TODAY+TOMORROW

Bollocks Buster: Israël is de nieuwe terreurstaat

Transliban Petra Kramer prikt graag met vileine pen door globale onzin heen. Deze week: is Israël eigenlijk niet gewoon een terreurstaat?

Tienduizenden overlevenden van de Holocaust leven in abjecte armoede. Het komt voor dat mensen die concentratiekampen overleefden het thans moeten zien te rooien op een dieet van rauwe groente, chips en cup-a-soup. Je zou het een eeuwige hongerwinter kunnen noemen. Tegen die achtergrond is het regeringsstandpunt dat oorlogsgetroffenen niet op hun AOW gekort mogen worden, lovenswaardig. Alleen verandert dat wanneer die oorlogsgetroffenen zelf Lebensraum najagen in bezet Palestina.

De voormalige Israëlische soldaat Eran Efrati schetst in een lezenswaardig artikel hoe kolonisten Palestijnen provoceren tot het gebruik van geweld. Hij herinnert zich een weekend waarin het zijn taak was om joodse kolonisten te bewaken, die het vermeende graf van Abraham, Isaak, Jacob en hun vrouwen Sarah, Rebecca en Leah bezochten in Hebron. Israëlische kinderen plasten op gebedskleden in de moskee en staken die kleden in brand. Hun ouders en grootouders stonden erbij en keken ernaar. Toen Efrati een aansteker afpakte van één van de kinderen die bezig was om de voor christenen, joden en moslims heilige begraafplaats te vandaliseren, werd hij van hogerhand teruggeroepen. Hij had zijn excuses aan te bieden aan het kutkolonistenkind wiens aansteker hij “gestolen” had. Het kutkolonistenkind ging daarna vrolijk verder met het ontheiligen van het voor alledrie de Abrahamitische geloven heilige bedevaartsoord.

Israël pist op het internationaal recht

Je kunt me meer wijsmaken, maar dat Israël pist op het internationaal recht omdat God dat nou eenmaal zo gewild heeft, terwijl het tegelijkertijd claimt een seculiere staat te zijn, gaat er bij mij (en bij Haaretz) niet in. Het is het één of het ander. Óf God heeft het zo gewild (en wat een klootzak is het dan, als de ene genocide de andere rechtvaardigt), óf we erkennen met z’n allen dat Israël een terreurstaat is. Mocht u daar nog niet van overtuigd zijn, bedenk dan dat Israël openlijk overweegt om ISIS te steunen. Jabbat Al-Nusra, het Syrische filiaal van al-Qaieda, kan al enige tijd op Israëlische steun rekenen. Door Wikileaks gepubliceerde mails van Hillary Clinton verraden waarom: Syrië destabiliseren zou goed zijn voor Israël.

Kolonisten zijn, hoe je het ook wendt of keert, pionnen in de al een halve eeuw durende illegale bezetting van Palestina. Zelfs Amerika, dat de bezetting mogelijk maakt met een miljardensubsidie voor wapentuig, is van mening dat er zonder einde aan de bezetting nooit sprake van vrede kan zijn. Op papier deelt Nederland die mening, in de praktijk bagatelliseren we die bezetting echter al zeker 11 jaar.

Illegale uitkeringen van kolonisten

Sinds tenminste 2002 hebben alle Kabinetten artikel 90 van de grondwet (de regering bevordert de ontwikkeling van de internationale rechtsorde) aan hun laars gelapt. Opeenvolgend bogen ministers Balkenende (CDA), De Geus (CDA), Donner (CDA), Verhagen (CDA) Rutte (VVD), Timmermans (PvdA) en Asscher (PvdA) voor de druk van de Israël-lobby. In 2005 hadden ambtenaren van De Geus (CDA) het “kansrijke” idee om de illegale uitkeringen van de bezetters te controleren. Dat de Palestijnse Autoriteit – op straffe van standrechtelijke executie – helemaal niet in de illegale kolonies mag komen, werd afgedaan als een niet ter zake doend detail. Zoiets noemen we met een goed Jiddisch woord een gotspe. Hoewel NRC schrijft dat de Kamer nooit geïnformeerd is, blijkt dat ook de ChristenUnie zich heeft verzet tegen de “strafkorting”. En tijdens het vragenuur waarin deze kwestie aan de orde werd gesteld door DENK, bleek dat DENK het met Asscher eens is dat de illegaal uitbetaalde uitkeringen aan illegale kolonisten niet teruggevorderd te hoeven worden. Nogal een capitulatie, als je beseft dat het terugvorderen van AOW in Nederland de laatste jaren verdubbeld is. Kennelijk is een latrelatie waarin je vaker dan 3 nachten per week het bed deelt met je partner een groter vergrijp dan landjepik en apartheid.

Zwarte lijst

Weigeren om zaken te doen met illegale kolonisten schijnt echter een nog groter vergrijp te zijn. Een Kamermeerderheid van VVD, CDA, PVV, ChristenUnie, SGP, Bontes/Van Klaveren (ex-PVV), Van Vliet (ex-PVV), Houwers (ex-VVD) en 50PLUS (ook ex-VVD) tracht (indirecte) subsidies aan de BDS-beweging, die opkomt voor de rechten van Palestijnen, te verbieden. Als Plasterk die motie uitvoert, dan zou het zomaar kunnen betekenen dat respectabele organisaties als Oxfam-Novib, de Verenigde Naties en Een Ander Joods Geluid op een zwarte lijst geplaatst worden, enkel en alleen omdat ze van mening zijn dat een illegale bezettingsmacht niet zou mogen profiteren van landroof en uitbuiting van Palestijnen.

Nederland staat weer aan de foute kant van de geschiedenis. Net zoals we in de jaren ’80 en ’90 aan de foute kant van de apartheid in Zuid-Afrika stonden. We bestraffen activisten en belonen kolonisten. Dor vreedzaam verzet te bestraffen en kolonialisme te belonen, lokken we bovendien gewelddadig verzet uit. De boycot van Zuid-Afrika heeft meer zoden aan de dijk gezet dan het in brand steken van de Makro. Als Plasterk de motie tegen de BDS-beweging uitvoert, dan geeft hij de boodschap af dat vreedzaam verzet niet getolereerd wordt. Daarmee geeft Nederland een uiterst dubieuze boodschap af. Als vreedzaam, passief verzet bestraft wordt, blijft er namelijk alleen nog gewapend verzet over.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top