WORLD+CULT

Vitamine Video: geweld tegen vrouwen is een mannenzaak

Van een inspirerende TedTalk tot een krachtige speech: met Vitamine Video begint de week altijd goed.

Deze week werd de wereld opgeschrikt door geluidsfragmenten, waarin te horen was hoe presidentskandidaat Donald Trump lacherig praatte over hoe hij vrouwen seksueel had lastiggevallen. “Grab them by the pussy!” waren zijn exacte woorden. Jackson Katz’ TedTalk ‘Violence against women – it’s a men’s issue’ stamt al uit 2013, maar blijft, gezien de Trump-tapes, even belangrijk als altijd. Katz betoogt namelijk dat (seksueel) geweld geen ‘vrouwenprobleem’ is.

In onze maatschappij kijken we vooral naar het slachtoffer en vragen ons af wat zij heeft gedaan om dit te verdienen. Waarom valt ze op die gewelddadige man? Waarom gaat ze naar hem terug? Waarom droeg ze een kort rokje? Katz wil de focus omdraaien. Hij stelt andere vragen. Wat maakt dat zoveel mannen systematisch (seksueel) geweld gebruiken? Liggen de oorzaken in de structuren van de maatschappij? En wat kunnen we daar aan veranderen?

Katz roept alle mannen, en speciaal volwassen mannen op hogere posities, op om zich publiekelijk uit te spreken tegen geweld of uitingen van seksisme. Wees niet stil als je ziet dat andere mannen vrouwen lastigvallen of degraderen – zeg er iets van. Claim je leiderschap en gebruik het voor het grotere goed. Niet alleen voor vrouwen, maar ook voor de komende generaties jonge mannen, die zo hopelijk ander gedrag kunnen aanleren.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top