WORLD+CULT

Instant Classic: #Girlboss

Foto: Kia Grace

In Instant Classic bespreekt Liselore van der Zweth feministische klassiekers, zodat jij ze niet meer hoeft te lezen – maar het straks wel wilt.

Hoe heet het?
#Girlboss door Sophia Amoruso

Waar en wanneer?
Amerika, 2014

Waar gaat het over?
Je hoort de term tegenwoordig overal, vooral in hippe kringen vol met entrepeneurs en influencers: #girlboss. De bedenkster van deze term is Sophia Amoruso, oprichtster van het populaire kledingmerk Nasty Gal. In deze inspirerende autobiografie vertelt Sophia over haar klim van creatief brein dat van droog brood moest leven naar CEO van haar eigen, razend succesvolle bedrijf.

Waarom moet je dit boek toch echt lezen?
De naam zegt het al: #Girlboss is  een inspirationeel boek voor alle meiden die graag van hun passie hun werk willen maken. Zit jij vol goede ideeën, maar heb je geen clue hoe je die waar gaat maken? Je bent niet de enige. Sophia Amoruso startte haar bedrijfje op haar 22ste, bij haar moeder thuis – ze vermaakte vintage kleding en verkocht die op eBay. Haar gevoel voor stijl bleek zo succesvol dat ze besloot uit te breiden naar nieuwe merken en zo werd Nasty Gal geboren. In het eerste jaar groeide haar bedrijf explosief, met wel 700% – en jaren later stond Sophia aan het hoofd van een miljoenenonderneming, met honderden mensen onder zich. Een onverwachts succes, want de getreden paden waren nooit iets voor haar; als anarchistische, anti-kapitalistische tiener die haar school niet afmaakte, overal heenliftte en opgepakt werd voor winkeldiefstal, paste Sophia in geen enkel hokje. Dat bleek echter juist de sleutel tot haar succes, want ze creërde haar eigen droombaan door te vertrouwen op haar eigen visie en door meiden zoals zijzelf als klanten aan zich te binden. “Why fit in if you were born to stand out?” is haar motto.

Sophia’s adviezen voor toekomstige girlbosses zijn no-nonsense en vol humor, met een knipoog naar haar punk-roots. Heb je een rotbaan? Zie het als een mogelijkheid om te onderzoeken wat je wél wil. Word je ontslagen? Werk nog harder aan het realiseren van je droom.

Wat moet je weten als je dit boek toch niet wilt lezen?
#Girlboss is eigenlijk een soort hippere Lean In voor millennials. Net als Sheryl Sandberg legt Sophia Amoruso de nadruk op hard werken en een positieve houding. Ja, uitspraken als deze kunnen erg can-do en Amerikaans overkomen – als je maar hard genoeg werkt en het maar graag genoeg wilt, volgt het succes vanzelf!

“If you’re frustrated because you’re not getting what you want, stop for a second: Have you actually flat-out asked for it? If you haven’t, stop complaining. You can’t expect the world to read your mind. You have to put it out there, and sometimes putting it out there is as simple as just saying, “Hey, can I have that?”

Of:

“Each time you make a good decision or do something nice or take care of yourself; each time you show up to work and work hard and do your best at everything you can do, you’re planting seeds for a life that you can only hope will grow beyond your wildest dreams. Take care of the little things—even the little things that you hate—and treat them as promises to your own future. Soon you’ll see that fortune favors the bold who get shit done.”

Maar omdat deze quotes onderdeel uitmaken van Sophia’s levensverhaal, en ze deze waarden daadwerkelijk heeft nageleefd en uitgedragen, worden ze plotseling veel betekenisvoller. #Girlboss wordt zo een feministisch manifest voor een nieuwe generatie, of, zoals Sophia het zelf uitdrukt:

“Is 2014 a new era of feminism where we don’t have to talk about it? I don’t know, but I want to pretend it is. I’m not going to lie — it’s insulting to be praised for being a woman with no college degree. But then, I’m aware that this is also to my advantage: I can show up to a meeting and blow people away just by being my street-educated self. I, along with countless other #GIRLBOSSes who are profiled in this book, girls who are reading this book, and the girls who are yet to become a #GIRLBOSS will not do it by whining — but by fighting. You don’t get taken seriously by asking someone to take you seriously. You’ve got to show up and own it. If this is a man’s world, who cares? I’m still really glad to be a girl in it.”

Nee, Sophia’s boodschap is niet superdiepgaand of revolutionair, en haar boodschap van authenticiteit voelt vaak wat dubbel omdat ze er tegelijkertijd voor pleit om je aan te passen aan de kapitalistische maatschappij. Sophia probeert niet door activisme de wortels van ongelijkheid aan te passen, maar door haar plaats als succesvolle vrouw in te nemen in de huidige samenleving, die beter te maken. Niet geheel trouw aan haar rebelse zelf, dus – maar haar oproep aan een nieuwe generatie vrouwen is niettemin inspirationeel: girlbosses, sta op!

Kant-en-klare quote voor op feestjes en partijen:
“Bad bitches are taking over the world.”

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Minifesto: wat er mis is met Girlboss – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top