk ik ook wel echt om af te kijken hoe zij het doen – ik vind hen wel voorbeelden, maar het blijft gewoon heel opvallend dat daar zoveel minder vrouwen zijn. En kleur, ja, ook niet echt.
Wel opvallend tijdens de aanslagen in Brussel bijvoorbeeld, die vonden plaats op een dinsdag en wij zenden uit op vrijdag. Dan weet je dus al dat alle gasten al overal gaan zitten: iedereen die wij bedenken zal al aan bod komen. Dus dan zit ik al die programma’s te kijken van: nu gaan zij dus al die gasten spreken. Nou ja, die eerste avond waren het dan de ooggetuigen, de mensen die bij de aanslagen waren. De volgende dag was dat ook het geval, maar dan een beetje beschouwend. En dan denk je: oké, nu zijn wij te laat. Maar wij, als programma vanuit de moslimgemeenschap, willen natuurlijk een gesprek vanuit dat perspectief voeren. Uiteindelijk was het gelukt om bij ons vier moslims aan tafel te hebben – twee vrouwen en twee mannen – die hun ervaringen deelden en het onderling ook niet altijd met elkaar eens waren. Best wel een beetje vuurwerk. Dan zie ik dat wij daar wel iets doen waar andere programma’s geen ruimte voor hebben. Dat vind ik een supergrote meerwaarde. Want de kloof wordt alleen maar groter, het is gewoon ontzettend actueel.”

Je zegt: programma vanuit de moslimgemeenschap, maar zijn deze thema’s niet interessant voor iedereen in Nederland?

“Het is wel echt voor een breder publiek, hè. Het moet voor iedereen interessant zijn. Wat wel leuk is: mijn vriend is fotograaf en die doet hele leuke dingen, maar die zit totaal niet in deze thematiek. Ik probeer daarom de avond daarvoor het draaiboek nog even op hem te toetsen: begrijp jij dit? Is het teveel voor insiders? Hij is een echte Hollandse jongen en zo weet ik of het voor iedereen begrijpelijk is, superhandig!”

Noraly Beyer zei op de Innoversity Parade ook dat ze De Nieuwe Maan een goede opvolger vond van MTNL, maar dat zo’n programma dan weggestopt wordt op een slecht tijdstip. Is er met jullie gesproken over een beter tijdslot op termijn?

“Nou, niet met mij. Ik ben natuurlijk niet de baas daar, ik ben uiteindelijk maar gewoon de presentatrice. Maar klopt: het tijdslot is natuurlijk hartstikke slecht. Wat wel leuk is, is dat we elke keer zo’n uitdraai krijgen van de kijkcijfers en dan zie je dat als mensen inschakelen de kijkcijfers minder zijn, maar eigenlijk gedurende de hele uitzending zie je dat de kijkcijfers gewoon keihard toenemen. Dat is hartstikke goed! Maar ja, om vier uur ’s middags: iedereen werkt. Hoewel: als ik naar mezelf kijk ben ik geen tv-kijker die klaarzit voor een programma, dus wij moeten op social media en online ons best gaan doen. Daar valt wel wat te halen en zo moeten we het maar laten zien. Uiteindelijk hoop ik dat we naar een beter tijdstip gaan. Voor mij persoonlijk vind ik het niet zo vervelend hoor, om op dit tijdstip even rustig aan te beginnen.”

Je riep toen de eindredacteur belde met de vraag: “Wil je een talkshow presenteren?” meteen: tuurlijk! Nog meer wensen voor de toekomst?

“Ik zou héél graag reisdocumentaires willen maken. Dat je antropologie combineert met televisie maken. Fantastisch! Hoeft niet per se in beeld, het gaat mij veel meer om het verhaal.”

Je hoort vaak dat vrouwen in verhouding tot mannen veel te bescheiden zijn en hun ambities niet uitspreken. Daar lijk jij geen last van te hebben. Doe je dat bewust?

“Ja, er worden mij weleens mannelijke eigenschappen toegeschreven. Ze zeggen dat ik heel mannelijk ben, ook omdat ik al jaren voetbal en zo. Ik vind sowieso dat wij in Nederland veel te bescheiden zijn: dat calvinisme, hou op man! Durf gewoon te zeggen wat je wilt, dan gaan ook veel mensen weten wat jij wilt en dan gaat er vanzelf iets ontstaan. Eigenlijk interesseert het me ook niet of iemand dat naar vindt of niet, dan heb ik niks met jou te schaften, om het maar op z’n Rotterdams te zeggen. Weet je wel, who cares.”

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Hallo Meneren: alle mannelijke talkshowgasten – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top