WORK+WEALTH

Geld Praat: € 910,- p/m

(Jesse Kuhn)

Iris Smulders trekt als ambtenaar door alle sociale lagen van de Nederlandse samenleving en neemt wekelijks een kijkje in iemands portemonnee en uitgavenpatroon.

Profiel
Naam: Asmae
Leeftijd: 22
Is: getrouwd
Saldo: € 615,39

Inkomen
€ 910,- per maand

Vaste lasten
Zorgverzekering € 95
Telefoon € 40
Auto € 100

Waaruit bestaat je inkomen?
Ik heb nu zwangerschapsverlof, normaal gesproken werk ik in een supermarkt. Helaas loopt mijn contract binnenkort af, dan heb ik niets meer. Ik heb geluk dat ik nu nog krijg doorbetaald. Ik ben over vier weken uitgerekend. Mijn man en ik woonden bij zijn ouders, al drie jaar. Vanochtend zijn we het huis uit gezet. We zijn nu op zoek naar een slaapplaats voor vanavond, maar onze vrienden hebben geen ruimte, zeker niet voor alle babyspullen die we meenemen. Alles ligt nu in de auto. We hopen op maatschappelijke opvang, maar dan wel de veilige soort. Niet waar allemaal junkies rondhangen, of gevaarlijke mensen. Ik heb geen contact met mijn eigen familie, dus daar kan ik ook niet bij aankloppen.
De ouders van mijn man hebben me in de afgelopen jaren altijd al getreiterd, maar sinds ik zwanger ben, is het verergerd. Ze vinden me een slechte vrouw, omdat ik een broek draag in plaats van traditionele kleding. Ze zijn erg ouderwets en hebben het liefst dat ik een boerka draag. Dat doe ik niet. Ik gedraag me netjes en ben toegewijd aan de islam, daar gaat het toch om? Ze zeggen dat het kind niet van hun zoon is, dat ik een hoer ben, dat ik elke man uit de straat al in mijn bed heb gehad. Vanochtend ontplofte de boel en stonden we op straat. Ik weet niet meer wat ik moet doen en kan niet ophouden met huilen. Ik hoop dat we gauw een huis vinden, want we moeten de baby wel kunnen verzorgen. In de auto gaat dat niet.

Heb je altijd voor je geld gewerkt?
Ja. Na mijn middelbare school ben ik bij een supermarkt gaan werken. Die konden geen vast contract bieden, dus na drie jaar moest ik weg. Ik was teamleider, dus daar baalde ik van. Nu zit ik weer in dezelfde situatie, maar dan bij een andere supermarkt.

Hoe schat je je kansen op de arbeidsmarkt in?
Ik heb altijd fulltime gewerkt, dus aan mijn cv is wel te zien dat ik een harde werker ben. Al weet ik natuurlijk niet hoe het gaat zijn als de baby er eenmaal is. Alles staat nu op losse schroeven.

Ben je vaak afgewezen na een sollicitatie?
Nee, nooit.

Wat is je toekomstplan?
Daar kan ik niet over nadenken. Ik moet vanavond een slaapplaats hebben, dat is belangrijker. En dat mijn kindje gezond en veilig ter wereld komt.

Kun je goed rondkomen van je huidige inkomen?
De afgelopen tijd wel, omdat we bij mijn schoonouders woonden. Mijn man zit in de Ziektewet en verdient niet veel, maar ik denk dat we ons wel kunnen redden.

Hoeveel maanden kun je zonder inkomen?
Nu niet één, we maken zoveel kosten voor de baby. En ik hoop dat we binnenkort huur moeten betalen, dus we kunnen even niets missen.

Waar spaar je voor?
Ik spaarde voor dingetjes in de kinderkamer. Die kamer mag ik nu niet meer betreden, dus ik moet opnieuw beginnen. Gelukkig hebben we het wiegje mee kunnen nemen.

Heb je een financieel motto?
Hard werk loont. Het is echt zo. Ik heb altijd leuke dingen kunnen doen, omdat ik genoeg en hard werkte. Ik ging meer verdienen omdat ik me altijd netjes gedraag op mijn werk en van aanpakken weet. Je moet altijd je best doen, ook als caissière.

Achtergrond:
Asmae en haar man hebben na dit gesprek een plek gevonden bij de maatschappelijke opvang. Omdat Asmae hoogzwanger is, is er een vakantiehuisje voor hen geregeld. Ze verblijven op het vakantiepark tot er een geschikte woning is gevonden. De gemeente staat hen bij in dit proces. In de maatschappelijke opvang wonen gemiddeld 16 gezinnen. Het is niet de bedoeling dat zij daar langdurig verblijven. Het gaat hier om gezinnen met multiproblematiek; zij zijn doorverwezen door de gemeente, vaak in samenwerking met een hulporganisatie of instellingen als GGZ inGeest of het Centrum voor Jeugd en Gezin.

De naam Asmae is op verzoek van de geïnterviewde gefingeerd.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top