WORLD+CULT

Videocultuur: Banks worstelt met zichzelf

Banks' The Altar

Imme Visser kijkt videoclips om te onderzoeken wat popcultuur ons laat zien en vertaalt vervolgens de verborgen boodschap. Deze keer: Jillian Rose Banks’ Gemini Feed.

Banks is een van die zangeressen die niet bang is om zich mentaal compleet bloot te geven: kwetsbaarheid is haar kracht. Haar debuutalbum Goddess verscheen twee jaar geleden en de opvolger The Altar komt eind september uit. Visueel wordt er flink nagedacht over het gevoel dat Banks wil oproepen bij een nummer. Afgelopen week kwam de video Gemini Feed uit. Zien we hierin weer krachtige teksten en donkere beelden? Wat voor identiteit zet de zangeres neer? En wat betekent de term ‘Gemini Feed’?

Waarschuwing: het album is er niet eentje om te luisteren bij liefdesverdriet of heftig zelfmedelijden.

Een mysterie

Banks maakt duistere, elektronische R&B en is zelf graag een mysterie. Ze verschijnt alleen met een ontoegankelijke blik op Instagram – maar zet daarentegen wel haar échte telefoonnummer op Facebook. Op die manier kunnen fans direct contact met haar zoeken en beantwoordt ze soms zelfs hun wanhopige berichtjes over eenzaamheid en tegenslagen in het leven. De muziek die ze maakt is nooit licht of oppervlakkig, en de schare fans die hierbij hoort blijkbaar ook niet. Maar, daarover zegt Banks zelf in één van haar sms’jes: “it’s ok to feel lonely sometimes.” Mentale tegenslagen zijn de norm in haar songteksten en de bespreekbaarheid ervan lijkt centraal te staan in haar fan-contact. Als afgestudeerde in de psychologie is het voor haar misschien ook wel een manier om haar kunst met het geleerde te combineren.

Banks1

Gemini Feed

In Gemini Feed zien we de zangeres met sieraden op haar dichte ogen – liefde maakt blind. Er hangt een metalen slangentong van haar lippen. We zoomen uit naar een totaalbeeld van haar zittend op een troon tussen twee elektriciteitsbollen. Dan zien we een lege kamer waar twee lichamen op de grond liggen tussen een hoop touwen. Één lichaam gehuld in zwart, één in wit. Later blijkt dat ze aan elkaar vastzitten – de symbolische Tweelingen (Gemini). Banks blijkt na nader onderzoek zelf ook het sterrenbeeld Tweelingen te hebben. De twee identiteiten vechten om hun plek, maar geen van de twee overheerst. Licht en donker, ze zijn beiden onderdanig en willen zichzelf niet geheel laten zien.

Het kronkelen over de vloer lijkt geen enkel moment op het gekronkel in sommige andere videoclips waar vrouwen geheel onderworpen lijken te zijn aan de blik van de mannelijke kijker. De twee Banks-en gedragen zich weliswaar onderdanig en in de knoop, maar meer in de knoop met zichzelf dan onder invloed van een ander.

Banks5

Open up your eyes
There’s nothing on my body left to see
I tried a thousand times
I tried to say ‘I love you’, but you didn’t hear me
And you’re passive-aggressive
Convinced me other people didn’t care about me

Gaat deze tekst over de relatie die Banks heeft met een partner, of met zichzelf? Het feit dat zij zelf een Tweelingen is en in de gehele clip met ‘haar andere kant’ aan het worstelen is, duidt meer op het laatste. Toch wijst het refrein ergens anders op:

And to think you would get me to the altar
Like I follow you around like a dog that needs water
But admit it that you wanted me smaller
If you would have let me grow
You could have kept my love

Banks6

Passief-agressieve liefde

Het is een bekend beeld: de partner die je klein houdt, die eigenlijk niet wil dat je leuke dingen doet of nieuwe mensen ontmoet, of dat je succes hebt met je werk of het realiseren van je creatieve ambities. Banks stelt zich in Gemini Feed onderdanig op, maar het voelt als kracht. De kwetsbaarheid die ze oproept bij het laten zien van haar worsteling met zichzelf zet een sterk beeld neer. Misschien had ze ooit juwelen op haar ogen en kon ze daardoor niet zien dat haar partner haar eigenlijk het liefst klein hield. Misschien verraadt de slangentong pijnlijke woordenwisselingen. Maar het stille gevecht in Gemini Feed laat ons op een mooie manier een vrij normale omstandigheid zien binnen een relatie:

And we were so depressive
You and me together we were gemini feed

Als je veel bij elkaar bent, dan neem je logischerwijs elkaars gevoelssituatie over. Je ‘voedt’ elkaar als het ware met je eigen emotie. Banks laat die tweestrijd zien: kies je voor jezelf, of blijf je je spiegelen aan elkaars negativiteit?

Banks8

Klein emotioneel drama

Woorden als die van Banks hebben een magische uitwerking op de luisteraar: ze vertellen de pijnlijke waarheid, in al zijn pure eenvoud. Hoewel, eenvoud? Soms vallen er meerdere boodschappen uit één tekst te halen. Haar vorige single Fuck With Myself was ambigu, want ging het nu over het feit dat Banks zichzelf constant in de maling nam, of letterlijk over haar seksuele relatie met zichzelf? De zangeres zet continu rauwe, kwetsbare identiteiten neer, die je in een klein emotioneel drama trekken. Ongeacht of je het nu wel of niet op je eigen leven kunt toepassen: Banks vertelt sterke, korte verhalen die mentale pijn bespreekbaar maken en schaamt zich er niet voor om zichzelf daarbij compleet open te stellen. Kwetsbaar zijn staat niet gelijk aan zwakte. Laten we daar even bij stilstaan.

Banks7

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top