TODAY+TOMORROW

Bollocks Buster: welkom bij de politiestaat

(Banksy)

Transliban Petra Kramer prikt graag met vileine pen door globale onzin heen.

In mei 2015 sprak David Cameron de volgende omineuze woorden uit: “Te lang zijn we een passieve, tolerante samenleving geweest die tegen de burgers zei: zolang jij je aan de wet houdt, laten wij je met rust. Het heeft vaak betekend dat we neutraal stonden ten opzichte van verschillende waarden. En dat heeft extremisten en activisten in de kaart gespeeld. Deze regering zal de bladzijde omslaan en definitief een eind maken aan deze gefaalde aanpak.” Zoals altijd het geval is met mededelingen dat het idee van een rechtstaat zijn langste tijd gehad heeft, was deze uitspraak van Cameron mosterd na de maaltijd. John Catt, een 91-jarige man zonder strafblad die desondanks als extremist te boek stond heeft een zes jaar lange juridische strijd om de politie te dwingen zijn dossier te wissen, verloren. Als veteraan van de Tweede Wereldoorlog is hij sinds 1948 vredesactivist en loopt hij al 70 jaar lang mee in demonstraties voor mensenrechten. Dat heeft ertoe geleid dat de politie van 2005 tot 2009 66 aantekeningen over hem heeft toegevoegd aan een geheim radicaliseringsdossier, dat dankzij de juridische procedure openbaar is geworden. Zijn dossier zit vol futiliteiten als “Hij zat op een klapstoel te tekenen” en “Hij gebruikte zijn kladblok om de politie te tekenen.” De politie kenmerkt de demonstraties tegen wapenfabrikanten, waar Catt aan deelnam, als de meest gewelddadige protesten in Engeland. Daarom zouden de belachelijke aantekeningen over een man die zich al 91 jaar keurig netjes aan de wet houdt en die vrijwillig tegen de nazi’s vocht, gerechtvaardigd zijn.

Garanties geef je op stofzuigers

Tot zover de snapshot van de Britse politiestaat, nu over naar de onze. Hier is het namelijk geen haar beter. Waar de voorloper van de AIVD, de Binnenlandse Veiligheidsdienst, in het geniep foto’s maakte van demonstranten, doet de politie het tegenwoordig openlijk. Dissident zijn maakt verdacht. Mensenrechtenverdragen waar we als Westerse beschaving™ prat op gaan letterlijk nemen maakt eveneens verdacht. Met de woorden “Garanties geef je op stofzuigers” heeft Mark Rutte iedere vorm van vooruitgang weggevaagd. Alles wat hij zegt is volstrekt leeg en inhoudsloos, omdat hij zelf gezegd heeft dat je er geen enkele betekenis aan mag ontlenen. Woorden zijn immers geen stofzuigers. In een wereld waarin woorden gevolgen hebben, zou Rutte het pispaaltje onder de premiers zijn. Helaas is dat niet het geval. Dat hij helemaal nergens voor staat en nergens in gelooft behalve de politiestaat, wordt met instemming begroet door de corporate lobby. Dat het zelfbenoemde ‘Beste Kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog’ nul inhoud en nul principes heeft en enkel geïnteresseerd is in het laten doordraaien van de machtsmachine, wordt toegejuicht.

Ondertussen staat mijn twitterfeed in brand over de Guantanamo Bay- of Abu Ghraib-achtige jeugddetentie in Australië. “No worries. Alright, you keep chilling out, yeah?” is wat tig agenten tegen een jongere zeggen, terwijl ze hem vastbinden en een masker over zijn kop trekken. In Nederland hebben we eenzelfde soort episode gehad, toen de EO onthulde dat de staat geestelijk gehandicapten als honden behandelt. Dat was 2011, toen lag ene Brandon al letterlijk drie jaar aan de ketting.

Martelen is het nieuwe normaal

Martelen is het nieuwe normaal en dat begint niet in het gevangeniswezen, maar in wat psychiatrische zorg moet heten. En daar valt grof geld mee te verdienen. Het is immers niet zo dat iedereen maar martelingsinstrumenten verkoopt, daar komt gespecialiseerde apparatuur bij kijken. Als ik miljardair was, dan wist ik wel waarin ik zou investeren. Fascisme is superefficiënt. Alleen de nevenschade valt te betreuren. Maar dat geeft niet, dan roep je gewoon dat je postideologisch bent, net als onze minister-president.

korea

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top