WORK+WEALTH

Herschrijven: vacatures lijken soms wel mythologische straffen

(Mitsuko Nagone)

De literaire canon leidt nog altijd fallusdienst; hoog tijd voor aanpassingen. Riva Godfried herschrijft verhalen vanuit vrouwelijk perspectief en schrijft fictieve brieven vanuit al dan niet bestaande historische figuren.

Vacatures doen me soms denken aan verhulde mythologische straffen. Goden in de Griekse mythologie straften stervelingen die buiten hun boekje gingen of iets van ze hadden gejat, ze kregen dan een eeuwige schrijnende taak toebedeeld voor het ondermijnen van de autoriteiten. Wanneer je nu als afgestudeerde gekwalificeerde boekenherkauwer een baan zoekt, zal je stuiten op vacatures waarvan je je afvraagt of je vrijwillig van je eigenwaarde beroofd wordt. In een tijd waarin betaalde functies moeiteloos worden herformuleerd als ‘onbetaalde stage’, ‘goed voor je cv’ meestal ‘je krijgt geen geld’ betekent en een vrijwilligersvergoeding ‘je krijgt een banaan per gewerkte dag’ impliceert, is het belangrijk om scherp te blijven op vacatures die een verkapte mythologische straf bevatten. Daarom geef ik in dit stuk twee voorbeelden van hoe een vacature met een mythologische straf er uitziet. Kun je raden om welke mythes het gaat? Antwoorden onderaan.
——————————————————————————————————————————–

Schermafbeelding 2016-08-14 om 09.22.39

1. Gezocht: Topper in logistiek (vast contract, fulltime 168 uur p.w., onvoorwaardelijk en eeuwig)
Voor een multinational in de vervoer van natuurlijke stoffen Hades-Vervoer in het idyllische Tartaros, zijn we op zoek naar een energieke krachtige kandidaat, die de taak van ‘logistiek vervoer’ op zich wil nemen. We zoeken iemand die niet snel opgeeft, ook als hij/zij keer op keer net niet in het volbrengen van de taak slaagt. Je hebt ambitie, je wilt elke dag de top bereiken. Je weet van aanpakken als het gaat om zware kost, hebt behoorlijk wat draagvlak en houdt ervan om buiten te werken.

Jouw functieprofiel:
Je bent een doelgerichte doorzetter (ook als je elke dag hetzelfde doet).
Je hebt respect voor je meerderen.
Je bent volledig beschikbaar en altijd inzetbaar; geen 09:00-17:00 mentaliteit.
Je hebt een krachtige persoonlijkheid.
Certificaat in tillen is een pré.
Je bent in staat om zelfstandig te werken.
Je bent een aanpakker en kan goed onder zware druk werken.

Wat je daadwerkelijk gaat doen:
Je werkt op locatie op een avontuurlijk bergachtig terrein. Je pakt de lading van die dag aan en controleert of de order klopt. Wanneer de order klopt begin je met het vervoer van het product. Je zet je eigen lichaamskracht in als vervoersmiddel. Je zult er een dagtaak aan hebben om het product te vervoeren van begin- tot nabij eindpunt. Wanneer het product bijna bij het eindpunt is, zal deze door ons geavanceerde AZ-systeem (Automatische Zwaartekracht systeem) naar het beginpunt terugkeren, om als order voor de volgende dag klaar te staan. Je draagt zelf de volledige verantwoordelijkheid voor het product en de onmogelijk bereikbare aankomst op de eindlocatie.

Wat je ervoor terugkrijgt:
Loon volgens CAnO, betaling via JEZ (Je Eigen Zweet).
Nastrevenswaardig doel.
Werken voor een gerespecteerde grootmacht.
Fulltime onvoorwaardelijk onverbreekbaar contract (onder de Eterna-wetgeving).
Contact met de natuur.
Gratis krachttraining en deelname aan de dagelijkse inspirerende workshop ‘Onbereikbare doelen proberen te bereiken.’

