TODAY+TOMORROW

Hallo Meneer: Beelen

Je ziet ze overal: witte oude mannen die dingen vinden van de wereld. In de wekelijkse rubriek ‘Hallo Meneer…’ mag Meredith ook wat terugzeggen.

Hallo meneer Beelen,

Ik was even op vakantie en had andere dingen te doen. Zoals met mijn dikke kont in een tuinstoel zitten en proberen genoeg doorzettingsvermogen te vinden om toch nog een vijfde gin-tonic te bestellen. Maar gelukkig waren er een heleboel mensen die geheel onafhankelijk tot dezelfde conclusie kwamen na het lezen van onderstaande uitspraak: STFU Giel Beelen.

Zou je een relatie met een echt dikke vrouw kunnen hebben?

“Ja. Hoewel… Nee, eigenlijk niet. Ik vind dat dikke vrouwen niet goed voor zichzelf zorgen en geen doorzettingsvermogen hebben. Dik staat voor ongezond, voor geen karakter.”

Marcel van Roosmalen schreef al een fantastische column over het narcistische en zelfbevlekkende gehalte van de 15 minuten lange sorrysorrysupersorryvideo, die je na de ophef over dit interview de wereld ingooide met je welgemeende excuses. Maar eigenlijk is er verder niemand ingegaan op de inhoud. Zijn we het er eigenlijk allemaal stiekem mee eens dat dikke vrouwen lui, ongezond, karakterloos en ondatebaar zijn? Of halen we onze schouders maar op, omdat de lat als het om het bespreken van vrouwen gaat sowieso al bedroevend laag lag? Misschien wel allebei.

In je superdikkesorryvideo geef je meerdere keren toe dat jouw uitspraak over dikke vrouwen een vooroordeel is. “Dik staat voor ongezond, voor geen karakter. Ja, dat is waar het voor staat. Hé, dat is wat mensen kunnen denken, want ook in mijn hoofd, weetjewel, vooroordelen a go-go.” Maar ging je die vooroordelen vervolgens ontkrachten? Helaas. Wat volgt is alleen een omgekeerde jij-bak, een ikzelf-bak, waarin je zegt dat je geen recht van spreken hebt omdat je zelf ook heel erg lelijk zou zijn. Maar mensen die helemaal afgetraind en tot in de puntjes verzorgd zijn: mogen die dan wel dit soort hatelijkheden de wereld in slingeren? Dit gaat helemaal niet om jou, en of je wel of niet lelijk bent. Dit gaat over al die vrouwen die jij volledig wegzet en met de grond gelijk maakt omdat ze niet voldoen aan een belachelijk schoonheidsideaal. Het gaat erom dat je een vooroordeel de wereld in gooit dat niet alleen schadelijk is, maar ook nog eens domweg niet klopt.

Ja, er zijn gezondheidsproblemen die te maken hebben met overgewicht. Maar dik zijn betekent niet automatisch ongezond en dun niet automatisch gezond. Deze dikke yogi is gezonder en leniger dan ik ooit zal zijn, dik of dun.

Sommige lichamen hebben heupen en borsten, omdat je daarmee goed kinderen baart. Andere lichamen zijn groot, sterk en houden vet vast, omdat je daar goed de winter mee overleeft. Anderen zijn slank en pezig van postuur, omdat je daar lange afstanden mee af kunt leggen. Al die verschillende lichaamstypen lopen andere gezondheidsrisico’s en zijn op andere manieren aangepast om met eten om te gaan. Dit heeft niets te maken heeft met zelfcontrole, luiheid, karakter of doorzettingsvermogen.

Afgelopen week had ik een Tinderdate. Hij deed me grappig genoeg nog een beetje aan jou denken ook, bril, mager, discutabel T-shirt. Maar hij was grappig, en leek aardig. Na nog geen half uur met deze dude op een terrasje te hebben gezeten, waarin hij geïnteresseerd vragen zat te stellen, ging hij naar binnen en appte het volgende:

Omfg
Het is een zeug
Varkentje
Culturele BS
Zo kut

Waarom weet ik dit? Omdat hij zijn appjes per ongeluk naar mij stuurde. Oeps.

