WORK+WEALTH

Geld Praat: € 925,06 p/m

Iris Smulders trekt als ambtenaar door alle sociale lagen van de Nederlandse samenleving en neemt wekelijks een kijkje in iemands portemonnee en uitgavenpatroon.

Profiel
Naam: Nina
Leeftijd: 27
Woont in: Haarlem
Is: alleenstaand
Saldo: € 102,46

Inkomen
Uitkering: € 924,06
Zorgtoeslag: € 83

Vaste lasten
Huur € 350
Zorgverzekering € 105
Telefoon € 30
Internet, televisie € 25

Waaruit bestaat je inkomen?
Ik zit in de voorbereidingsperiode van het starten van mijn eigen bedrijf. Ik ontving een bijstandsuitkering en vanuit daar probeer ik nu een bedrijfje op te starten. Ik krijg dan mijn uitkering uitbetaald, maar onder het mom van de Bbz, het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen. Ik heb altijd als serveerster gewerkt in een restaurant, heerlijk vond ik dat. Wegens het sluiten van het restaurant moest ik weg. Ik ben toen vrij snel in de bijstand beland. Ik zit daar erg mee, want ik denk dat ik talent heb. Toen sprak ik iemand over een pand dat vrij zou komen en ik begon meteen te fantaseren over mijn eigen lunchroom. Daar ben ik nu een plan voor aan het opstellen. Ik wil een echte jaren ’70, Amerikaanse lunchroom. Lekker retro. Ik moet nu allerlei dingen regelen bij de Kamer van Koophandel, het begint echt vorm te krijgen. Spannend, maar heel leuk.

Heb je altijd voor je geld gewerkt?
Ja, in de horeca dus. Ik heb niet echt gestudeerd, dat was niets voor mij. Ik heb een paar studies geprobeerd, maar ik hing meer in de kroeg dan in de schoolbanken. Toen ben ik maar aan het werk gegaan. Eerst in cafés, daarna in restaurants. Het verdiende prima, zeker met fooi erbij.

Hoe schat je je kansen op de arbeidsmarkt in?
Ik dacht altijd dat ik nooit werkloos zou worden, maar toch is het zo gelopen. Ik word nu wat ouder en dus duurder. Een meid van 17 kan ook biertjes tappen en die kun je gewoon het jeugdminimumloon geven. Nu ga ik lekker mijn eigen bedrijf beginnen, heerlijk. Ik maak dus eigenlijk mijn eigen kansen.

Ben je vaak afgewezen na een sollicitatie?
Vroeger niet, ik liep altijd gewoon binnen bij een zaak of ik raakte tijdens het uitgaan in gesprek met de baas. Ik heb nooit echt officieel een cv ingeleverd. Tot ik werkloos werd, dan. Nu ontvang ik wel veel afwijzingen. Met de Bbz-uitkering hoef ik niet meer te solliciteren, omdat ik het te druk heb met het opzetten van mijn eigen bedrijf. Dat geeft wel rust.

Wat is je toekomstplan?
Het runnen van meerdere horecazaken. Het lijkt me fantastisch om overal dan eventjes binnen te wippen, even checken hoe het gaat, een beetje meedraaien. En het lijkt me heel leuk om leiding te geven. Maar niet aan meiden van 17. Ik wil ervaren krachten, die staan voor kwaliteit.

Kun je goed rondkomen van je huidige inkomen?
Het gaat. Ik heb een lage huur en woon inclusief, dus ik hoef me geen zorgen te maken over extra rekeningen ofzo. Maar ik moet wel oppassen. Ik heb al heel lang geen nieuwe kleding gekocht.

Hoeveel maanden kun je zonder inkomen?
Nu niet één. Ik leef wel van maand tot maand, hoor. Mijn ouders hebben het niet breed, dus die kunnen me ook niet steunen. Maar dat hoeven ze ook niet.

Waar spaar je voor?
Al het geld wat ik heb, gaat naar mijn eigen zaak. De gemeente helpt mij nu natuurlijk, maar zodra ik zelf geld ga verdienen, blijf ik sparen om alles zo goed mogelijk te hebben. De beste koffie, de beste mensen, een mooie bedrijfswagen, dat soort dingen.

Heb je een financieel motto?
Het leven is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen. Dat is niet financieel, maar het zegt wel wat over hoe ik leef; je moet zelf je best doen. Maak je eigen kansen.

Achtergrond:
Nina wordt via de gemeente gesteund door het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen. De Bbz is er voor ondernemers die in financiële moeilijkheden verkeren, of voor startende ondernemers. Als je een bijstandsuitkering hebt en een eigen bedrijf wil beginnen, krijg je één jaar de tijd om je voor te bereiden. In dat jaar behoud je je uitkering. De kosten die je maakt voor je startende bedrijf, kun je lenen via de Bbz. De gemeente beoordeelt de levensvatbaarheid van je bedrijf. Daarna kun je echt aan de slag als zelfstandige. Je kunt van de gemeente een bedrijfskapitaal ontvangen, waarmee je kunt investeren in je bedrijf. Dat is een lening en deze bedraagt maximaal € 35.549 als je vanuit de bijstand komt.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top