WORLD+CULT

Instant Classic: Paper Girls

Liselore van der Zweth bespreekt feministische klassiekers, zodat jij ze niet meer hoeft te lezen – maar het straks wel wilt.

Hoe heet het?
Paper Girls door Brian K. Vaughan en Cliff Chiang

PaperGirls_Vol01-1

Waar en wanneer?
Amerika, 2016

Waar kan je de auteurs van kennen?
Brian K. Vaughan is de #1 auteur van de strips Saga en Y: The Last Man. Tekenaar Cliff Chiang werkte eerder aan de comic Wonder Woman.

Waar gaat het over?
De comic Paper Girls speelt zich af in een klein stadje in het Midden-Westen van Amerika: Stony Stream, Ohio. De setting zal je bekend voorkomen als je een liefhebber bent van Stephen King of Steven Spielberg – en het tijdperk ook. Het jaar is namelijk 1988, de dag na Halloween. In de vroege uurtjes van de ochtend rijden vier twaalfjarige meisjes de route van hun krantenwijk. Onderweg stuiten ze echter op mysterieuze gebeurtenissen: monsters, mutanten en zelfs een tijdreismachine. Om zichzelf en het stadje te beschermen, moeten Mac, KJ, Tiffany en Erin alle zeilen bijzetten.

Waarom moet je dit boek toch echt lezen?
Als jij bij het woord ‘comics’ ook meteen een beeld krijgt van chicks met karikaturaal grote borsten in veel te strakke pakjes is dat niet raar: heel veel jaren was dat de enige rol die vrouwen in strips kregen toebedeeld. Gelukkig is daar eindelijk verandering in aan het komen – er is zelfs een animatieteam dat vrouwelijke superhelden realistische lichamen geeft. Kevin schreef al eerder hoe Marvel steeds meer vrouwen als stoere rolmodellen in films en strips introduceert. En zowel innerlijk als uiterlijk doet heldin Jessica Jones in niets meer denken aan de cliché seksbommen in de strips van weleer. Activiste en actrice Amandla Stenberg pende de comic Niobe: She is life en is daarmee de eerste zwarte schrijfster die een comicserie gecreëerd heeft met een zwarte heldin in de hoofdrol – een primeur. Ook hier timmert Marvel echter aan de weg: de bekende zwarte feministen Roxane Gay en Ta-Nehisi Coates schrijven op dit moment aan een comicserie over de superheld Black Panther. Paper Girls past helemaal binnen deze feministische traditie. De hoofdrolspeelsters zijn zowel stoer als nog wat kinderlijk – zo roken ze al wel, maar moeten ze niets van jongens hebben. Ook zijn ze niet geseksualiseerd. Ze doppen hun eigen boontjes en laten zich niet afschrikken door de vreemde en soms traumatische gebeurtenissen die plaatsvinden in Stony Stream. Ze hoeven ook niet gered te worden – sterker nog, ze zijn zelf de redders.

Wat moet je weten als je dit boek toch niet wilt lezen?
Tenzij je de hele zomer onder een rots hebt gelegen, heb je ongetwijfeld gehoord van dé tv-hit van het seizoen op Netflix: Stranger Things. De door de Duffer Brothers geregisseerde serie speelt zich af in een klein stadje in het Midden-Westen van Amerika in 1983 en is eigenlijk één grote homage aan de grote popcultuurverschijnselen van de jaren tachtig. Van Steven Spielberg’s films E.T. En The Goonies tot de boeken van Stephen King, en van films als Alien, Stand By Me en The Thing tot het spel Dungeons en Dragons. Cultactrice Winona Ryder, zelf bekend geworden in de jaren ’80 en ’90, speelt de hoofdrol. Klinkt bekend? Juist, Paper Girls speelt in op dezelfde sci-fi nostalgie. Er is zelfs een term voor het genre: Kids On Bikes. In Stranger things zijn de kids on bikes weliswaar jongens, maar het tienermeisje Eleven heeft een glansrol en brengt zo het vrouwelijk perspectief naar voren.

In Paper Girls zijn de rollen helemaal omgedraaid en is de hoofdrol weggelegd voor vier meiden op fietsen. De comic spot daar zelf mee door te benadrukken dat Mac de eerste paper girl in het stadje was in plaats van een paper boy – en voorspelt en passant fijntjes de ondergang van de papieren krant en de wereldmacht van Apple.

Paper-Girls-2-Header

Niet-lezers raad ik overigens in ieder geval aan om Stranger Things te bingewatchen. Je krijgt er geen spijt van.

Kant-en-klare quote voor feestjes en partijen:

paper girls

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Female Gaze: gerechtigheid voor Barb in Stranger Things 2? – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top