WORK+WEALTH

Geld Praat: € 1031 p/m

(Iris Smulders)

Iris Smulders trekt als ambtenaar door alle sociale lagen van de Nederlandse samenleving en neemt wekelijks een kijkje in iemands portemonnee en uitgavenpatroon.

Profiel
Naam: Emma
Leeftijd: 28
Woont in: Badhoevedorp
Is: alleenstaand
Saldo: € 874,51

Inkomen
Wajong € 1.031,70
Zorgtoeslag € 83
Huurtoeslag € 260

Vaste lasten
Huur € 575
GWL € 120
Verzekeringen € 5
Zorgverzekering € 130
Telefoon € 20
Internet, televisie € 45

Waaruit bestaat je inkomen?
Ik heb een Wajong-uitkering van het UWV. Die ontvang ik, omdat ik OCS (obsessief-compulsieve stoornis, red.) heb, oftewel een dwangstoornis. Ik heb dit al sinds mijn zestiende. Ik ben er de hele dag mee bezig. Bij mij uit het zich vooral in het schoonmaken van mijn huis en het perfectioneren van mijn kapsel. Ik maak zo’n tien uur per dag schoon en ben ’s ochtends ongeveer twee uur bezig met mijn haar, tenzij ik het wil krullen of opsteken. Dan duurt het wel vier uur. Ik kom mijn huis niet veel uit, omdat ik niet wil dat mijn haar in de war raakt. Daarnaast vind ik andere ruimtes snel vies. Ik vind het ook niet prettig als mensen me aanraken of per ongeluk tegen me opbotsen. Ik ben hiervoor in therapie, maar dat heeft nog niet het gewenste effect. Het schoonmaken van mijn huis neemt de meeste tijd in beslag. Elk kussentje op de bank moet precies liggen zoals ik het wil. Als dat kussentje niet goed ligt, ontstaat er een soort kortsluiting in mijn hoofd. Ik denk dan dat er iets ergs gebeurt, een ongeluk of zo, en dat dat dan mijn schuld is. Maar het moet niet alleen opgeruimd zijn; het moet vooral schoon zijn. Ik ben erg bang voor bacteriën en dat ik daar ziek van word. Ik was mijn handen dan ook ongeveer dertig keer per dag en gebruik één fles bleek per week voor het schoonmaken van mijn badkamer.

Heb je altijd voor je geld gewerkt?
Nee. Ik heb wel oppasbaantjes gehad van mijn veertiende tot mijn zestiende, maar dat ging na een tijdje niet meer. De dwanggedachten zorgden ervoor dat ik alleen nog maar thuis wilde blijven.

Hoe schat je je kansen op de arbeidsmarkt in?
Slecht. Ik ben officieel afgekeurd; ik hoef dus ook niet te werken. Ik moet wel therapie volgen, maar het heeft tot nu toe niet veel effect gehad. Daarom ontvang ik ook een Wajong, ik zal waarschijnlijk nooit in staat zijn om volledig aan het werk te gaan. Al had ik vroeger ook periodes waarbij ik obsessief aan het tellen was; dat doe ik nu alleen nog maar in tijden van extreme stress. Dan tel ik bijvoorbeeld alle tegeltjes op de muur of, als ik onderweg ben, het aantal lantaarnpalen op de route.

Ben je vaak afgewezen na een sollicitatie?
Ik heb nooit gesolliciteerd.

Wat is je toekomstplan?
Gezond worden. Ik wil van de OCS af. Dan kan ik gaan werken en nieuwe mensen ontmoeten. Ik zie nu alleen nog mijn familie en de postbode. Als je zestien bent, zijn vriendschappen vaak vluchtig. Toen het slechter met me ging, zijn mijn vriendinnen langzaam uit beeld verdwenen. Ik neem het ze niet kwalijk; ik ben onmogelijk om mee samen te leven. Als er iemand op bezoek komt, moet diegene zijn schoenen uitdoen, gaan zitten waar ik wil dat hij zit, onderzetters moeten loodrecht parallel lopen aan de rand van de tafel, enzovoorts. Dat houdt niemand vol. In de toekomst wil ik dit kunnen loslaten, zodat ik een leven voor mezelf kan opbouwen. Ik zie mezelf niet als carrièrevrouw, ik heb niet zoveel ambitie. Ik wil vooral rust. Een administratieve baan lijkt mij heerlijk. Lekker ervoor zorgen dat alles op rolletjes loopt.

Kun je goed rondkomen van je huidige inkomen?
Ja. Ik geef niet veel uit, want ik ga nooit wat leuks doen. Het is vrij overzichtelijk.

Hoeveel maanden kun je zonder inkomen?
Ik heb niet veel spaargeld, dus ik denk maximaal drie maanden. Maar mijn ouders zouden altijd voor me zorgen. Ik zou alleen niet weer bij mijn ouders willen wonen. Dan word ik gek van hun gedrag en zij van dat van mij. We gaan nu goed met elkaar om en dat houd ik graag zo.

Waar spaar je voor?
Ik spaar eigenlijk altijd voor bepaalde huishoudelijke apparaten. Ik aas nu op een professionele stoomreiniger, die moet alle bacteriën doden. Erg hè?

Heb je een financieel motto?
Zorg ervoor dat je inkomsten hoger zijn dan je uitgaven, dan ga je nooit de mist in, denk ik.

Achtergrond:
Emma ontvangt een Wajong-uitkering van het UWV. Wajong is er voor mensen die voor hun 18e of tijdens een studie een ziekte of handicap hebben gekregen en daardoor nooit meer kunnen werken. Tussen 2015 en 2018 gaat UWV beoordelen welke Wajongers met een uitkering van voor 2015 kunnen werken. Wie kan werken, krijgt hulp van UWV bij het vinden van geschikt werk.

Op verzoek van de geïnterviewde is de naam Emma gefingeerd.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top