Natuurlijk mag hij dat allemaal vinden. Maar kennelijk hebben we op dit moment zo’n raar en beperkt schoonheidsideaal, dat ik er volgens een random Tinderdude met mijn maat 40/42 uitzie als een zeug. Tegelijkertijd worden ook dunne meisjes uitgescholden voor gratenkut en wordt hen nageroepen dat ze een cheeseburger moeten eten. Ik heb nog nooit een vrouw gesproken die niet onzeker is gemaakt over haar gewicht. Een absurde obsessie met voeding en eetstoornissen is het gevolg. 81% van de Nederlandse vrouwen zou willen afvallen, 51% is ongelukkig met haar lichaam. Later legde je uit dat je bij ‘echt dikke vrouwen’ moest denken aan morbide obesitas, iets dat je omschreef als ‘spektakelachtige dingen’ – alsof ze een soort persoonlijke Cirque du Soleil voor je op willen voeren en daarom zo dik zijn geworden. Maar in onze maatschappij, Giel, waarin Amy Schumer met een volstrekt normaal lichaam wordt gecategoriseerd wordt als plus-sized, voelt de meerderheid van de vrouwen zich aangesproken als je zegt dat dikke vrouwen onverzorgd, karakterloos, lui, en ongezond zijn. Je draagt er aan bij dat magere gastjes met brillen, die het van hun humor moeten hebben, denken dat dit een hele leuke manier is om stoer te doen bij hun vrienden.

Je stelde het hard en daarom vielen we er met zijn allen over heen. Maar om eerlijk te zijn, wat jij zei is natuurlijk niets dat vrouwen niet eerder hebben gehoord. En ondanks dat ik, mijn vrienden en mijn nieuwe skinny jeans het erover eens zijn dat hij een mega superdouche was: wat mijn Tinderdude me appte, is allesbehalve uniek of wereldschokkend. Coolcat verkoopt t-shirts met een nijlpaardhoofd op een dikke vrouw.

De definitie van schoonheid voor een vrouw is niet alleen heel beperkt, maar die wordt ook nog eens gekoppeld aan haar succes als mens. Wie daar niet aan kan of wil voldoen, is niet alleen minder knap maar ook gelijk in andere opzichten mislukt. Onze bladen staan vol met interviews waarin mannen eens goed uit mogen leggen welke vrouwenlichamen wel of niet neukbaar zijn. Waarom vinden we dit normaal en leuk?

Jij, Giel, mag ook vrouwen op die manier categoriseren, jij mag met hoofd op tv je de hele publieke omroep volpraten. Want jouw karakter, persoonlijkheid of succes wordt niet afgemeten aan de grootte van je biceps. Maar wanneer een vrouw eenmaal gecategoriseerd is als ‘daar wil ik niet met mijn piemel in, iew’ hoeven we niet meer te horen wat ze te zeggen hebben, of ze grappig zijn, aardig zijn, of iets anders te bieden hebben aan de wereld. Waarom geldt diezelfde standaard niet voor jou?

3 Comments

3 Comments

 1. Margret

  22 juni 2016 at 17:24

  Dusz

 2. Lisa

  24 juni 2016 at 19:31

  I don’t care if you like it! Tina Fey antwoordde zoiets toen iemand zei dat hij haar niet ‘ladylike’ vond. Dat zou je naar zo’n type als Giel moeten roepen. Maar het is wel verdomd lastig om je er niets van aan te trekken, het van je af te schudden. Het zit zo in de cultuur verankerd. Ik ben wel erg benieuwd of en hoe je die Tinder-jongen hebt geconfronteerd….

 3. Desiree

  25 juli 2016 at 09:52

  Goed stuk. Herkenbaar

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top