TODAY+TOMORROW

Nieuwsflash: de #MeToo aanklachten tegen Trump

Sébastien Thibault

In Nieuwsflash belichten Vileine vrouwen kort het meest brandende feministische nieuws, zodat je niets hoeft te missen. Deze week: een jaar geleden werd Donald Trump verkozen als 45e president van de Verenigde Staten.

Nog steeds komen er wekelijks aanklachten tegen mannelijke machtsmisbruikers naar buiten dankzij de #MeToo-campagne. Het misbruik beperkt zich allang niet meer tot Harvey Weinstein en Amerika lijkt langzaam te beseffen dat seksueel machtsmisbruik deel uitmaakt van de fundamenten van Hollywood. Opvallend genoeg blijft één man, wiens carrière door Hollywood vorm kreeg, buiten schot: de 45ste president van de Verenigde Staten.

Aanklachten

Toen Trump op 8 november verkozen werd, liepen er al meerdere aanklachten van verkrachting tegen hem. In 1989 verklaarde Trumps eerste vrouw Ivana, onder ede, verkracht te zijn door haar man. Ook zou hij geweld tegen haar hebben gepleegd door aan haar haar te trekken. De tweede aanklacht komt uit 1997 en is van Jill Harth. Trump zou Harth betast hebben en Trump werd aangeklaagd voor poging tot verkrachting. Haar aanklacht trok zij uiteindelijk in om onduidelijke redenen. In 2016 zocht de Britse krant The Guardian Harth op en zij blijft bij haar verhaal, namelijk dat zij aangerand is door Trump. Let op: we gebruiken hier bewust de ‘zou’-constructie omdat Trump nooit voor deze aanklachten veroordeeld werd.

Vlak voor de presidentsverkiezingen kwam een derde, anoniem, slachtoffer naar buiten met haar verhaal. De vrouw zei verkracht te zijn als dertienjarige in het huis van de veroordeelde zedendelinquent, Jeffrey Epstein. In april 2016 begon zij een rechtszaak: in november trok ‘Jane Doe’ zich terug na talloze bedreigingen. Volgens haar advocaat was haar cliënte daardoor doodsbang geworden. Tot eerlijke processen kwam het in alle drie de gevallen nooit.

Onkruid wieden

Door #MeToo is er eindelijk meer aandacht voor de verhalen van talloze vrouwen die een vorm van seksueel machtsmisbruik hebben meegemaakt. Productiebedrijven en award-committees distantiëren zich van het misbruik van mannen als Harvey Weinstein en Kevin Spacey, waardoor het bijna lijkt alsof machtsmisbruik onkruid is dat je selectief en efficiënt kunt wieden.

De realiteit is echter dat de wortels van het onkruid nog stevig geworteld zitten in Hollywood en ook in het centrum van de politieke macht, namelijk het Witte Huis. Een jaar na Trumps overwinning op Hillary Clinton blijkt Trump onaantastbaar. De drie formele aanklachten van seksueel misbruik en de talloze verklaringen van slachtoffers die The New York Times publiceerde, hebben noch zijn persoon, noch zijn carrière negatief beïnvloed. Sterker nog, in Nederland zijn er zelfs kamerleden die ondanks deze serieuze aanklachten Trump graag president van Europa zouden zien:

Nu er eindelijk ruimte lijkt te komen voor de verhalen van slachtoffers van seksueel misbruik is het makkelijk om aanklachten tegen mannen af te doen als ‘heksenjacht’ of poging tot smaad of laster. De discussie is nauwelijks aangezwengeld of er wordt al beweerd dat de talloze aanklachten te ver gaan en de reputatie van mannen in de showbizz of politiek nu wel weer genoeg geschaad is. Maar de #MeToo-campagne is tot nu toe pas het topje van de ijsberg. We kunnen pas echt van gerechtigheid spreken als een eerlijk proces – zonder afkoping en intimidatie – wordt gestart tegen machtige mannen als Trump en zij gerechtelijk veroordeeld worden voor hun daden. En niet worden beloond met een positie in het machtigste politieke epicentrum van het Westen.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top