WORK+WEALTH

Geld Praat: € 1430 p/m

Iris Smulders trekt als ambtenaar door alle sociale lagen van de Nederlandse samenleving en neemt wekelijks een kijkje in iemands portemonnee en uitgavenpatroon.

Profiel
Naam: Irene
Leeftijd: 40
Woont in: Zoetermeer
Is: alleenstaand
Saldo: € 276,01

Inkomen
Salaris € 1430
Zorgtoeslag € 80

Vaste lasten
Huur € 550
G/W/L € 120
Tv, internet € 35
Zorgverzekering € 112
Lening € 100

Waaruit bestaat je inkomen?
Ik werk in een kledingzaak. Detailhandel betaalt niet echt goed, maar ik vind het leuk. Ik vind het gezellig om een praatje te maken en het doet me goed als ik iemand stijladvies kan geven. Als mensen terugkomen omdat ze de vorige keer zo fijn door mij zijn geholpen, kan mijn dag niet meer stuk.

Heb je altijd voor je geld gewerkt?
Ja. Ik heb niet gestudeerd, ben meteen na mijn middelbare school gaan werken. Het vervelende is wel dat ik niet altijd fulltime kon werken, dus ik heb hier en daar wat geleend. Ik heb helaas ook verkeerde investeringen gedaan. Vijftien jaar geleden was de aandelenlease hot. Ik had toen wat geld gespaard omdat ik pas laat het ouderlijk huis verliet. Die aandelenlease klonk heel goed; ik zou binnen korte tijd veel geld kunnen verdienen. Ik werd op een dag gewoon gebeld door een bank, over een slim spaarplan. Dat verhaal was zo positief, dat ik meteen al mijn spaargeld inzette. Dat was vijfduizend euro. Ik had niet goed in de gaten dat ik eigenlijk aan het beleggen was. Een tijdje later stortte de hele boel in en was ik al mijn geld kwijt. Ik heb toen leningen afgesloten, omdat ik niet genoeg verdiende om goed van rond te komen. Nu, vijftien jaar later, merk ik dat nog. Ik sta niet meer rood, maar los nog steeds een lening af. Ik heb het gevoel dat ik altijd maar achter de feiten aan blijf lopen. Ik kijk elke keer weer uit naar mijn volgende salaris, ik heb nooit die financiële rust.

Hoe schat je je kansen op de arbeidsmarkt in?
Ik ben niet op zoek naar een baan, dus ik zou het niet weten. Ik heb natuurlijk wel wat gehoord over de medewerkers van de V&D, maar volgens de media komt het wel goed met ze en hebben ze zo een nieuwe baan gevonden. Ik ga er dan maar vanuit dat dat ook voor mij geldt. Zo oud ben ik nou ook weer niet.

Ben je vaak afgewezen na een sollicitatie?
Nee, ik kon vrijwel altijd meteen aan de slag. Ik werk al acht jaar voor deze winkel en heb daarvoor ook altijd lange contracten gehad.

Wat is je toekomstplan?
Dat mijn leningen zijn afbetaald en dat ik eindelijk weer eens op vakantie kan. Dat heb ik al vijf jaar niet gedaan. Verder ben ik eigenlijk best tevreden. Ik ben zo dol op mijn werk, dat ik niet veel meer wens. Het is eenvoudig, maar het past bij me.

Kun je goed rondkomen van je huidige inkomen?
Ik kan rondkomen, maar dan moet ik geen gekke dingen doen. Ik kan niet zomaar uit eten en ik doe mijn boodschappen bij de goedkoopste supermarkten.

Hoeveel maanden kun je zonder inkomen?
Het stomme is dat ik nu dus meteen weer aan een lening denk. Als ik een lening zou afsluiten, zou ik wel weer even vooruit kunnen. Maar zonder inkomen overleef ik de maand niet eens.

Waar spaar je voor?
Ik zorg dat ik altijd wel wat achter de hand heb, voor als bijvoorbeeld mijn wasmachine kapot zou gaan. Dat is eigenlijk niet echt sparen. Ik spaar dus niet.

Heb je een financieel motto?
Geld lenen kost geld. Dat heb ik aan den lijve moeten ondervinden. Voor anderen is het misschien vanzelfsprekend, maar ik had destijds geen idee. Een lening is erg makkelijk af te sluiten. Dat zouden ze eens wat moeilijker moeten maken.

Achtergrond:
Irene heeft in 2000 geïnvesteerd in aandelenlease. Aandelenlease is een beleggingsconstructie waarmee beleggers naast hun eigen inleg met een deel geleend geld beleggen. Ten tijde van de beurs-hausse rond 2000 werden er veel aandelenleaseconstructies aangeboden onder namen als vermogensversneller, winstverdriedubbelaar, sprintplan etc. Deze constructies werden via telefonische verkoop (cold calling) verkocht, vaak zonder duidelijk te vermelden dat aandelen werden geleased. Toen een jaar later de beurs instortte, kwamen veel leasebeleggers daardoor onverwacht met een restschuld te zitten. Iedereen was zijn of haar inleg helemaal kwijt. Voor gedupeerden is er een platform opgericht: Stichting Platform Aandelen Lease.

Op verzoek van de geïnterviewde is de naam Irene gefingeerd.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top