WORK+WEALTH

Beste Karakterman: zij verdient meer dan ik

(Christian Ferretti)

Mannen praten zelden over hun alledaagse problemen. Dat wil niet zeggen dat ze er nooit mee zitten. Daarom in deze rubriek elke week zo’n alledaags (mannen)probleem, op het vlak van liefde, relaties, werk, voeding en uiterlijk. Net als in zijn gelijknamige boek gaat De Karakterman niet voor de weg van de minste weerstand en adviseert hij niet wat wordt verwacht, maar wat werkt.

Beste Karakterman,

Al heel wat jaren ben ik gelukkig met mijn vriendin (en zij met mij, voor zover ik weet). We wonen sinds een maand of tien samen en hebben een gelijkwaardige relatie – zelfs volgens mijn feministische moeder. We werken allebei ongeveer even veel, verdelen het huishouden netjes en doen niet aan mannen- en vrouwentaken. Toch is er een dingetje ontstaan, waar ik het met mijn vriendin niet over durf te hebben, en met mijn moeder al helemaal niet: sinds kort verdient mijn vriendin flink meer dan ik. Dat is op zich logisch: zij werkt als jurist en ik ben zelfstandig webdesigner in een sector waar je nu eenmaal niet snel rijk wordt. Ik baal ervan dat ik er zo van baal, want ik wil niet zo’n ouderwetse harrie zijn. Toch krijg ik het niet uit mijn kop. Help me, Karakterman!

Ouderwetse harrie

Beste Ouderwetse harrie,

Wat ik zou doen? Meteen een gezamenlijke rekening openen. Maar zonder dollen: welkom in de moderne wereld. Je zou je hier echt niet druk om moeten maken. Aangezien mannen en vrouwen tegenwoordig gelijkwaardig zijn, en inkomens op basis van meer dan alleen capaciteiten variëren, ben je lang niet de enige die dit overkomt. Wen er maar aan! Wanneer je je als man geëmancipeerd noemt, en hier tegelijkertijd moeilijk over doet, ben je net als een hetero die homoseksuelen ‘tolereert’, maar het ‘onsmakelijk vindt’ als ze elkaar in zijn bijzijn zoenen.

Tegelijk is je reactie begrijpelijk. Dit fenomeen is immers nog betrekkelijk nieuw. Je moeder mag dan een feminist zijn, maar de kans is groot dat zij net als veel vrouwen van haar generatie wel degelijk minder verdiende dan haar man. Dat dit nu verandert, is wennen.

Probeer erachter te komen wat je precies dwars zit. Ben je gewoon jaloers, net zoals je het zou kunnen zijn op een vriend die meer verdient dan jij? Of is dit echt een genderding?

In het eerste geval zou je het nog gezonde competitie kunnen vinden, in het tweede niet. Dan draait het om de achterhaalde gedachte dat de man voor de vrouw moet zorgen. Bovendien: dat zij meer verdient dan jij maakt jou niet afhankelijk van haar, toch?

Kijk bovendien verder dan alleen dat bedrag onder de streep: uit welke dingen haal jij jouw voldoening en zelfrespect? Iemand die ondernemer is, verdient wat mij betreft per definitie respect, omdat je er meer je nek mee uitsteekt dan iemand die gewoon in loondienst is. Blijf dichtbij jezelf: als jij ontevreden bent over je werk, doe daar dan wat aan, in plaats van jezelf af te zetten tegen haar. Per slot van rekening zou je je eigen vriendin simpelweg niet moeten zien als een concurrent. En met een beetje geluk trakteert ze je ook nog eens zo nu en dan op een etentje of een vakantie die anders onbetaalbaar was geweest.

Oproep: zit jij ook met zo’n knellend vraagstuk in je maag, van vergelijkbare zwaarte of misschien iets lichtvoetiger aard? Mail de Karakterman op info@dekarakterman.nl en wie weet kom je binnenkort aan de beurt. Ook benieuwd naar de podcast van De Karakterman? Luister hier.

1 Comment

1 Comment

  1. Roos

    10 augustus 2016 at 17:47

    Goed stuk dit Ik had vandaag de andersomvariant met mijn mannelijke partner, want hij IT’er bij een groot bedrijf, en ik beginnend zelfstandig. Goed nieuws: de conclusie was exact hetzelfde. Go Karakterman!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top