WORK+WEALTH

Beste Karakterman: ik verveel me op mijn werk, wat moet ik doen?

(Uzual Sunday)

Mannen praten zelden over hun alledaagse problemen. Dat wil niet zeggen dat ze er nooit mee zitten. Daarom in deze rubriek elke week zo’n alledaags (mannen)probleem, op het vlak van liefde, relaties, werk, voeding en uiterlijk. Net als in zijn gelijknamige boek gaat De Karakterman niet voor de weg van de minste weerstand en adviseert hij niet wat wordt verwacht, maar wat werkt.

Beste Karakterman,

De laatste maanden sleep ik me met steeds meer moeite mijn bed uit om naar mijn werk te gaan. Op papier heb ik een uitdagende functie, maar als ik heel eerlijk ben verveel ik me kapot. Diep van binnen zegt een stemmetje dat ik ontslag moet nemen, maar toch doe ik het niet. Het bedrijf is sympathiek, de collega’s aardig, de secundaire arbeidsvoorwaarden fantastisch en het salaris ook. Toch knaagt er iets. Hoe doorbreek ik deze sleur?

Twee Vingers in mijn Neus

Beste Twee Vingers in je Neus,

Gefeliciteerd. Je bent de gelukkige eigenaar van een bore-out. Die ontstaat niet zozeer doordat je werk saai is, maar doordat je op geen enkele manier meer wordt uitgedaagd. Daar waar je hersenen niet meer beloond worden met lekkere stofjes die vrijkomen als je iets voor elkaar krijgt, leveren ze je ook geen energie meer. Zoals een bank die geen geld uitleent aan een bedrijf dat geen winst maakt.

De meest voor de hand liggende oplossing noem je zelf al: een nieuwe baan. Veel mensen vinden dat een grote stap, omdat ze niet weten wat ze ervoor in de plaats krijgen. Ze solliciteren daarom eerst stilletjes naast hun baan en zeggen die pas op als ze iets nieuws hebben. Dat klinkt verstandig, maar kan ook remmend werken. De urgentie om iets anders te vinden is laag. Wanneer je eerst ontslag neemt, ben je veel gemotiveerder.

Toch zit er ook als je een nieuwe prachtbaan vindt een addertje onder het gras, wat bekend staat als het ‘honeymoon effect’. Wie pas getrouwd is, is gelukkiger dan tevoren. Dit effect ebt echter binnen een paar maanden weg, waarna je weer terug bij af bent. Hetzelfde gebeurt vaak bij mensen die een nieuwe baan vinden. Al snel sluipt de sleur van weleer er weer in, omdat je ook hier weer te weinig doet om jezelf uit te dagen.

Het kan daarom minstens zozeer lonen om iets te doen waardoor de baan die je hebt verandert in de baan die je wenst. Job crafting, noemen arbeidsdeskundigen dat. Dat kun je op drie manieren doen: door verandering van collega’s, van taken en van de manier waarop je tegen je werk aankijkt. Veel bore-out-achtige verschijnselen ontstaan namelijk niet zozeer uit verveling door het werk zelf, maar door de (on)zin ervan, zowel wat betreft de bezigheden zelf als het totaalpakket. Werknemers die weten waarom ze doen wat ze doen en de missie van hun bedrijf oprecht ondersteunen, zijn veel gedrevener dan hun collega’s die dat niet doen.

In jouw geval ligt de oplossing vooral in het vinden van nieuwe uitdagingen. Ga in overleg met de manager of wie dan ook die jouw baan weer naar een hoger plan kan tillen. Laat je niet afschepen met een paar klusjes waar je eigenlijk niks in ziet.

Kijk het een tijdje aan. Sta je weer vrolijk op en vliegen de kantooruren voorbij? Dan kun je blijven. Zo niet? Wegwezen.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top