SEX+SPIRIT

Beste Karakterman: ik wil me meer man voelen

(RACHEL STERN)

Mannen praten zelden over hun alledaagse problemen. Dat wil niet zeggen dat ze er nooit mee zitten. Daarom in deze rubriek elke week zo’n alledaags (mannen)probleem, op het vlak van liefde, relaties, werk, voeding en uiterlijk. Net als in zijn gelijknamige boek gaat De Karakterman niet voor de weg van de minste weerstand en adviseert hij niet wat wordt verwacht, maar wat werkt.

Beste Karakterman,

Ik ben een man van 27, die heel zijn leven heeft geworsteld met man-zijn. Waar vrienden op hun best zijn in een groep, met pullen bier en worst op tafel, seksgrappen makend, vind ik het prettiger om een op een af te spreken, en heb ik evenveel mannelijke als vrouwelijke vrienden. Ik heb ook het gevoel dat ik empathischer ben.

Een tijdje heb ik overwogen of ik niet beter in een vrouwenlichaam zou passen, maar uiteindelijk kwam ik tot de tegenovergestelde conclusie: ik wil me juist mannelijker gaan voelen. Ik vermoed dat ik een relatief laag testosterongehalte heb en dat dit met mijn onmannelijke persoonlijkheid te maken heeft.

Ik heb wel eens gesproken met iemand die voor een geslachtsverandering testosteron-injecties kreeg, in no time grotere spieren opbouwde dan ik ooit zou kunnen en zich daardoor ook veel mannelijker voelde. Eigenlijk is het best gek dat dit wel geaccepteerd en vergoed wordt, maar als je een verandering wilt ondergaan binnen je geslacht niet.

Heb jij advies?

Onechte Man

Beste Onechte Man,

Wat een dilemma.

Juist in deze tijd zou je je helemaal man, of helemaal mens, moeten kunnen voelen zonder dat je je schuldig voelt over het niet voldoen aan een bepaald stereotype. Bovendien is dat harde mannelijke helemaal niet meer zo welkom en nuttig in deze tijd. Maar tegelijk begrijp ik je wens om juist dat sterke, zelfverzekerde te voelen wat ook gewoon heerlijk kan zijn en wel degelijk samenhangt met testosteron.

Je zou eens met je huisarts kunnen overleggen of op basis van een bloedmonster uitgezocht kan worden of je misschien een sterk verlaagd testosterongehalte hebt. Dat maakt je niet alleen minder ‘mannelijk’, maar kan ook je seksuele functioneren, je energiegehalte en je hart- en vaten beïnvloeden.

Maar op basis van je verhaal denk ik dat je gewoon een man bent die op basis van zijn persoonlijkheid niet zo voldoet aan dat wat wordt gezien als ‘echt mannelijk’: dominant, niet al te gevoelig en krachtig.

Het is een interessant punt wat je aanhaalt: waarom zou je geen behandeling mogen krijgen om de man, of persoon, te kunnen zijn die je graag zou zijn? Maar vergeet niet dat er medische risico’s kleven aan testosterontherapie, zeker als je een flinke dosis zou krijgen, met name voor je hart- en vaten. Ook kan je libido er juist door afnemen. Bovendien kan die therapie bij iemand die geen tekort heeft, de productie van testosteron door je eigen lichaam remmen.

Wil je je meer mannelijk gaan voelen, dan is het misschien verstandiger om meer op zoek te gaan naar de mannelijke kanten die je wel in je hebt. Je gooit het wel op je testosteron, maar heb je niet ook heel je leven bepaalde ‘rauwere’ kanten van jezelf onderdrukt of niet geaccepteerd? Er zijn tegenwoordig allerlei workshops om die man in jezelf te herontdekken, maar je kunt het ook gewoon zelf doen. Overwin die weerstand, probeer uit bij welke facetten van klassieke mannelijkheid je je wel lekker voelt. Begin eens met een rauwe biefstuk.

Oproep: zit jij ook met zo’n knellend vraagstuk in je maag, van vergelijkbare zwaarte of misschien iets lichtvoetiger aard? Mail de Karakterman op info@dekarakterman.nl en wie weet kom je binnenkort aan de beurt. Ook benieuwd naar de podcast van De Karakterman? Luister hier.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top