WORLD+CULT

Elixer: mannen kiezen liever een slavin als partner

(Newsha Tavakolian)

In Elixer staat Raounak Khaddari stil bij één van de tientallen artikelen die dagelijks langs je heen razen. Staat er echt wat je leest of is er stiekem meer?

Het interview in de Volkskrant met historicus Coen van Galen is één van de interessantste artikelen die de afgelopen maand mijn aandacht wist te trekken. Hieruit blijkt namelijk, uit wetenschappelijk onderzoek, dat het Romeinse Rijk de basisbeginselen van feminisme al had aangenomen – zonder het te benoemen.

Zo mochten vrouwen eigen bezit hebben, konden ze het hoofd van een gezin zijn en eventueel ook maatschappelijke invloed uitoefenen. De reden hiervoor was onder andere dat dankzij de burgeroorlogen van die tijd de mannen vogelvrij konden worden verklaard en er beslag kon worden gelegd op al hun bezittingen. Om te voorkomen dat de vrouw hier ook voor vervolgd zou worden, konden vrouwen over hun eigen vermogen beschikken. De Romeinse vrouwen waren dus onafhankelijk van de man.

Ik doe altijd een klein sprongetje als ik zoiets lees. Het kan dus wel degelijk, een onafhankelijke vrouw zijn nog voor de generatie van de millennia is uitgestorven. En de huidige ongelijkheid hoeft ook niet altijd verhaald te worden op het verleden. Dat is geen excuus.

Toch had deze ontwikkeling ook een keerzijde. Niet iedereen wilde een vrouw die onafhankelijk was, integendeel. Mannen kozen er vaak voor om niet te trouwen of… ze namen een slavin als partner.

De afsluitende quote van deze Elixer is dan ook treffend voor toen, voor nu en voor later: “Mannen die moeite hebben met een onafhankelijke vrouw, nemen een slavin als partner.”

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top