TODAY+TOMORROW

Hallo Meneren: alle mannelijke talkshowgasten

Beeld: The Guardian

Je ziet ze overal: witte oude mannen die dingen vinden van de wereld. In de rubriek ‘Hallo Meneer…’ mogen Vileine vrouwen ook wat terugzeggen. Deze week een reactie op eigenlijk alle talkshows en hun mannelijke gasten in Nederland, elke dag, over elk onderwerp, altijd.

Hallo meneren bijna alle mannelijke talkshowgasten van Nederland,

Ja, we hebben het druk en het is zomer, dus doen het maar even zo. Helaas neemt het patriarchaat nooit vakantie, en zijn er heel wat heren die iets bij mogen leren deze zomer. Jullie hebben nog even voordat het seizoen voor talkshows en mansplainers officieel weer losbarst.

Deze Hallo Meneer gaan we ons even niet vermoeien met jullie uitleggen wat mansplainen is of hoe jullie een minder schadelijke bijdrage aan het dagelijkse seksisme die onze media overspoelen kunnen leveren. We vragen jullie simpelweg het volgende: als de uitnodiging leidt naar een plek waar alleen mannen met elkaar van mening wisselen, blijf dan gewoon thuis.

Dit idee is niet heel revolutionair. Het is simpelweg de enige praktische oplossing om te ontsnappen aan drogredenen als “vrouwelijke talkshowgasten zijn er gewoon niet.”Dit voorjaar lanceerde de campagne “Zeg nee tegen het mannenpanel” van stichting ZijSpreekt gelanceerd en op Tumblr is inmiddels een lollige campagne losgebarsten die mannenpanels beloont met een grote duim van Baywatch-cultheld David Hasselhoff. En daar doet de Guardian dan weer gretig verslag van. Het is misschien een beter idee voor meneren als jullie om veel media-aandacht te krijgen omdat u die ene meneer bent die nee zegt tegen het mannenpanel, dan om in The Guardian een duimpje te krijgen van David Hasselhoff.

Doe het gewoon om zèlf beter over te komen

Zie het zo: jullie zeggen geen nee tegen de mannenpanels om ons een plezier te doen, maar om zelf beter over te komen.

Want niemand neemt jullie nog serieus als jullie plaatsnemen in panels die bijna uitsluitend uit oude witte mannen bestaan.

En jullie hoeven er in tegenstelling tot veel vrouwelijke activisten veel minder voor op te offeren: iedereen zal jullie bewieroken en lintjes geven wanneer jullie een keer een interview weigeren omdat het panel uit mannen bestaat. Televisiecrews zullen vanuit cirkelende helikopters je huis komen filmen, er zullen parades voor je worden georganiseerd met intergalactische prinsessen op olifanten en je zult de geschiedenis in gaan als held. Over bovenstaande kunnen geen claims bij Vileine worden gelegd maar we kunnen jullie geruststellen dat het weigeren van deelnemen aan mannenpanels waarschijnlijk minstens evenveel positieve media-aandacht zal opleveren als aanschuiven bij je oude vertrouwde old boys network.

Als al deze voordelen en milde aanmoedigingen nog niet overtuigend werken, gelooft u misschien meer in negatieve prikkels dan een beloningssysteem.

Zie het dan zo, even heel praktisch en kort: open uw waffel in een talkshow met een mannenpanel, en wij luisteren nooit meer naar u.

Alvast hartelijk dank en met de vriendelijke groetjes,

Dag Meneren.

 

Meer Vileine scherpte? We maken samen met Blendle elke week een themabrief, abonneer je hier op onze weekcyclus!

1 Comment

1 Comment

  1. positief

    6 augustus 2017 at 12:05

    Misschien goed om te vermelden dat ZijSpreekt ook een bestand heeft met deskundige vrouwen die beschikbaar zijn voor panels. Wanneer je als panel-man bedankt kun je dus meteen adviseren om een vrouw uit te nodigen uit dit bestand (ik snap dat zo’n bestand eigenlijk niet nodig zou moeten zijn, maar het helpt natuurlijk wel om een omslag te bereiken).

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top