FIT+WELL

Lijfspreuk: droomvrouwen eten pizza

(NAOMI WATANABE)

Marianne is plussize model, blogger en powerlifter. Net als iedereen bij Vileine snapt ze niet altijd wat voor onzin er via glossy’s en massamedia op haar afkomt. Ze ontmantelt met logisch nadenken de zogenaamde lijfspreuken die onze maatschappij aan het vrouwenlichaam opdringt. Deze week: “Get a girl who can eat a whole pizza by herself.” Droomvrouwen eten pizza. Wat betekent dit nou eigenlijk?

“Superongezellig om met een vrouw op date te gaan, en dat ze dan alleen maar een salade bestelt. Ik vind het net wel sexy hoor, als een vrouw een hele pizza alleen opeet en er als toetje nog een milkshake bij bestelt!”

Ja man, helemaal waar! Elke man droomt toch van een slanke vrouw die veel kan eten? Of tenminste, helemaal waar als de vrouw in kwestie slank is. Want het moment dat we een dikke vrouw gezellig in haar eentje een pizza naar binnen zien werken, roept er niemand: “Go girl!” Dan is het geen wonder dat ze dik is. Superongezond. Ze kan beter een salade eten.

Een supermodel met een gigantisch pak friet, een fashionblogger met een stapel donuts, een beroemdheid die met een glamourjurk nog even een pizzaatje naar binnen werkt: we love her. Sterker nog, we moedigen haar aan. Want wat leuk van haar dat ze veel kan eten.

Die liefde voor dit soort gedrag…. Dat is dus een voorbeeld van thin appropriation. Dingen die als “cool” worden gezien bij slanke mensen, maar een negatieve lading hebben als we exact hetzelfde gedrag bij vollere mensen zien.

Neem nou Jennifer Lawrence. Jennifer spreekt zich geregeld uit over eten. Dat ze altijd honger heeft, dat ze na haar filmpremière echt nog wel langs de McDrive gaat en dat ze wilde dat ze haar Oscarbeeldje kon opeten. En we vinden het supercool dat zij zo graag en veel eet. Maar ze komt hier ook alleen maar mee weg omdat ze nu eenmaal niet dik is. Want als een dikke vrouw deze uitspraken doet, dan vinden we dat promoten van obesitas en walgen we collectief van dat soort vreetgedrag.

Grote kans dat je dit leest en een reflex voelt om jezelf te gaan verdedigen, redenen te noemen waarom dat toch niet helemaal waar is, en dat je heel veel dikke vrienden hebt, en dat je echt niet meedoet aan dingen als fatshaming of thin privilege.

Niet doen.

Want hadden we niet allemaal hetzelfde gevoel toen we ons bewust werden van dingen als white privilege? Van cultural appropriation? Je denkt als slank persoon misschien niet dat je thin privileged bent, maar ik zeg je nu als dik persoon dat het wel zo is. Je denkt als slank persoon misschien niet dat je ooit fatshamet, maar dat doe je – en ik mag hopen dat dit voornamelijk onbewust is – wel. Maar geen zorgen! Hoe sneller je accepteert dat het gewoon wel zo is, hoe sneller we bondgenoten kunnen worden om deze structurele issues aan te pakken.

Sorry hoor, maar het is toch ook gewoon ongezond als je dik bent en veel eet?

Ja, want slank zijn is gezond, toch? Nee. Of tenminste, niet noodzakelijk. Ik ga niet doen alsof gezondheid onbelangrijk is, maar in de meerderheid van de gevallen gebruik je “zij is ongezond” als een drogreden om iemand te kunnen veroordelen op haar gewicht. Niemand kijkt ooit naar een doorsnee slank persoon (opvallend laag gewicht als uitzondering) en denkt: “Goh, ik vraag me af of zij gezond is.” Integendeel, we vinden dit soort gedrag zelfs cool – zie het hele stuk hierboven, ik hoef het niet nog eens uit te typen, toch? Maar als je een dik persoon een Big Mac naar binnen ziet duwen, maak je je “zorgen om hun gezondheid.”

Geef het gewoon toe… Nee, je hebt geen probleem met het gedrag van dikke mensen. Je hebt gewoon een probleem met dikke mensen.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top