SEX+SPIRIT

Beste Karakterman: mijn vriend wil een open relatie

(Kristin Lee Moolman)

Mannen praten zelden over hun alledaagse problemen. Dat wil niet zeggen dat ze er nooit mee zitten. Daarom in deze rubriek elke week zo’n alledaags (mannen)probleem, op het vlak van liefde, relaties, werk, voeding en uiterlijk. Net als in zijn gelijknamige boek gaat De Karakterman niet voor de weg van de minste weerstand en adviseert hij niet wat wordt verwacht, maar wat werkt.

Beste Karakterman,

Mijn vriend en ik zijn helemaal gek op elkaar en heel gelukkig samen. Alleen begon hij afgelopen week ineens over iets wat ik erg ingewikkeld vind: hij wil een open relatie. Ik heb daar wel eens over nagedacht, het zelfs wel eens geromantiseerd, maar er nooit een gehad. Ik dacht dat ik er best ‘open’, rationeel in stond, maar toen we er over spraken, kreeg ik een paniekaanval. Ik voel me onder druk gezet, te meer omdat open relaties in de gay-scene eerder regel dan uitzondering zijn. Aan de ene kant wil ik niet suf zijn, en aan de andere kant wel bij mezelf blijven. Bovendien ken ik veel te veel voorbeelden waarbij de open relatie een excuus was om geen commitment (meer) te tonen en was het de eerste stap naar de uitgang. Help!

Monoman

Beste Monoman,

Eén ding heb je in elk geval al juist: blijf bij jezelf. Laat je door niemand in een soort relatie drukken waar je je niet goed bij voelt. Dat zou je alleen maar doen om hem niet kwijt te raken, en het zou je alleen maar diep ongelukkig maken.

Toch is het wel goed om na te denken wat jij nu echt wil, voordat je te snelle conclusies trekt. Waar zit je grootse weerstand tegen zijn voorstel? Ben je bang dat hij verliefd wordt op een ander? Of gruwel je van het feit dat hij seks heeft met iemand anders dan jij?

De voorbeelden om je heen kunnen inzicht geven in wat er kan gebeuren, maar ze staan op zich. Kijk waar jullie eigen behoeftes liggen en in welke relatievorm die het beste passen. Monogamie is een breed begrip. Sommige mensen vinden een schalkse blik of een fliterige opmerking al vreemdgaan, voor anderen geldt seks als een handeling die de liefde niet in de weg staat. En weer anderen maken afspraken dat ze elkaar alleen tijdens onafhankelijke vakanties meer vrij laten.

Voor een karakterman geldt dat het belangrijker is dat je naar elkaar toe eerlijk en integer bent (wat niet hoeft te betekenen dat je alles tot in detail moet vertellen). Zorg in elk geval dat jullie blijven investeren in wat je samen hebt, dat is een van de grootste valkuilen als het avontuur en plezier buiten de deur voor het oprapen ligt. En besef: geen enkele relatievorm is zonder dilemma’s. Er zullen altijd weer grenzen en gevoeligheden opduiken.

Oproep: zit jij ook met zo’n knellend vraagstuk in je maag, van vergelijkbare zwaarte of misschien iets lichtvoetiger aard? Mail de Karakterman op info@dekarakterman.nl en wie weet kom je binnenkort aan de beurt. Ook benieuwd naar de podcast van De Karakterman? Luister hier.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top