WORLD+CULT

Videocultuur: de ongemakkelijke meisjesachtigheid van Melanie Martinez

(Elle)

Imme Visser kijkt videoclips om te onderzoeken wat popcultuur ons laat zien en vertaalt vervolgens de verborgen boodschap. Deze keer: Melanie Martez speelt met de stereotypes van meisjesachtigheid.

Een half jaar geleden zag ik een videoclip van Miley Cyrus waarin ze, verkleed als een baby, de irritatie beschreef die ze voelde bij een jongen die haar neerbuigend behandelde. Een bizarre video, waarbij je eerste reactie waarschijnlijk is: “Dit is Miley Cyrus, zij doet dit expres, om te provoceren.” Onder de video zag ik echter een heleboel reacties die lieten zien dat ‘babyclips’ geen vernieuwend verschijnsel waren in de popcultuur: Melanie Martinez bleek de uitvinder ervan.
Twee weken geleden kwam diezelfde Melanie Martinez met een nieuwe video: Alphabet Boy. De 21-jarige Martinez deed in 2012 mee aan de Amerikaanse versie van The Voice en gooide na haar eliminatie zelf muziek de wereld in. Haar debuut EP werd gekozen als soundtrack voor American Horror Story: Freak Show. Een toepasselijke serie, want Melanie Martinez gebruikt graag freaky beelden om haar wereld neer te zetten. In Alphabet Boy zien we pastelroze achtergronden, een blokkentoren, en Martinez die over de grond kruipt en braafjes melk met cornflakes eet. Mijn eerste reactie op het beeld was ongemakkelijkheid. Werkt dit? Extreme vormen van meisjesachtigheid inzetten om je boodschap over te brengen?

mm2

Alphabet Boy

De video is een opsomming van beelden die niet zouden misstaan in een commercial voor kleuters. Melanie draagt bij de openingsbeelden nog een speen. We zien haar achtereenvolgens om een blokkentoren heen kruipen, aan een zuurstok sabbelen en dan opeens een joint aansteken (?). In het refrein wordt de zangeres enger: we krijgen opgestoken middelvingers, manische blikken en roze waterpistolen te zien. Het contrast tussen deze ‘zachte’ baby Melanie en furieuze, agressieve Melanie is groot en zorgt voor heftig beeld.

De teksten van het nummer zijn per shot in beeld, als in een kinderprogramma waar je over letters leert. Melanie lijkt te spelen met de ‘meisjes plagen, kusjes vragen’-troop die ons vertelt dat als je als jongen maar onaardig genoeg doet, meisjes op je afkomen als vliegen op een pot stroop.

“You’re always aiming paper airplanes at me when you’re around
You build me up like building blocks just so you can bring me down”

Als zij zachte en brave Melanie is, die doet wat er van haar gevraagd wordt en onschuldig kijkend wacht op leiding, is Alphabet Boy geïnteresseerd. Wanneer zij elk refrein verandert in een zelfverzekerde versie van zichzelf, die boos zingt over wie zij wél is, raken wij als kijker echter een beetje bang voor haar.

“I’m not a little kid now
Watch me get big now
Spell my name on the fridge now
With all your alphabet toys”

Zijn wij, als kijker, de Alphabet Boy? Degene die wil dat Melanie zich eigenlijk anders voordoet dan ze is? De stem die haar tot stilte probeert te manen wanneer zij boos wordt?

mm6

Cry Baby

Melanie Martinez’ hele act draait om een karakter, genaamd Cry Baby. Cry Baby vertelt het coming-of-age verhaal van een jonge, emotionele vrouw die vaak gepest wordt als zij zich gevoelig toont. Emotie wordt als een vrouwelijke karaktereigenschap beschouwd, maar hoewel de maatschappij vrouwen op het hart drukt hun emoties te omarmen, wordt emotie als kunstvorm vaak niet serieus genomen.

Melanie’s Cry Baby doet precies dat: het maakt een heftige, vaak onbegrepen emotie tot kunstvorm. Met extreme vormen van meisjesachtige ironie laat zij zien hoe het leven van een jonge vrouw vaak van buitenaf wordt bezien en beïnvloed en toont zij facetten van dit leven die soms niet besproken worden. Met teksten als “I see things nobody else sees” bespreekt ze de mate waarin er vaak totaal niet naar meisjes geluisterd wordt. Melanie neemt oppervlakkigheden die aan jonge vrouwen gelinkt worden tot zich en vervormt ze tot een bal van ironische visuals.

Het karakter Cry Baby was in eerste instantie een belediging, maar is nu, na het schrijven van het album, voor Melanie een compliment. Ze leert dingen minder persoonlijk op te vatten en komt er aan het einde onbevreesder uit: een levensles binnen een album.

mm1

Mansplaining

Dat brengt ons bij de uiteindelijke boodschap van het nummer Alphabet Boy: net als in Miley’s video gaat het over de neerbuigende manier waarop jonge (en oudere) mannen vaak omgaan met meisjes.
Het karakter Cry Baby mag er in deze video dan onschuldig en girly uitzien, dat betekent niets voor de manier waarop je haar moet behandelen.

“I know my ABC’s, yet you keep teaching me
I say fuck your degree, alphabet boy
You think you’re smarter than me with all your bad poetry
Fuck all your ABC’s, alphabet boy”

Deze jongen probeert, met dure woorden, compleet over haar mening en visie heen te walsen. Een klassiek staaltje mansplaining. Nog niet helemaal op de hoogte van wat dat nu precies betekent? Hier vind je goede uitlegvideo’s.

“You call me a child while you keep counting all your coins
But you’re not my daddy and I’m not your dolly
And your dictionary’s destroyed”

Melanie blijft binnen haar wereld van Cry Baby, maar legt júist op die manier – bijna écht als een leerprogramma voor kleuters – goed uit wat ze bedoelt. Opgroeien als jongvolwassen vrouw is geen makkelijke route.

mm7

Pastelroze visie

Melanie Martinez creëert met Alphabet Boy een perfecte setting om ons de ongemakken te laten zien die spelen bij de beeldvorming van meisjes. Hoe wíj jonge vrouwen beschouwen, heeft vaak niets te maken met hoe capabel ze eigenlijk zijn. Melanie laat binnen haar pastelroze visie de grote inschattingsfout zien die mannen in het algemeen maken bij het benaderen van jonge vrouwen. Met Cry Baby waardeert de zangeres emotie als kunstvorm. In die wereld van blokkentorens en candy canes komt de boodschap van de video extra ongemakkelijk binnen. Willen wij écht dat die onschuldige, leiding-zoekende babyversie van Melanie een voorbeeld is voor hoe wij jonge vrouwen graag zien?

mm9

1 Comment

1 Comment

  1. Cry Baby

    26 maart 2018 at 09:48

    Ik wil zeggen, dat in Alphabet boy, GEEN joint word aangestoken, Ze steek een diploma in de brand!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top