TODAY+TOMORROW

Hallo Meneer: irrationele Stef Blok #MeToo

(AMAAL SAID)

Je ziet ze overal: witte oude mannen die dingen vinden van de wereld. In de wekelijkse rubriek ‘Hallo Meneer…’ mogen Vileine vrouwen ook wat terugzeggen. Deze week wensen Maartje Geels en Daphne Heijdelberg wat introspectie toe aan politicus Stef Blok, die vrouwelijkheid en niet mannelijkheid aan irrationaliteit verbindt.

Hallo Meneer Stef Blok van de VVD,

Vorige week betoogde u in de Volkskrant dat “vrouwen een zekere irrationaliteit met zich meebrengen”. Met het risico dat u ons na het lezen van dit stuk ook als irrationele vrouwmensen afdoet, nemen we voor nu even genoegen. Door de jaren heen zijn vrouwen voor heel wat uitgemaakt: hysterisch, neurotisch en dankzij u kunnen we ook irrationeel aan het lijstje toevoegen. Over het algemeen werden dergelijke termen ingezet om vrouwen monddood te maken: als je ze niet serieus hoeft te nemen, hoef je ze in de politiek ook geen plaats te geven. Een mantra dat uw premier zich zeer ter harte genomen heeft.

U bent niet de eerste die vrouwen op deze manier weg probeert te zetten als tikkende eierbommen die op elk moment kunnen ontploffen: ook Hillary Clinton werd ervan door Donald Trump beticht ongeschikt te zijn voor het presidentschap omdat zij door haar hormonen te ‘instabiel’ zou zijn. Je zou er bijna door vergeten dat we, juist door twee met testosteron-opgepompte wereldleiders, in 2017 in een tweede Koude Oorlog beland zijn.

Mannen willen immers ook wat, toch?

Om vijftig procent van de wereldbevolking over één kam te scheren, lijkt ons om te beginnen dus wat vreemd. Maar er is nog iets anders aan de hand met de link die u legt tussen irrationaliteit en geslacht (in welke vorm dan ook). Waar we vrouwen in de samenleving vooral afserveren op basis van hun hormonen, gebruiken we bij mannen hun hormonen als excuus voor fout gedrag. Bijvoorbeeld in de #MeToo-kwestie, als we het hebben over een hand op de bil of een erectie die tegen je aangeprikt in de kroeg: mannen willen immers ook wat, toch? Boys will be boys. Hormonen maken van vrouwen simpelweg irrationele wezens, maar bij mannelijkheid zorgen ze voor twee tegenstrijdige narratieven. Aan de ene kant zijn hormonen bij mannen nou eenmaal een biologische reactie van het mannelijk lichaam waar ze totaal geen controle over hebben. Kunnen ze zelf niks aan doen, die seksuele drang die je krijgt van al dat testosteron. Maar eenmaal toegetreden tot machtsposities, in de politiek of waar dan ook, merk je van al die hormonen ineens niets meer. Dan zijn mannen, zoals u, opeens de rationaliteit en redelijkheid zelve en zijn het de vrouwtjes die het van al dat oestrogeen ook allemaal niet precies meer weten.

Meneer Blok, misschien ligt het aan onze irrationele vrouwenhersens, maar wij kunnen het niet meer volgen. Welke theorie is nu juist? Optie 1) De Man is een hyperseksbelust wezen, een willoos slachtoffer van de verleidster De Vrouw en de grillen van zijn eigen geslachtsdeel, of optie 2) De Man is een onverstoorbaar baken van rust en rede, krachtig en rationeel heersend, hoog verheven boven de wankele werkelijkheid van De Vrouw. U moet kiezen, allebei kan niet.

Klootzak én incompetent leider

Nu de een na de andere machtige en invloedrijke politicus, directeur, regisseur, producent, acteur etc. etc. valt na aantijgingen van seksueel misbruik, doemt de vraag op hoe rationeel dat gedrag van bepaalde machtige mannen nu eigenlijk is. Naast de overduidelijke schade die seksueel wangedrag van machtige mannen aanricht bij minder machtige vrouwen en mannen, zegt het ook veel over hun professionele kwaliteiten. Een machtige man die zijn macht misbruikt door anderen seksueel uit te buiten, is naast een grote klootzak ook een buitengewoon incompetent leider.

Gek genoeg leidt dit type “hormonaal gestuurd gedrag” van sommige mannen niet tot grove generalisaties over de inherente irrationaliteit van alle mannen, terwijl vrouwen als groep door u wel in het irrationele hokje worden geplaatst. Omdat we het zelf liever wat genuanceerder houden, willen wij het hebben over die machtige mannen die zich schuldig maken aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wanneer gaan we het onvermogen van die mannen om hun seksuele driften in toom te houden, aanmerken als irrationeel gedrag, wat hen ongeschikt maakt voor machtsposities?

Wij wachten uw koele en rationele antwoord af.

Dag Meneer.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top