WORLD+CULT

Instant Classic: Lean In

Liselore van der Zweth leest feministische klassiekers, zodat jij dat niet meer hoeft te doen – maar het straks wel wilt.

Hoe heet het?
Lean in: Women, work and the will to lead door Sheryl Sandberg

Waar en wanneer?
Amerika, 2013

Waar kan je de auteur van kennen?
Sheryl Sandberg is, als COO van Facebook, één van de meest invloedrijke vrowen in het Amerikaanse bedrijfsleven. Haar missie is om andere vrouwen te stimuleren om dit ook te bereiken. Kijk hier bijvoorbeeld naar haar TedTalk over dit onderwerp. Lean in is haar eerste boek, in haar eigen woorden “het project dat ze altijd al wilde doen als ze zich niet door angst zou laten tegenhouden.” Daarnaast organiseert ze ook Lean In-cirkels en campagnes om vrouwen te stimuleren elkaar te steunen op het werk – kijk bijvoorbeeld naar deze video, met o.a. Emma Watson, Lena Dunham en Serena Williams. De slogan is ‘Behind every succesful woman is another succesful woman’:

En over Lena Dunham gesproken: deze week publiceerde haar feministische platform LENNY dit uitgebreide interview met Sheryl Sandberg.

Waar gaat het over?
Lean in is Sheryl Sandberg’s manifesto over waarom het vanuit feministisch oogpunt belangrijk is dat vrouwen zich op professioneel gebied blijven ontwikkelen en doorstoten naar topposities. Het is niet meer de jaren ’50, en toch blijkt nog steeds dat het gedeelte vrouwen op hoge posities in het bedrijfsleven significant achterblijft bij dat van de mannen. Waarom is dat eigenlijk? En wat kan daaraan gedaan worden? Sheryl Sandberg deelt, vanuit haar persoonlijke ervaringen, haar tips & tricks met ons. Haar advies: ‘Lean in’. Laat jezelf als vrouw niet buitensluiten of achterstellen, maar gebruik alles wat je hebt (en soms wat je niet hebt) om een work/life balance te vinden die voor jou goed voelt.

Waarom moet je dit boek toch echt lezen?
Ok, ik geef het toe: ik was bevooroordeeld toen ik aan dit boek begon. Lean in leek me zo’n typisch Amerikaans, afschuwelijk boek vol kreten als ‘getting ahead’ en ‘hard work pays off’. Dus wie schetste mijn verbazing toen Sheryl Sandbergs boek eigenlijk een genuanceerd en respectvol relaas bleek, waarin ze onderkent dat iedere levensstijl zijn voor- en nadelen kent en dat iedere vrouw vrij moet zijn om haar eigen keuzes te maken – ook als je een thuisblijfmoeder bent? Ja, het boek focust vooral op de cultuur van het bedrijfsleven en de kansen die daar voor vrouwen liggen, als ze er gebruik van willen maken. Uiteraard is dat niet het domein voor elke vrouw, noch heeft elke vrouw de kansen en achtergrond van Sheryl Sandberg, die immers hoogopgeleid, middle class en vermogend is. Gelukkig pretendeert Sheryl ook niet dat dat niet zo is:

“I do not believe there is one definition of happiness or success. Not all women want careers. Not all women want children. Not all women want both. […] I am also acutely aware that the vast majority of women are struggling to make ends meet and take care of their families. Parts of this book will be most relevant to women fortunate enough to have choices about how much and where to work. […] If we can succeed in adding more female voices at the highest levels, we will expand opportunities and extend fairer treatment to all.”

Toch is Lean in een lekker weglezend boek, waar je en passant nog flink wat van kan opsteken. Zoals: vanaf nu ga ik werken aan mijn imposter syndrome. Het schijnt dat 75% van de vrouwen er last van heeft: het gevoel dat je eigenlijk niets kan en dat het slechts een kwestie van tijd is voordat je op je werk ontmaskerd wordt als de fraudeur die je bent – ook als je prestaties dat tegenspreken. Volgens Sheryl is de oplossing: ‘Fake it till you make it’. Oftewel: vanaf nu kennen jullie me alleen als een überzelfverzekerd persoon, ok?

Wat moet je weten als je dit boek toch niet wilt lezen?
Met Lean in ontmaskert Sheryl Sandberg een heleboel mythes omtrent de zogenaamde ‘biologische redenen’ dat vrouwen ongeschikt zouden zijn voor leidinggevende posities. Met cijfers en voorbeelden uit haar omgeving toont Sheryl aan dat al die drogredenen (vrouwen zijn ‘te gevoelig’, ‘niet ambitieus genoeg’, ‘te zorgend’, ‘moeders en geen werkers’, ‘geen goede onderhandelaars’) bullshit zijn. Deze vooroordelen zijn zowel ingebakken in onze cultuur als daardoor in zowel vrouwen als mannen geïnternaliseerd. Niet voor niets bracht J.Crew een aantal jaar geleden een t-shirtlijn op de markt, met voor jongens als opdruk ‘Smart like daddy’ en voor meisjes ‘Pretty like mommy’ – waargebeurd verhaal. Meisjes wordt al vanaf jonge leeftijd geleerd dat uitgesproken, ambitieus of ‘bazig’ zijn niet ok is. Dat echoot zich in latere leeftijd in de bedrijfscultuur. De vrouwen die zich niet hebben laten ontmoedigen, ervaren daar namelijk dat ze minder sympathiek worden gevonden als ze stevig onderhandelen of de ambitie hebben om een leidinggevende rol te vervullen:

“Success and likeability are positively correlated for men and negatively for women. When a man is successful, he is liked by both men and women. When a woman is successful, people of both genders like her less.”

En dat is slechts één voorbeeld. Sheryl Sandberg geeft advies hoe met deze obstakels om te gaan – in dit geval: nog steeds ferm onderhandelen, maar ook laten zien dat je dat doet voor de zaak en niet alleen voor jezelf. Maar ook voor andere problemen biedt ze praktische oplossingen. Zoals: bij je partner aandringen op een gelijke verdeling van zorgtaken, helemaal als jullie kinderen willen/hebben. Of hoe je de aandacht trekt van een potentiële mentor die je kan helpen bij je toekomstige carrière. Ja, nogmaals: het is wel erg Amerikaans allemaal. Kennelijk is het daar normaal dat je 80-urige werkweken hebt en kan je binnen een bedrijf worden geboycot als je gebruikmaakt van de weinige verlofregelingen voor ouders die er zijn. Toch kunnen ook wij Hollandse chicks nog best wat opsteken van Lean in. Of we nou een #girlboss willen worden of niet.

Kant-en-klare quote voor op feestjes en partijen:

“Women need to shift from thinking “I’m not ready to do that” to thinking “I want to do that- and I’ll learn by doing it.”

3 Comments

3 Comments

  1. Pingback: Victoria Amelina: vrouw-zijn in de IT is ook moeilijk in Oekraïne – Vileine.com

  2. Pingback: Legally Bossy: power en ambitie in Working Girl – Vileine.com

  3. Pingback: Instant Classic: #Girlboss – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top