Geïnteresseerd?
Voel je je aangesproken door deze uitdagende functie? Stuur dan een e-mail met een korte motivatie waarom jij deze functie verdient en een cv met relevante ervaring naar hadeshaatjou@onderwereld.nl.
——————————————————————————————————————————–

Schermafbeelding 2016-08-14 om 09.22.53

2. Gezocht: Expert Dierencoach en Vogelliefhebber (geketend contract, fulltime 168 uur p.w., in eerste instantie voorwaardelijk en tijdelijk, kans op verlenging tot eeuwig)
Voor een grootmacht in veiligheidsbranche Zeus & co, zijn we op zoek naar een roofvogel-liefhebber die de grenzen van het vak van dierencoaching opzoekt. We zoeken iemand die een hoge pijngrens heeft en zijn lichaam ter behoeve van de arbeids-interactie inzet. Je houdt er van om met dieren te werken en je helemaal over te geven aan de natuur. De functie is in eerste instantie voorwaardelijk en tijdelijk, maar er is de mogelijkheid van verlenging tot een eeuwig contract.

Jouw functieprofiel:
Je bent bekend met offline interacties tussen mens en dier; je schuwt niet voor intensieve samenwerking met een roofvogel.
Je wordt creatief van de beperking in bewegingsvrijheid.
Je bent integer, steelt geen goederen van Zeus & Co..
Je durft jezelf bloot te geven en kwetsbaar op te stellen t.a.v. de roofvogel.
Je zet je lichaam in als voedingsbodem voor verdere ontwikkeling tussen jou en de roofvogel.

Functieomschrijving:
Je bent self-facilitating-front-office-animal-coping coach voor de roofvogel en neemt verantwoordelijkheid dat de vogel de juiste voeding krijgt. Op je werkplek kun je je ongestoord overgeven aan de samenwerking met de roofvogel. We werken met het InChains systeem, waarbij de werknemer zich begeeft in een bewegingsvrijheid beperkende situatie om zijn/haar creativiteit tot een hoogtepunt te laten komen. Wanneer het InChains systeem geïnstalleerd is door het TECH-team, begint de uitdaging met de roofvogel waar de functie in zijn geheel om draait. Je stelt jezelf open voor de roofvogel (m.n. recht bovenaan je buik) om zo je dagtaak succesvol af te ronden. Op zulke momenten deins je niet terug voor een middelgroot offer dat de roofvogel van je vraagt. De vogel is tegelijk ook jouw coach, hij zal je helpen door zich er doorheen bijten. We geven 100% garantie dat je je offer elke volgende dag weer terug zal krijgen.

Wat je ervoor terugkrijgt:
Intieme samenwerking met de roofvogel.
Continuïteit in werkomgeving.
Regelmaat in arbeidsactiviteiten.
Je leert omgaan met pijnlijke omstandigheden.
Elke dag één nieuwe lever in perfecte toestand.*

Contractuele voorwaarden:
Op het lekken van vertrouwelijke informatie over bestuurlijke opvolging staat onmiddellijk ontslag. Wanneer de roofvogel wordt vermoord en een ander mens voor jou sterft, zal het contract ook onherroepelijk worden verbroken. Je zult op staande voet ontslagen worden en geen nieuwe levers meer ontvangen.

Bij interesse:
Kandidaten met een voorgeschiedenis van alcoholisme worden in het bijzonder aangemoedigd te reageren op deze functie. Stuur een mail met vastgebonden motivatie en eerlijke cv naar zeusrulez@notuchmyfiya.com.

*verkoop van nieuwe levers aan derden wordt niet gewaardeerd.
——————————————————————————————————————————–
Herken je bepaalde eigenschappen van jouw huidige functie of de vacatures waarop je reageert? Meld het hieronder bij de reacties, dan wordt het voorgelegd aan de CMMA (Commissie Moderne Mythologische Arbeidsomstandigheden).

Antwoorden:
1 = Sisyphus
2 = Prometheus

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: 365 dagen Vileine: leven, liefde en lessen! – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top