TODAY+TOMORROW

Elixer: een vrouwelijke burgemeester is bijzonder

In Elixer staat Raounak Khaddari stil bij een van de tientallen artikelen die dagelijks langs je heen razen. Staat er echt wat je leest of is er stiekem meer?

Virginia Raggi wordt burgemeester van Rome. Ze is advocate, ze is 37 en ze is vrouw. Dat laatste zorgt ervoor dat de gebeurtenis internationale nieuwswaarde verwerft. Maar waarom precies? Op het moment dat iets zo specifiek wordt benoemd, wordt er onderscheid gemaakt. In sommige gevallen is dat urgent, maar in veel gevallen verwaarloosbaar. Hoeveel meer nieuwswaarde heeft een vrouwelijke burgemeester dan een mannelijke?

Het is een feit dat vrouwen in topfuncties nog steeds zijn ondervertegenwoordigd en dat maakt zonder twijfel dat een vrouwelijke burgemeester als nieuws wordt gezien. Enter: het vrouwenquotum. Een wet vanuit de overheid die stelt dat er een minimum aantal vrouwen vertegenwoordigd moet zijn in topfuncties in de politiek en bij bedrijven. Dat moet de verdeling van de seksen bovenin de hiërarchie gelijk krijgen. Maar willen vrouwen worden aangenomen omdat ze het best geschikt zijn voor die bepaalde functie of omdat ze de best geschikte vrouw zijn voor die positie? Wordt daarmee de selectie niet (deels) bepaald door geslacht? En wordt daarmee niet het tegenovergestelde effect gecreëerd? Of wil jij wel een voorkeursbehandeling?

Ik bezwijk voor goede intenties en vind de gedachtes achter positieve discriminatie erg nobel. Maar zolang we streven naar gelijkheid, zit elke vorm van discriminatie ons dwars.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: RE: vrouwenquotum of geen vrouwenquotum? – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top